foto: Romina Ivančič

Spominjam se prve Bazilike v prestolnici, začela redno prihajati v tisto, ki je predsedniška soseda in v njej naposled srečala Darjo, ki me je pocukala za rokav. Potem smo punce tako ali tako spoznale, kako zelo prepletene smo. Darja pooseblja viharno žensko z neumornim duhom, ki jo nehote skriva za mirno čutnostjo in nekričečimi gibi. Hrano pripravlja, kot bi se lahkotno sprehajala v galeriji in ustvarja harmonija čistih okusov, z noto slikarjevega dodajanja barvnih tonov. Če je bazilika, kot rastlina nepogrešljiva začimba, potem tiste z veliko začetnico posejane po Ljubljani predstavljajo pravcati hram za dušo.

Ena misel se pripleta ob tvoji podobi, namreč zdi se, da si ‘business and pleasure’ spravila pod eno streho. Kako ti je to uspelo? Si nekega dne sedla pod jablano in spisala načrt ali se je vse izlilo v eno deročo reko?
Ja, res je še najbolj podobno nekemu vodotoku. Sprva potoček, na trenutke deroča reka, včasih se znajdem sredi slapa, na trenutke pa celo v mirnem jezeru.
Ne vem, kako izgleda na zunaj, ampak Bazilika ni plod nekega načrta, je le udejanjena želja, da bi svoje življenje nekako prepletla s hrano. Je nekakšna platforma, ki mi nudi, da se izživljam. S pisanjem knjige, ustvarjanjem dobre ekipe in vzdušja med vsemi, ki smo del tega pa seveda s tem, da nahranim ljudi, v prenesenem in neposrednem pomenu te besede. Enostavno uživam, ko gostim, ko vidim zadovoljne obraze, ko zapustijo naše lokale.

foto: Manca Jevšček

Za tiste, ki te obiščemo le nekajkrat na leto, ko se mudimo v bližini in ti sicer sledimo na IG se zdi, da se nikoli ne omejuješ na le eno ‘kuhinjo’, jedi, ampak imam občutek, da si v pripravi jedeh svobodna in kreativna. Pravzaprav ti trendi ne morejo do živega.
Hrano imam enostavno rada. Ko se potepam v Italiji se vsakič znova zaljubim v pašto pa njihove florentince in vse, kar premorejo naši sosedje, naslednji mesec obiščem Francijo pa spet padam dol nad bagetami in siri in vinom, potem grem v Azijo pa se čudim nad ingverjem, limonsko travo in česnom. Res se težko omejim in odločim samo za eno pot. Zato je Bistro tako fino vodit, ker me nič ne omejuje. Na trende pa tudi nisem imuna. Rada obiskujem trendovske restavracije in padam na lepe ambiente, vse skupaj pa potem mogoče nekako po svoje interpretiram.

Ne glede na lasten neumorni duh se vseeno sprašujem, kako ti je uspelo razširiti svojo ponudbo hrane, ki je danes na voljo že na štirih različnih lokacijah?
Haha! O neumornem duhu ti bom jaz pametovala. Saj pravim… vse skupaj je bil kot nekakšen val, ki sem ga zajahala. Lepo se je bilo znajt v njem, trenutno plujem po malo bolj mirnih vodah, ampak v glavi pa se kar naprej nekaj napleta. Se bojim, da si še ne bom dala miru.

foto: Miha Cvek

Kakšno povezavo ima bazilika rastlina in bazilika kot cerkev, ki dobi tako ime zaradi svojega posebnega liturgičnega in pastoralnega pomena, po navadi kot pomemben romarski kraj? Mar ni v vsaki vaši baziliki ‘poseben kraj’, kjer se okrepčajo povsem navadni ljudje?
Nekako si ne želim, da bi kateri koli prostor, ki deluje pod našim imenom deloval ekskluzivistično. Lepo je opazovati strukturo naših gostov, še posebej sem ponosna na vse naše redne stranke, ki se odpravijo do nas, čeprav nekaterim sploh nismo tako blizu. Nekateri k nam romajo zaradi naših župc in kosil, drugi zaradi sladic. Imamo majhno kuhinjo in ekipo z veliko kreativnosti in širokim srcem.

Darja, brez Bazilike in kuhalnice. Ženska, ki ljubi… mati, ki ima rada… estet, ki si želi. Kdo si brez predpasnika Bazilike?
Ker sem tako umetelno prepletla svoj pleasure z biznisom, me ta bazilikin predpasnik tako močno zaznamuje, da iskreno včasih kar malo pozabim, kdo sem v resnici. Rada potujem, rada opazujem otroka, kako se razvijata v samosvoji in odločni osebi, rada se družim, gostim in spijem kozarec vina s prijatelji.

foto: Manca Jevšček

bazilika vam podarja ženstven predpasnik (tretja fotografija), v katerem boste še kako blestele. Dvignite roke. Žrebamo v ponedeljek.

info:
http://www.bazilika.si/
FB
IG

14 komentarjev na prispevek “Neumorni Darjin duh in Bazilika za dušo”

 1. Dvigam roko. Hrana iz Bazilike je top, njene recepte redno uporabljam. 😊 Tudi predpasnika bi bila vesela. 😉

 2. Tudi jaz dvigam visoko v zrak obe roki in maham in navijam! Prav Darja je po moje tista, ki je zagnala pri nas celo pitomanijo! Ko je hrana postala nekaj več kot le preprost obrok na krožniku. Svežih barv polne in zdrave jedi.

 3. Ena tistih, vrhunskih.
  Vedno znova preseneti, nikoli ne razočara.
  In…
  Če ona ‘Enostavno uživa, ko gosti, ko vidi zadovoljne obraze, ko zapustijo naše lokale,’ kako zadovoljni odhajamo šele mi.
  Roka.

 4. Ohhh, stojim ma prstih in visoko dvigam roko v zrak. 🙂 Uživam ob prebiranju Darjine kuharice, super receptih in krasnih fotkah, kjer izgleda vsa hrana tako domača. Enostavni trnutki užitka za mizo s prijatelji, ob slastni hrani, kozarxu dobrega vina in kar v tem bazilikinem predpasniku, je boljše kokr kakršnakoli fensi obleka. 🙂

 5. Dvigam roko visooooko v zrak. V ta predpasnik sem se zaljubila takoj, ko sem ga prvič videla. Tako ženstven, eleganten, ljubek! Pohvale tudi za instagram profil. Ko vidim fotografije vaših fantastičnih sladic se mi kar cedijo sline!

 6. Ni boljsega kot, da si za sluzbeno malico privoscim bazilikino juhico ali torkov cicerikin burger. Z veseljem pa bi se tudi domaci kuhinji zavrtela v bazilikinem predpasniku.

 7. Čudovit, ženstven predpasnik, ki bi si ga z veseljem nadela.
  Še nikoli nisem imela temnega, zanima me, kako bi se obnesel.
  Roko gor, držim pesti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI