foto: Doris Markač

Maske so vsakdan zdravstvenih delavcev, tistih, ki se rokujejo s posebnimi otroki in danes vseh nas, ki živimo v realnosti, ki sliši na ime Korona.

Dejstvo je, da je gotovo bliže, če so maske priporočljiv pripomoček, kot tak, ki je zapovedan. In če vemo, da nas maska lahko zaščiti (verjeli pojavu Korona virusa ali ne), je na drugi strani dobro izbirati med tistimi, ki služijo okrasju in tem, ki nas dejansko zaščitijo. Masca je na strani teh, ki ušes ne želijo preveč obremenjevati in ponuja več udobja, saj se zaveže na zatilju. Ob enem pa nam lahko počiva okrog vratu, ko je ne potrebujemo. Lahko pa jo seveda zavežete prav tako okrog ušes, če vam to veliko bolj utreza.

Gremo na začetek in povejmo, da je MASCA izdelana iz polipropilenske preje, obdelane s trajnim antibakterijskim oz. biocidnim dodatkom na osnovi srebrovih ionov. Antibakterijski učinki srebra so poznani že stoletja. Srebrovi ioni zavirajo rast bakterij, zmanjšujejo neprijetne vonjave, ohranjajo naravno ravnovesje vaše kože in zagotavljajo higiensko svežino med športnimi in prostočasnimi aktivnostmi. Ker je bakteriostatično sredstvo naneseno na jedro preje in ne na njeno površino, delci ne migrirajo s tkanine in trajno ostanejo v njej tudi po večkratnem pranju.

 

Masca

Na kratko to pomeni, da ima material:

  • bakterijsko infiltracijska učinkovitost 98.52 % – v dveh plasteh (Masca maske so dvo ali troplastne),
  • trajne antibakterijske in antivirusne lastnosti, ki so rezultat srebrnih ionov, vpletenih v nit tkanine in so človeku in okolju prijazne ter se z uporabo ne sperejo,
  • odlično zračnost excellent breathability – diferenčni tlak le 21 PA/cm2,
  • mikrobna čistoča 19 cfu/g,
  • lahko se perejo na 60 °C (kar se mnoge okrasne pač ne morejo),
  • teža znaša 95 grams/m2,
  • etično narejeno v Sloveniji.

Maske imajo kroj, ki je plod večmesečnih raziskav, pridejo v 4 velikostih (otroške nad 6 let in S, M, L) in so zaradi zapenjanja in materiala primerne za celodnevno nošnjo. Sestavlja jih osnovni sloj in trendovski sloj v črni, beli ali dveh odtenkih nude fensi šmensi šifona. Bele otroške, ki so prav tako v dveh velikostih, pa si jih lahko malčki pobarvajo, kot to želijo sami.
Meni osebno se zdi na vsezadnje sila pomembno, da med govorjenjem ne lezejo navzdol in si jo je treba ves čas popravljati. To je lahko sploh pri ženskem spolu sila naporno. Slednje mislim.

 

foto: Masca

Zame osebno je pomembno, kaj o maski menijo strokovnjaki, zatorej sem za mnenje povprašala Andreja Grahka, dr. med., ki trenutno dela na rdeči coni IPP na ljubljanski Urgenci, ki mi je odgovoril takole:

“Oj Petra! Blazno potratno je uporabljat maske za enkratno uporabo. To smo že opazili. Do okolja in do svoje denarnice. Če si kupiš pralne maske, nabaviš nekaj za par evrov iz neznane proizvodnje, nosiš na obrazu, posledično vdihavaš barvila in je vse skupaj kar naenkrat škodljivo, kajne? Potem seveda ljudje za svoje otroke kupujejo poceni maske, ki so narejene iz slabih materialov, samo zato ker imajo lep vzorc. Kot starš moraš vseeno malo premisliti, preden daš nekaj na obraz svojega otroka. Ali v končni fazi nase. Materiali so (tudi če izgledajo podobni) lahko zelo, zelo različni. Masca maske so rečeno na kratko res zelo kvalitetne. Imajo evropski certifikat o primernosti uporabe za medicinske pripomočke tako za paciente kot zdravstveno osebje. Na drugi strani pa ima oprema trajne antiviralne in antibakterijske lastnosti, ki se s pranjem ne izgubijo. Skratka, porabiš mnogokrat manj mask in tiste, ki jih uporabljaš dejansko delujejo. Maska v prvi vrsti ni modni dodatek, temveč zaščita, s katero ščitimo sebe in druge. “

 

Masca

Vendar veliko šteje tudi mnenje uporabnikov. Ena od njih pravi takole:

“Naj pa pohvalim še odločitev, da izpostavite Masca masko. Z njimi nisem nikakor povezana, a ker delam v zdravstvu, poznam material iz katerega so narejene maske in jih uporabljam tudi sama. V mnogih državah omenjeni material uporabljajo v zdravstvu, tudi zdravniki, pri nas pa – nevem, totalno smo zaostali z uporabo mask za enkratno uporabo. Res je, da so za nas pomembne stalne menjave mask a kaj, ko se te maske lahko perejo. V tujini to delajo vedno več. Saj nam perejo tudi uniforme. Skratka, podpiram, da ne promovirate mask z lepimi vzorčki, ki so mojim pacientom povzročile že toliko nevšečnosti kot kovid sam. Pa prosim, če ostanem anonimna, morda je službena deformacija, da na internetu preprosto ne želim obstajati :).”

 

Ker želim, da se o učinkovitosti, bolj pa primerni vsakodnevni uporabi prepričate sami, sem pripravila nagradno igro na FB strani Zavoda 13 – klikni semkaj, kjer dvigneš le roke in počakaš na nedeljo (17. jan. 2021), ko bomo žrebali nagrajenca ali skočiš na Instagram in pustiš pečat na profilu Greinerjevapetra – klik, kjer te čaka prav tako ena maska.

Ob nakupu na internetni strani Maca.si pa komot uporabi geslo GREINERJEVA15 in imaš popust za 15 %. Instagramski profil Masca.si pa te bo prepričal, da lahko gresta kvalitetna zaščita in lep izgled z roko v roki.

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Ni vsaka maska zaščitni oklep”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI