foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Lahko bi rekla, da je stopila v moje življenje v paketu skupaj z dolgoletni fotografom Zavoda 13, Renejem Gomoljem. Dasiravno je med nas razgrajače s posebnimi potrebami pristopila nekoliko zadržano, lahko danes rečem, da je Doris Markač tiste vrste ženska, ki z malo besed ovekoveči najboljše fotografije. Skupaj sicer tvorita proizvodnjo realističnega videa in čutnih fotografij Ninetyframes, vendar je z lastnim fotoaparatom v rokah ona tista, ki ovekoveči magične zgodbe, ki se merijo v pikslih.

Ne morem mimo dejstva, da imam ob pogledu na tvoje fotografije občutek, da fotkaš že leta, pa temu ni tako. Kako si sploh začela?
V življenju sem se vseh stvari lotila takoj, brez pomislekov. Pri fotografiranju pa ni bilo tako. Nekaj mi je pravilo, da naj počakam, kljub temu, da sem res že dolgo hrepenela po tem. Vse se je začelo pred dobrim letom in pol, ko sem kontaktirala Reneja z namenom, da osvojim nekaj fotografskih veščin. Na začetku je bil to moj hobi, nakar so se mi v prejšni službi ponovno pojavile hujše zdravstvene težave zaradi stresa. Nekaj sem nujno morala spremeniti, drugače me danes mogoče ne bi bilo več. Imela sem tri možnosti: Celo življenje živeti z zdravili, se čez noč spremeniti in postati flegmatik ali pa pustiti službo. Odločila sem se za zadnje. Ne boste verjeli. O bolezni ni ne sluha ne duha. V tem času sem se intenzivno posvetila fotografiranju. Tako je fotografiranje postalo moje življenje.

foto: Doris Markač
foto: Doris Markač

Zelo rada delam s teboj in ko me fotografiraš se počutim res varno. Rekla bi, da fotografiranca pomirjaš. Asistent Rene je tam le v pomoč. Iz česa izhajaš? Kaj je zate res pomembno?
Naučila sem se, da pri fotografiranju ne gre vnaprej načrtovati nekaterih dejavnikov, ki so ključnega pomena. Zato skušam biti čim bolj sproščena in prepuščena dogajanju. Sledim temu, da ujamem tiste najbolj  spontane, pristne trenutke. Takšni trenutki nam vendar ustvarjajo spomine. Velikokrat sem že slišala, da sem oseba, ki s svojo prisotnostjo in načinom govora pomirja ljudi. To ne počnem namensko. Takšna sem.  Morda to pripomore pri fotografiranju in posledičnu fotografirancu.
Rene je vse kaj drugega kot pa samo moj asistent. Je moj mentor, vodja. Vsaka moja fotografija – tista dobra  (smeh) je posledično njegova zasluga. Morda imam res sposobnost vizualizirati dober kader, ampak brez njegove tehnične in moralne podpore ne bi bilo nič iz tega. V manj kot letu sem dobila toliko znanja, kot ga ne dobijo v šolah v več letih ali samouki v desetih letih. To pa zato, ker sem bila potisnjena v prave akcije. Nisem začela kot večina fotografov s fotografiranjem rožic itd. Po mescu ali dveh dela so bile moje fotografije že objavljene v revijah. Preprosto morala sem narediti dobro fotografijo. Ali pa sem jih slišala od Reneja (smeh).

foto: Doris Markač
foto: Doris Markač

Doris, spoznali sva se ob Sofiinem fotkanju pred osnovno šolo na prvi šolski dan. Kako danes gledaš nanjo? Morda gledaš na prizadete otroke danes drugače, kot recimo leta nazaj?
Tega dne se dobro spomnim, saj sem se poslovila s solzami v očeh, kajti sem zelo čustvena oseba. Res me je zelo prizadelo, da nam nič ne manjka pa smo nezadovoljni in se pritožujemo in življenja ne znamo ceniti, medtem ko so drugi prikrajšani za toliko lepih stvari. Prizadelo me je, da je življenje prikrajšalo toliko reči nekomu kot je Sofija. Danes jo sprejemam takšno kot je, vendar še vedno z grenkim priokusom, da mora biti življenje tako kruto. Prej nikoli nisem imela stikov s takšnimi otroci. Morda sem se jih celo malenkost bala. V sodelovanju z Zavodom 13 sem spoznala nekaj otrok s posebnimi potrebami in moram reči, da so pravi srčki. Tako iskreni in pristni, ter skromni.

foto: Doris Markač
foto: Doris Markač

Si vodilna sila Ninethyframes. Kaj z Renejem ponujata?

Steber ninetyframes je še vedno Rene. Čeprav mu znam dobro soliti pamet (smeh). Jaz sem samo tista, ki tako dolgo tečnari, dokler se neka stvar ne realizira.  Glede na to, da je ninetyframes foto in video produkcija, sva si delo porazdelila. Jaz odgovarjam za foto področje, Rene za video. Pri fotografiranju sva se osredotočila na poroke in komercialno poročje. Pri videu sva osredotočena zgolj na komercialno področje. To pomeni, da za podjetja delava promocijske in predstavitvene fotografije in videe. Seveda pa sva na voljo tudi za dogodke. Najti naju je mogoče tudi pod imenom ninetyframes weddings, kjer predstavljava poročne fotografije.

foto: Doris Markač
foto: Doris Markač
Navsezadnje, kako se vajina ponudba razlikuje od drugih? V čem sta preprosto boljša in kaj je vajina odlika?
Če bi rekla, da sva boljša od ostalih, bi se mi zdelo zelo naduto, saj so na trgu tudi najini vzorniki, ljudje od katerih se učiva. Imava pa svoj stil, kot ga ima vsak od nas, ki se razlikuje od ostalih.  Morda je najina prednost ta, da pokrivava obe področji foto in video, delava skupaj in sva lahko eden drugemu v pomoč. Sva fleksibilna in strmiva k novim trendom.  Prej kot za denar, delava s srcem. In če delaš s srcem nič ni težko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI