foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

V začetku mrzle pomladi sem ležala za domači zofi in si z desno roko segla pod pazduho, kjer me je nevidna oteklina tiščala do te mere, da sem si pretipala celotno območje leve dojke. Zatipala nisem bulice ob kateri bi mi v glavi pričeli alarmi urgentnega reagiranja govoriti o morebitnem raku, temveč sem zasledila povečanim bezgavkam podobno področje, vse do bradavice. Takoj naslednji dan sem skočila do osebne zdravnice, čeprav je bil teden šolskih počitnic, ko je celotna družina sobivala skupaj ves dan. Nadomestna zdravnica me je pomirila, spomnila na občutek mastitisa ali stanje, ko mati ne doji več, tam pa ostaja nekaj mililitrov pozabljenega mleka in mi v roke potisnila napotnico za mamografijo. Na dogovorjen dan le-ta ni delal, svetlolasa poznavalka razmer v belem me je pomirila, saj sem ji kimala, da se je oteklina zmanjšala in odslovila z novim datumom za stisk dojk do te mere, da postanejo rezultati relevantni. V tem času so študenti medicine na mail zavoda poslali ponudbo delavnice na omenjeno temo in dogovorili smo se za izvedbo delavnico Dotik življenja, ki ženskam ponuja osnovne informacije o raku dojke, predvsem pa pomagajo sleherni do pravilnih praktičnih veščin. Na tisti prvi poti do ambulante je skozi glavo silila misel, da mi zadostuje otrok s tako redkim sindromom in da je gotovo prišlo do pomote. Sama namreč menim, da se mi po rojstvu Sofie ne sme zgoditi nobena na videz življenjska tragedija več. Da sem s preizkušnjami že končala in da bi me lahko čakalo obdobje brez toče in snega v mesecu maju. V naslednjem hipu sem pomislila na vse ozdravljene ženske. Potem pa sem se spomnila besed ženske v moji bližini:

Aprila 2012 sem si pod tušem pregledovala dojke, kot že nič kolikokrat prej. Na desni strani otipam bulico, to je nekaj novega in zajame me panika. Takoj začnem razmišljati, da moram do zdravnika. Ker grem kot samoplačnik, sem konec aprila že na kotroli – mamografiji in ob tem sledi diagnoza, ki govori o bulici, ki  pa je le vodna.  Kar pomeni, da je nenevarna a se lahko veča, manjša ali celo izgine. Zame to ni bilo dovolj in glas v meni šepeta naj grem naprej in se ne zadovoljim samo s tem rezultatom. Tako v juniju pristanem v bolnici na ponovnem pregledu, odvzem vzorca – biopsiji. Čez teden dni dobim rezultat, ki me je prizemljil in nosi le tri črke: “rak”. Sledila je operacija, kemoterapije, obsevanja. Nošenje lasulje, sprejemanje slabosti in občutek, kot da ti nekdo trga meso iz lastnih kosti. Ampak odločila sem se, da bom živela naprej. Tri leta po prvi operaciji sem  na podlagi genetskega vzroka za nastanek raka odšla na odstranitev obeh dojk in jajčnikov. Na to dejstvo opozorim vse ženske v moji družini ,vse ostale pa bi rada spomnila na dejstvo, da je samopregledujte pot do hitrega odkrivanja in večjega pogoja za preživetje. Z lastno izkušnjo bi rada pokazala kako pomembno je poslušanje svojega telesa in tihega glasu v tebi, ki te napoti na drugo mnenje, saj medicina kot takšna ni vsemogoča. Drage ženske, imejte se rade in ostanite zdrave!

Medtem, ko sva naredili fotografijo na področju, kjer sta bili včasih njeni dojki in sem ji podarila ogrlico Srečna 13ica, je mož odprl steklenico naravnega vina in čeprav sama še vedno čakam na izvid mamografije, kamor me je napotilo lastno samopregledovanje, sva si pogledali v oči in si rekli: Na življenje!

Brezplačna delavnica Dotik življenja bo potekala 10. maja ob 18h v predavalnici Medicinske fakultete v Mariboru. S seboj povabite še preostale ženske v družini in prijateljice in  ne pozabite, da vam pravilno pregledovanje lastnega telesa reši življenje!
Dotik življenja na spletu in drugi projekti.
FB stran

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

2 komentarjev na prispevek “Nevsakdanje bolezni se dogajajo vsakdanjim ljudem”

  1. Tudi sama sem zaradi otekline bila na vseh preiskavah in tudi mene je zelo skrbelo. Na srečo je šlo za vodne ciste. V čakalnici poleg mene ogromno mladih žensk. Mene je pa nasprotno strah, ker se mi do sedaj v življenju ni še nič hudega zgodilo, da se mi slej ko prej bo….kot da bi preteklost res kaj štela. Želim ti, da hitro izveš dobro novico, da ni nič takega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI