V idealnem svetu humanitarna društva ne bi obstajala. Ne bi imela dela. Žal ne živimo v takem svetu in ljudi, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč, predvsem tam, kjer je zatajila država in vedno bolj apatična družba, še kako potrebujemo. Zdi se, da večja kot je blaginja v kateri živimo, več je takšnih,
ki se jih ta “blaginja” niti ne dotakne; prej nasprotno. Humanitarna društva so vseh vrst. Od tistih velikih organizacij, ki se ukvarjajo s svetovnimi problemi, pa vse do najmanjših društev, ki delujejo v
svojem lokalnem mikrookolju, vsem pa je skupna ena stvar – ne stojijo križem rok. In prav ime Križemrok si je nadelo društvo prostovoljcev, ki že četrto leto pomaga tistim, ki so za okolje v katerem živijo najmanj “krivi” – če o krivdi za to, da se znajdemo na robu preživetja sploh lahko govorimo – otrokom iz socialno šibkih družin. Ime Križemrok ni naključno, saj se pri svojem delu, ko so želeli pomagati, kaj spremenilti, (pre)velikokrat naleteli na raznorazne (birokratske) ovire in tiste, ki bi lahko pomagali in odprli kakšna vrata več, pa so raje (udobno) obsedeli – križem rok.
Čeprav se financirajo izključno z donacijami, delo pa opravljao kot prostovoljci, jih državna birokracija obravnava kot družbo z omejeno odgovornostjo in od vsakega doniranega evra “križemrokovci” plačajo državi 25 centov, denar, ki bi ga na društvu dosti raje namenili tistim, ki jim je bila donacija namenjena. Poleg ustvarjalnih delavnic in športnih dejavnosti na sedežu društva in drugod, vsako leto organizirajo aktivna počitniška letovanja za otroke, ki jim starši tega ne morejo omogočititi; da so tudi ti otroci vsaj za nekaj časa to, kaj bi morali biti čisto vsak dan – otroci. Z letošnjim letom pa so uvedli še eno novost; obdarovanje otrok za njihove rojstne dneve, v januarju in februarju so z rojstnodnevnimi darili razveselili štiri otroke, dva “februarčka” pa ga še dobita.
Pred dobrimi desetimi dnevi pa je bilo delo in načrti društva Križemrok grobo prekinjeno. Ko se je večina nas pripravljala na najbolj norčav dan v letu, na dan, ko si lahko nadenemo maske in se vsaj za nekaj časa obnašamo kot otroci, je njihove prostore zajel požar. Česar niso vzeli ognjeni zublji, je uničila voda. Športni rekviziti, taborna oprema, material za ustvarjalne delavnice, računalnik, ozvočenje, luči, oblačila, hrana, pripravljena za družine v socialni stiski, kuhinjski pripomočki… vse, kar je društvo imelo, se je v nekaj minutah spremenilo v pepel ali v razmočeno, neuporabno gmoto smeti. Materialne škode je vsaj za 3000 evrov, tista nematerialna pa je mnogo, mnogo večja. Neprecenljiva.
A “križemrokovci” se ne mislijo predati, kot vedno do zdaj ne bodo stali križem rok in se bodo ponovno postavili na noge. A tokrat ne bodo zmogli zgolj s svojo voljo, tokrat potrebujejo pomoč.
Kakršnokoli. Finančno, materialno, v obliki hrane in opreme, pa dobro besedo pri tistih, ki lahko darujejo, pri podjetjih, organizacijah, posameznikih… karkoli, samo križem rok ne ostanite. Če lahko in želite pomagati, dovolj je le klik na spodnjo povezavo, tam pa boste izvedeli kako in s čim lahko to storite. Za vsako pomoč vam bo društvo Križemrok zelo hvaležno.

Tekst spisal: Vid Kmetič

info:
Humanitarno društvo Križemrok
Kamniška Graba 141,
2351 Kamnica
Davčna št.: 14234203
Matična št.: 4066596000
TRR: IBAN SI56 6100 0000 8119 441 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)

Fb stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI