foto: Zdravniška Zbornica Slovenia-Domus Medica

Tinca. Naša Tinca. Z velikim in toplim srcem za vse onkološke bolnike, ki to potrebujejo. S toplo in spodbudno besedo tudi za vse svojce obolelih. Ena izmed ustanoviteljic in gonilnih sil pri Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo – na kratko Slovenija L&L. Prva predsednica omenjenega združenja, trenutno pa izvršna direktorica Slovenskega združenja L&L.
Letošnja nominiranka za Slovenko leta. Zasluženo. Iz več razlogov:
Projekti kot npr. Pozdravimo prostore hematološkega oddelka, Najboljša novica, Daj se na seznam in Nazaj v življenje, Skupaj na poti do zdravja že spreminjajo življenja bolnikov z rakom na bolje. Res, je da pri projektih sodeluje vrsta članov L&L (Zdenka, Rok, Jaka, Polona, Milena, Matej, Mojca, Brina – če omenim samo nekatere), a Tinca je tisti podporni steber, ki vse žene naprej. Ki ne obupa. Pooseblja rek ‘Nič o nas brez nas’ in s svojim neustavljivim elanom in željo, da bi »vsak bolnik z rakom bil celostno obravnavan, slišan in pomirjen« predstavlja tisto nujno kar si želi in potrebuje vsak hematolo – onkološki bolnik.

Marsikatere ideje, ki se sedaj utečene in nekako del vsakdana onkološkega bolnika in njegove družine so zrasle »na njenem zelniku«. Npr. spletno laično svetovanje bolnikom, možnost posveta s strokovnjakom ali pa L&L INFO DAN za bolnike s krvnimi raki in njihove svojce, knjižice za bolnike itd.

Aktivno sodeluje pri akcijah osveščanja in projektih, povezanih z onkologijo, hematologijo in neplodnostjo ter je del gibanja Delam s srcem na portalu med.over.net.

Kristina je oseba, ki poskuša čim bolj uspešno združevati materinstvo, službo in prostovoljno delo na dveh področjih, na področju pomoči bolnikom z rakom in neplodnim parom. Pri tem je neumoren dokaz, da se z vztrajnostjo, srčnostjo in pozitivno naravnanostjo marsikaj da. Se zaveda dejstva, da smo skupaj močnejši, zato je tudi ena izmed pobudnic povezovanje različnih slovenskih onkoloških društev.

… in še marsikaj bi lahko naštela.. a seznam bi bil dooolg. Čeprav bi bili že ti razlogi lahko sami po sebi dovolj, sama glasujem (med drugim – a veste, da vsak uporabnik lahko VSAK dan odda svoj glas!) za Tinco tudi zaradi osebnih razlogov. Kristina je pomembna za našo družino in jo imamo vsi Šavorniki zelo radi. Tudi mojega moža, ki ravno ne sprejme vsakega za svojega, je očarala.

Pomagala mi je razumeti, skozi svojo osebno izkušnjo, kaj pomeni kemoterapija in kako se nanjo telo odziva. Tako sem si lažje predstavljala, kaj doživlja moj otrok in kako se počuti. Iskala je in mi tudi posredovala kontakte evropskih pediatrov onkologov. S pogovorom, toplo besedo ali pa s »Petrica čuj, kwa dogaja?« ali »Saj bo« ” je popestrila marsikateri mračen dan, ki sem ga z otrokom preživela na kemoterapiji. Stala ob strani ob izgubi sina Jakca ali Jaksona, kot da je ljubkovalno klicala Tinca.
Limfom, Rak, Živali, Otroci, Posvojitev in Indijančki. To so točke, ki nama stične.

Lep spomin sega pred časom, ko vsa obe maširali z vozički, vsaka s svojim žabonom po mariborskem parku. In smo sredi parka razgrnili koco in si naredili piknik. Fanta sta se med množico avtomobilov ravsala za en avto – Strelo McQueen. Ampak kasneje sta fanta skladno in v ritmu izvajala vragolije v vozičku, se posnemala, smejala in ob slovesu potočila tudi kakšno solzo (in izmenjala avtomobilčke, seveda).

»Vesela k’ radio«, da nam je Kristina prekrižala pot in vstopila v naša življenja. Tako današnji glas za Kristino Modic na https://www.jana.si/ je oddan. Jutri pa gremo od začetka in naprej.

Tekst napisala Petra Tomc Šavora.

2 komentarjev na prispevek “Naša zlata Kristina”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI