foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Na Cafovo ulico v Mariboru, sem zavila zelo pozno. Nehote sem se ponudbe hrane in vin držala znotraj strogega centra, vendar sem ob Jelkinem vabilu, da sedemo sredi zime v zimski vrt povsem onemela. Treba je vedeti, da mi intimni prostor, hrana, kot bi jo kuhal moj mož, ohlajen kozarec s šampanjcem in šolska postrežba, pomenijo veliko. In tudi zato se prijateljice v zatočišče Glažute, vedno znova vračamo.

Strežba izgleda povsem preprosto opravilo, vendar je odlični natakar opremljen z mnogimi znanji in ga je predvsem težko najti.
Dobra postrežba ni preprosto opravilo, zato lahko odličnega natakarja hitro opazimo. Dobro strežno osebje mora imeti ustrezno izobrazbo, saj se že na začetku izobraževanja in usposabljanja učijo pravil strežbe. Kakšen je dober natakar, kakšne so njegove lastnosti? Dober natakar ima dober spomin, je ustrežljiv, razumen, prisluhne gostu, ima pravilno držo, skrbi za gosta vse od sprejema do odhoda, pozna strokovne izraze, predvsem pa je pri svojem delu s srcem, ne le pridobljenimi znanji.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

V Restavraciji Sedem so gostje deležni strokovne šolske postrežbe, okusne domače hrane in sproščenega vzdušja. K čemu stremite in kdo stoji za strokovnostjo strežnega osebja?
V naši restavraciji stremimo h kakovostnim storitvam in zadovoljstvu gosta. Za strokovnostjo in kakovostno postrežbo strežnega osebja stojijo profesorji in mentorji. Vsi skupaj se zavedamo odgovornosti in smo pri svojem delu predani. Iz naših učilnic odhajajo odlični delavci, ki si jih delodajalci le želijo.

Štiri prijateljice smo neizmerno vesele vaše nekoliko odmaknjene a nikakor dislocirane enote, ki se imenuje Glažuta. Kaj lahko poveva o tem kotičku in kaj je še tista posebnost, ki jo v drugih restavracijah ne srečamo?
Posebnost Glažute je njen ambient z izbrano ponudbo – v središču mesta smo želeli pričarati kotiček z ambientom prijetne tople dnevne sobe, kjer se lahko gostje sprostijo ob izbrani ponudbi. Čez poletje pa je na voljo odprta terasa.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Pogovorno še vedno slišimo, da ljudje govorijo o šampanjcu, ko pravzaprav gre za peneče vino oz. penino. Katere šampanjce ponujate in kako bi lahko ljudi skupaj prepričala, da jih pridejo vsaj poskusiti? Imate namreč rumen šampanjec Veuve Clicquot in drugega iz hiše Serge Mathieu. Lahko na preprost način razložiš, v čem je razlika med šampanjcem in penino; zakaj imenujemo francoski šampanjec šampanjec in ne penina? Šampanjec ga imenujemo zato, ker prihaja iz pokrajine Champagne v Franciji, postrežemo ga v pravilnem kozarcu ki je predhodno ohlajen, ohlajen pa mora biti tudi šampanjec, in sicer na 3°C. Po vsakem naročilu novega kozarca ali steklenice se kozarec zamenja, ob šampanjcu pa postrežemo še olive in kaj za prigrizniti. Pri nas ponujamo dobro ceno vrhunskega šampanjca.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Ali je Restavracija Sedem edina šolska restavracija v Sloveniji, ki deluje po inovativno zasnovanem poslovnem modelu, kjer študenti pod nadzorom mentorjev samostojno izvajajo vse strokovne procese?
Restavracija Sedem je za šolo velika pridobitev, saj naši študenti pridobljeno teoretično znanje tu uporabijo v praksi. Urijo se v pripravi dobre kave, naravnih sokov, spoznavajo surovine, sestavljajo in pripravljajo jedi vseh vrst, pečejo sladice, razvijajo in utrjujejo spretnosti pri sprejemanju gostov in v strežbi, organizirajo delo, razmišljajo o uvajanju novitete. Za študente je ob zaključku šolanja in pridobitvi diplome zelo pomembno, da znajo pokazati vse pridobljene strokovne kompetence. Pod budnim očesom mentorjev v restavraciji pridobijo še več znanja in izkušenj in so v trenutku, ko šolo zapuščajo z diplomo v roki, bolj samozavestni in pripravljeni za nova odkrivanja in ustvarjalne poklicne izzive.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Kava pri vas je res odlična. Kakšna je vaša filozofija glede nje?
V R7 stavimo na kavo Cafetino. Pri kavi vedno strmimo, da se postreže pravilno, in sicer na pladnju z vodo in piškotom. Spoznati in prepoznati je bilo potrebno naše goste, njihov okus, želje in seveda rezultat prodaje. Ugotovili smo, da je najboljša kava “unwashed” arabika kava. Danes pa je voda cenejša kot čas, ki je potreben, da se kava temeljito presuši na soncu. Velika večina danes pridelane kave se namaka v vodi, na soncu se sušijo več ali manj eksoti, z nekaj izjemami. Kavo običajno na soncu sušijo manjši pridelovalci, predvsem v Afriki, ker se je to v Afriki tako počelo od nekdaj. Sonce ne pregreje le lupine, pač pa tudi zrno in mu doda nekaj topline in mehkobe, mogoče “domačnosti”. Na soncu sušene kave so na jeziku običajno rahlo težje in bolj goste, še pomembnejši pa je okus, ki je bolj zaokrožen, mehkejši in kompleksnejši. Vse to seveda za poznavalca.

Ker želim na daljavo spiti kozarec odličnega Veuve Clicot z vami, vam podarjam steklenico, ki sem jo kupila kar sama, vi pa lahko sodelujete pri žrebu tako, da pošljete na št. 1919 besedo UPORNIK5 in fotografijo zaslona (print screen) pošjete na info@portal13.org
Višji znesek na njihov TRR račun ni kaznivo nakazati. Žrebamo v petek zvečer!

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Pogovarjala sem se z Leonom Furmanom, ki je iz Restavracije 7 odšel novim izzivom in vinsko kulinaričnim zgodbam.

info:
Restavracija 7
restavracija@sedem.si
02 621 14 12

1 thought on “Od knjig do prakse pod isto streho”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI