foto: Mimi Antolovič
foto: Mimi Antolovič

Čeprav sem na letošnji LJFW prišla podpret Aleksandro Berlan in se navdušila nad Sanijo Rejo Aske, je bila zame v ospredju nasmejana svetlolaska Melinda Rebrek. Želela sem iz prve roke izvedeti vse o ženski, ki oddaja neuničljivo energijo, ljubezen do mode in se ne ozira ne na levo, niti na desno. Pred seboj ima le svoje cilje in gotovo tudi sanje. V mojih očeh je neuničljiva ženska z nasmehom.

Kdo je Melinda, ko zapusti snemalne lokacije, službene pisarne in odloži vodstvene čevlje?
Dostikrat ožeta cunja, ki si želi le še prhe, dobre večerje in kozarca vina ter trenutek ali dva crkljanja na kavču. To velja predvsem za tista divja, prezaposlena obdobja, ko se čez dan razdajaš, komuniciraš na polno in skrbiš za čim bolj gladko izvedbo projektov. Sicer pa sem precej lahkotno in energetično naravnana oseba. Zbudim se z nasmehom in se trudim, da je cel dan čim bolj sproščen. V privatnem življenju se mi ne da komplicirati in preveč gnjaviti, ker je življenje čisto prekratko, da se ne bi imeli lepo v času, ki ga premoremo. Obožujem potovanja in akcijo vseh sort, kratke skoke v neznano, lenarjenja v družinskem krogu, mačke, koncerte in bližino vode. Nenazadnje pa sem tudi mama skoraj 15 letniku, ki je v cvetu pubertete in pogosto testira živce in trdnost volje in naju s partnerjem postavlja pred vedno nove izzive. Od teh nikoli ne bežim in čvrsto verjamem, da je sreča na strani hrabrih. Skratka, nikoli mi ni dolgčas, tudi če bi hotela. In včasih si zelo želim nekaj počasnih dni,  ampak ne za dolgo.
Na zadnjem LJFW sem se med obiskovalci počutila ‘kot  doma’. Namreč, srečala sem veliko takih, ki jih ‘poznam’ preko družbenih omrežjih. Menite morda, da je LJFW  res en skupek istomislečih, odprtih in srčno – pozitivnih ljudi?
Z veseljem ugotavljamo, da smo z leti pridobili zvesto bazo obiskovalcev naših dogodkov, ki se pojavljajo ne le na revijah, pač pa tudi na okroglih mizah, projekcijah in ostalih spremljevalnih dogodkih posamezne edicije. To so ne nujno tipični obiskovalci modnih dogodkov, saj jih večina ne da veliko na formo, bolj jih zanima vsebina. In kvaliteta le te. Ti ustvarijo nam ljubo sproščeno vzdušje, ki se ponavadi prime tudi tistih bolj zadržanih. Lepo je videti obiskovalce iz zelo različnih ozadij in poklicev ter zanimanj, ki jih vse druži strast do mode in sproščene izmenjave mnenj.

foto: Urša Premik
foto: Urša Premik

Zame predstavlja LJFW, kot prvi tak dogodek v Sloveniji, primarno predstavitveno pot za domače oblikovalce. Kaj iskreno menite o podobnem dogodku, ki ima v ozadju veliko večji ‘stroj’? Ali drugače, mar res potrebujemo še eno dodatno prireditev, ki se vam je tudi datumsko postavila tik za petami?
Že sama osnova naših dogodkov je drugačna. Druga prireditev je vodena iz ene največjih oglaševalskih agencij, za osnovo pa ima naročnika, ki uporablja modni dogodek za večjo prepoznavnost svojih produktov in blagovne znamke. Sicer so verjetno veliko bolje financirani od nas, a so verjetno tudi veliko bolj obremenjeni s korporacijskimi zahtevami, vezanimi na sam ‘brand’. Osebno grem redno pogledat tudi njihove revije, saj so veliki modni dogodki pri nas redki.

foto: Urša Premik
foto: Urša Premik

Na LJFW dajemo prednost predvsem modi in uporabljamo sponzorska sredstva in blagovne znamke kot partnerstva, ki se iztečejo v obojestransko zadovoljstvo in velikokrat tudi v prijateljstva z isto osnovo – spodbujati modno zavest in postaviti platformo, ki omogoča oblikovalcem predstavitev njihovega dela. Potrebujemo jih za financiranje prvotnega namena, torej ustvarjanje modnih dogodkov in predstavitve kvalitetnih oblikovalcev in produktov javnostim, se pa partnerjem vedno potrudimo ponuditi čim več, saj se zavedamo, da bi brez njih tenko piskali. Pri vsem tem imamo srečo, da smo samostojni, neobremenjeni s ‘tistimi zgoraj’ in dobičkom, saj smo Zavod Zvereene neprofitni zavod, sestavljen iz profesionalcev z različnih področij. Torej lahko neobremenjeno uresničujemo nove ideje, vsebine in brez posebnih ovir ustvarjamo vsako sezono posebej, partnerjem v projektu pa poskušamo na čim bolj ustvarjalen način pomagati do želenega učinka.

foto: Urška Pečnik
foto: Urška Pečnik

LJFW je na sceni že dalj časa in je že večkrat dokazal, da je na svetovnem nivoju in smo aktivni tudi pri iskanju novih imen, se povezujemo s podobnimi dogodki in produkcijami v tujini in uspešno odpiramo vrata našim oblikovalcem tudi onkraj naših meja. Poleg pojavljanja na pisti Ljubljanskega tedna mode in na partnerskih dogodkih v tujini, prepoznavnost dosegajo tudi z distribucijo odličnih foto in video materialov, ki jih od nas vedno prejmejo, saj mnogi ne delajo svojih lookbookov, temveč uporabijo dokumentacijo z naših revij. Ravno zato nam je kvaliteta le tega izredno pomembna.

foto: Urša Premik
foto: Urša Premik

Kar se terminske postavitve tiče smo bili z drugim tednom mode od začetka dogovorjeni za določene okvirje, ki naj bi se jih držali, pa so jih prestavili, verjetno imajo svoje razloge. A v vsakem primeru gostimo različne oblikovalce in tudi namen dogodka je v osnovi drugačen. Večina medijev povzema novičke iz sporočil za javnost in fotografij, ki jih zelo ažurno delimo z njimi, torej ne vidim posebnih težav s prisotnostjo predstavnikov medijev. V času razcveta družabnih medijev pa so pogosto prav ti generatorji javnega mnenja in odkrivajo ter hipno objavljajo ‘wow’ kolekcije in dogodke, torej bi bila neobveščenost precej slab izgovor. Jaz sem vedno mnenja, da so primerjave koristne in vzpodbudne, so pa prireditve eno od področij, kjer je težko izmerljivo, kdo je boljši, saj so mnenja subjektivna. Rekla bi, da imamo obiska številčno enako, objav tudi, zanimivi smo eni in drugi. Me pa veseli, da oblikovalci, ekipa in obiskovalci dostikrat povedo, da jim je zelo všeč naša sproščenost in odprtost ter se radi vrnejo. Tudi materiali, ki gredo od nas v javnost, so izredno profesionalni, dogodek je odmeven, oblikovalci pridobivajo na veljavi v našem prostoru in širše. Kar konec koncev edino šteje.

foto: Marijo Zupanov
foto: Marijo Zupanov

Opazila sem, da vas nekateri mediji niso pokrili, medtem pa so prireditev za vam ne le omenjali, temveč mu namenili več pozornosti. Čemu tako? Se vas to sploh ne dotakne?
Glede na količino objav v na primer TV Dnevniku na nacionalki, Odmevih, Kulturi, edicijah Dela, bi rekla, da z objavami in prepoznavnostjo nimamo težav. Ni vse v kvantiteti objav, tudi kvaliteta in doseg štejeta, več objav v različnih medijih namreč ne pomeni vedno tudi večjega obsega. In če bi se ukvarjali s čisto vsem, kar se dogaja okoli nas, bi nam zmanjkalo časa in energije za svoje delo, ki pa ga imamo na pretek. Priprava naslednje sezone je namreč že v polnem teku.

Namesto konca v enem stavku?
Delaj tisto, v kar verjameš, na koncu se vse poravna.

foto: Stane Jerko
foto: Stane Jerko

www.ljfw.org
Melindin IG profil
TW svet

2 komentarjev na prispevek “Neuničljiva ženska z nasmehom”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI