foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Njoke v naši družini začuda jemo vsi. Otroka, ki lahko govorita, to povesta z navdušenjem, Sofii odstopimo krompir in dodamo drugo zelenjavo. Bojda so pravi njoki le domači, zato razkrivam njegov nič kaj poseben recept:

600 g krompirja
200 g moke (ostra bela moka)
1 jajce
sol, poper

Rumeni krompir skuhamo v olupu do mehkega (počasi, da olup ne spoka), ga olupimo in še vročega stisnemo skozi pasirko (pametnejše besede ne najdeva) ali naribamo. Dodamo moko, jajce in ščepec soli. Mešamo in če je testo lepljivo, po potrebi dodamo še moke. Običajno razmerje med krompirjem in moko je 3:1, lahko pa se je zaradi različne vsebnosti škroba v krompirju doda nekoliko več, kot je tretjina moke. Mehko testo zamesimo, oblikujemo v štruco in jo narežemo na rezine. Te oblikujemo v dolge svaljke, ki jih nato razrežemo na približno enake kose (2 – 3 cm). Odlagamo jih na pomokano površino, medtem pa počakamo, da večja količina soljene vode zavre. Kuhani so takrat, ko priplavajo na površje in ko sem jih kuhala prvič sama, je bil ta podatek ključen. Namreč, z minutami si ne znam veliko pomagati, kaj šele z rekom, da je jed gotovo takrat, ko to tudi opaziš.

 

 

foto: Petra Greiner

Pripraviš jih s poljubno omako, kot pri samih testeninah. V našem zadnjem primeru smo pripravili omako, ki je vsebovala divji losos. Tega le na hitro popečemo, prilijemo sladko smetano (25 dcl) in začinimo s soljo ter poprom. Na drobno sesekljani peteršilj, drobnjak ali celo koper ne le polepšajo jed, temveč dodajo svežino.
Ko omaka nekoliko povre oz. ko se smetana zgosti, premešamo skupaj z njoki in postrežemo z nastrganim parmezanom.

Ob jedi naj stoji kozarec belega vina. Podrobnejše podatke dodajte sami.

 

 

 

foto: Petra Greiner

2 komentarjev na prispevek “Njoki po domače”

  1. Okusno. Kar s slabo vestjo in veliko vrečko čipsa berem sedaj tole…. namesto, da bi krompir že vrel.
    A bo tudi pri meni in nas.
    Včasih potrebujemo kakšno brco v rit.
    Uživajte.

  2. Hvala za idejo in recept. Sem jih šla danes s skepso delati, ker moj zadnji poskus po drugem receptu, ki je vseboval maslo, se je klavrno končal (bili so čigumjasti in jih noben ni jedel). Teli so pa super ratal, kljub temu, da sem imela krompir za pečenje, bili so mehki in so se topili v ustah. Mnjami. 😛
    Hvala Petra in Sašo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI