foto: JRP studio
foto: JRP studio

Anjo sem spoznala na instagramski straneh in se navdušila nad ponujenimi fotografijami. Čez čas sem spoznavala njen grafični čut in zaobjela me je zgodba o dvojcu, ki pooseblja pakiranje v všečne embalaže. To, kar vedno znova ponudita, me spodbuja k misli, da gre za par, ki ne le čara okusno embalažo za jedi, temveč sta sposobna zapakirati celo misel.

Duo, ki se je ujel v oblikovalskih vodah, je par tudi zasebno. Želimo izvedeti več o vaju. Stopiti želimo v zakulisje, namreč uspešne zgodbe nosijo veliko ljubezni.
Midva sva predvsem duo, ki se je najprej ujel eden z drugim. Skozi življenjske izzive skupaj krmariva že več kot 8 let. Tako sva najprej osebna partnerja, najboljša prijatelja, in triatlonca. Jaz zadnje čase sicer samo po duši kot z dejanji, Matic pa z vsem, kar pride s tem športom. Tudi neverjetno vztrajnostjo. Najina skupna poslovna pot je prišla čisto slučajno in brez pretiranega načrtovanja. Ko sem leta 2012 diplomirala, sem videla, da službe, ki bi si jo želela, ne bom dobila. Ker pa sem bila na svojem področju aktivna že med študijem, sem imela v rokavu nekaj strank, ki so mi zaupale svoje projekte. Tako sem z delom kar nadaljevala in bila sem zadovoljna. Kmalu se mi je pridružil tudi Matic. Njegov smisel za bolj tehnične stvari je kreativcu, ki ne mara številk, še kako prišel prav. Njegovo marketinčko znanje pa je pri projektih, ki se jih lotevava, vedno porebno. Sama na marsikatero stvar sploh ne bi pomislila, če me nanjo ne bi opomnil. Jaz vidim barve in oblike, Matic pa rezultate. Če združiš oba pogleda, ni vrag, da zadeva ne bi bila izpeljana tako kot je treba.
Marsikdo nama zavida, ker sva partnerja zasebno in poslovno. A naj povem, da je to daleč od enostavnega. Težko je namreč potegniti ostro mejo med delom in domom. Tisti, ki rečejo, da jim je to uspelo, se, če vprašaš mene, lažejo. Za človeka, kot sva midva, ki vsak dan na plan privlečeva enih pet novih idej, se delo nikoli ne zaključi. V svoje projekte sva vpeta 24 ur. Včasih se nama zgodi, da se o njih pogovarjava še takrat, ko se odpraviva spat. Ampak, če pogledam z vrha, lahko rečem, da nama vse skupaj dobro uspeva. Težave rešujeva sproti in pri vzpostavljanju kompromisov sva vedno boljša. Veliko se morava še naučiti, a mislim, da nama bo uspelo.

15541875_10209779452335500_4780969687488131277_n
foto: Anja Korenč in Matic Batagelj

Kateri od vajinih ‘otrok’ iz skupnega imenovalca Fork ima v vajinem srcu posebno mesto? Ne moreta reči, da so vama vsi ljubi. In kje se rojevajo ideje? Rastejo morda na drevesu, ki stoji pred hišo?
Najin prvi in najstarejši otrok je zagotovo Fork. Studio, ki je skozi svoje odraščanje že dvakrat spremenil ime, je danes ozko sfokusiran in, verjameva, da na pravi poti. Fork, ki najprej to ni bil, je sprva ponujal raznorazne oblikovalske rešitve. Skozi različne priložnosti in spoznanja o tem kaj naju zares veseli, pa je postal marketinški studio za živilsko industrijo. Naša specializacija je predvsem embalaža, a sem pa tja naredimo tudi kakšen logotip, prenovo revije, letak, kolesarski dres ali poskrbimo za foto material kuharske knjige. Zabavno je, ker se (skoraj) vse vrti okrog hrane.
Projektov, pri katerih sva sodelovala pod imenom Fork, je bilo že toliko, da jih ne štejeva več. Na nek način so naju vsi nekaj naučili in nama doprinesli k najinem izboljšanju. Tudi raznoraznih anekdot je že nešteto in bi lahko o njih napisala knjigo. Je pa res, da nama bodo nekatere stvari bolj ostale v spominu, kot druge. Kot najpomembnejši lahko izpostavim dve.
Prva je zagotovo in brez dvoma sodelovanje s podjetjem Nektar Natura. Mislim, da je ta vez močno pripomogla k najini osebni in profesionalni rasti. Od njih sva prejela lepe priložnosti iz katerih sva se ogromno naučila. Če rečem, da brez njih ne bi bila tam kjer sva danes, se prav nič ne zlažem. Še danes sva jim neizmerno hvaležna, da so v naju prepoznali potencial in nama dali priložnost, ki sva jo takrat potrebovala.
Druga pa je blagovna znamka, ki sva jo ustvarila zase, I Like Tofu. Preko nje sva videla, da zmoreva več kot si misliva. Zaradi tofujev sva prišla v stik z mnogimi zanimivimi ljudmi, ki jih sicer verjetno nikoli ne bi spoznala. Pa tudi na hrano sva začela gledati drugače. Zato rada rečeva, da I Like Tofu ni zgodba o mladi blagovni znamki, ampak o osebni transformaciji.
Ideje za najino delo pa rastejo tudi na kakšnem drevesu. Dejansko jih črpava iz vsega kar naju obkroža. Sliši se zelo klišejsko, ampak je zelo resnično. Ko si na primer za kosilo skuhava eno novo jed, se že sprašujeva, kako bi lahko delček nje spakirala v produkt in jo ponudila širnemu svetu. Obisk trgovine s prehrano pa se vedno sprevrže v raziskovanje embalaž in deklaracij. Nekdo bi rekel, da sva življenje popolnoma podredila najinemu delu. Jaz pa raje slišim, da sva si svoje delo podredila svojemu življenju. In kaj je boljše od tega, da res uživaš v tem kar počneš.

DN7A0125_web-mala
foto: Anja Korenč in Matic Batagelj

Kaj za vaju pomeni nagrada, ‘najboljši produkt’ I Like Tofu, na Agrobiznis natečaju, za naslednje kreativne korake? Je to veter v jadra? potrditev začetega? Povejta.
Nagrada za Najboljši domači izdelek po mnenju potrošnikov, ki ga je I Like Tofu prejel preko natečaja Agrobiznis, je za naju še vedno najpomembnejša nagrada, ki smo jo prejeli. Bila je čisto presenečenje. Ko se je začelo zbiranje glasov, se je po socialnih omrežjih vse skupaj vsulo kot plaz. Ljudje so delili in glasovali. Uspelo nam je samo zaradi naših kupcev in podpornikov. To, da je 28 poznanih konkurentov premagal brand, ki je bil takrat na trgu samo pol leta, je bil za nas res uspeh. Najlepši spomin na to nagrado pa je, da sva klic o zmagi prejela ravno na poti iz San Marina, ko smo se vračali s polovičnega Ironmana v Pescari. In ja, ta nagrada je bila velika motivacija za naprej predvsem zato, ker smo jo prejeli zaradi potrošnikov.

DN7A0119_web-mala
foto: Anja Korenč in Matic Batagelj

Vegafest: zakaj/ za koga/ kdaj/ s čim vse?
Na Vegafest, ki ga že 5 let zapored organizira Slovensko vegansko društvo, smo lani odšli prvič. Bili smo kot kakšni “zelenci”, ki ne vedno v kaj se podajajo. Bili smo sicer dokaj zorganizirani, a z mislijo na napačne stvari. Sestro od Matica in njeno prijateljico sva povabila zraven, zato da nama ne bo dolgčas in da bosta med obiskovalci razdelili kakšne letake. Na koncu se je izkazalo, da brez njiju sploh ne bi zmogla. Obiskalo nas je toliko ljudi, da sva še cel teden po dogodku živela na adrenalinu tistega dne. Naše produkte smo popolnoma razprodali.
Lani smo se dogodka udeležili malo zaradi podpore lokalni veganski sceni in malo, da se domačemu trgu predstavimo. Letos pa smo se ga udeležili zaradi odličnega vzdušja, zato, ker je vedno najbolje, da si v osebnem stiku s kupcem, in ker smo dogodek izkoristili še za predstavitev novega produkta – tofuejv pesto za pašto s svežim peteršiljem ter ingverjevim in limoninim sokom. Obiskovalci so ga zelo dobro sprejeli.
Zdaj, ko je Vegafest mimo pa je potrebno delati naprej. Midva se poletja zelo veseliva, saj imava kar nekaj zanimivih planov. V petek 26. maja sva na Rožnem dnevu v Eda centru v Novi Gorici, kjer se bova potrudila pripraviti kakšne dobre grižljajčke z vrtnicami, saj ta dogodek poteka v sklopu vsem novogoričanom že dobro poznanega Festivala vrtnic.
Smo se pa že pred Vegafestom podali na povsem novo in zanimivo pot. Odločili smo se, da na platformi Conda izvedemo kampanjo množičnega investiranja. Na ta način zbrana sredstva nam bodo omogočila vzletno stezo za razvoj novih produktov in širitev na nove trge. Radi bi še večim ljudem pokazali, da obstaja alternativa. Da je vredno zbrati pogum in na svojih jedilnikih zmanjšati živila živalskega izvora. Investicije zbiramo že pred začetkom uradne kampanje. Vsi, ki vam je zadeva zanimiva in bi se nam radi pridružili na naši poti, nam lahko pišete na invest@iliketofu.eu ali obiščete www.conda.si

18619904_10211157033294163_4498147660326269182_n
foto: Anja Korenč in Matic Batagelj

info:
www.fork.si
info@fork.si
www.iliketofu.si
Anja: 040510568

 

 

1 thought on “Oblikovalski dvojec, ki zapakira celo misel”

  1. Čudovit tim. Krasna embalaža.
    Okusen tofu. Oba z ingverjem preverjeno njami. Ostale poskusim ob priliki.
    Na nove podvige.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI