foto: Petra Greiner

Ko sem prvič sedela pred takrat mlajšo ginekologinjo, ki mi je začela naštevati, da so mila za intimno nego preagresivna in da naj tanke in kemično nesprejemljive vložke zamenjala s t. i. plenicami, sem se prijela za glavo. Da bom morala dobesedno presedlati na Vir vložke, ki jih je uporabljala moja mama, si nisem niti predstavljala.
Pa sem upoštevala vse nasvete, se komajda navadila na novi režim in končno zadihala tudi spodaj. No, saj druge telesne odprtine prav tako dihajo, ne le usta, kajne?
Ksenija Lovrin Maćešić, ki sem jo spoznala ob bombažnih plenicah, ki jih uporabljam čez poletje pri Sofii, mi je lepo razložila, da so to preprosto in sila naravni ščitniki perila. Vložki s krilci so izdelani iz dveh plasti bambusovega frotirja, ene plasti neprepustnega blaga in plasti bombaža. Vložek postavimo tako, da je prijetna plast iz bambusovega frotirja v stiku s kožo. Pisana bombažna plast preprečuje drsenje vložka po perilu. Za tiste najbolj natančne moram zapisati, da se setava v celoti bere takole: notranja plast 77% bambus, 23% poliester; vmesna plast 100% PUL (poliester s poliuretanskim premazom); zunanja plast 100% bombaž.
Ko sem jih začela uporabljati sama, sem morala uvesti le hladno spiranje in spravljanje ‘uporabljenih’ vložkov v zato prav posebno in seveda lično vrečico, ki jo prejmeš zraven vložkov. Nato jih pereš na 60 stopinj, kot vso belo perilo. Pritiskači sploh niso moteči in ženska lahko izbira med takimi, ki se lepo prilegajo ožjim spodnjicam (tangicam), pa vse do tistih, ki zagoravlja varnost tudi pri močnejših menstruacijah, saj ponujajo še dodatno vpojno plast.
Ksenija je dejansko presenečena s pozitivnim odzivom mladih žensk, ki razmišljajo o negativnem vplivu vložkov za enkratno uporabo na zdravje in okolje. Zanimivo je tudi dejstvo, da so na trgu sprejeti veliko bolje, kot denimo pralne plenice, o katerih sem pisala tukaj.
Zanimivo je dejstvo, da mi je nedolgo tega ginekologinja z daljšim stašem o bombažnih vložkih povedala naslednje:
Bombaž je naravni material in tako kot vsi naravni materiali, glede na sintetične preprosto “diha”. V našem primeru to pomeni, da ne duši normalne flore v nožnici (glivice in nekatere bakterije, ki so prisotne v normalni nožnici, v neke vrste simbiozi) in je zaradi tega manj vnetij nožnice. Poleg tega so tudi alergične reakcije ali samo draženje na koži spolovila manj verjetni, kot na razne sintetične materiale, ki zagotavljajo ekstra vpojnost.
Tako je razlogov za uporabo bombažnih vložkov več kot dovolj. Zmanjšujemo količino smeti, privarčujemo nekaj denarja, saj vložkov vsak mesec ne rabimo kupovati in navsezadnje, naše telo tudi v spodnjem delu telesa preprosto diha tudi v tistih dneh, ko se določene tekočine preprosto zapuščajo naša ženska telesa.

foto: Petra greiner

Bi jih želela preizkusiti tudi ti? Podarjamo paket vložkov, ki si jih boš sama izbrala na teh straneh. Napiši le ime paketa.  Žrebamo v soboto.

Kiss vložki
FB stran
IG

13 komentarjev na prispevek “Ob bombažnih vložkih diha tudi osrednji del telesa”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI