foto: Matej Kristovič, Tinkara Nemec Herkess: Brez obraza

“Kaj je hotel povedati pesnik?”

S tem vprašanjem se je večina izmed nas srečala že zelo zgodaj in skoraj zagotovo nam ga je prva postavila “tršica” za slovenščino v osnovni šoli. In nato smo s svojimi nadobudnimi bučami secirali verze mrtvih pesnikov, v njih iskali skrite pomene in kukali med vrstice, se ukvarjali z okoljemin časom v katerem so nastale, pa s “slutjo prezgodnje smrti”, s soneti, gazelami, rimo, jetiko, trpljenjem, neuslišano ljubezijo in staro cukrarno.

Potem smo še malo pogledali, kaj so o tem napisale (naj)bolj šolane glave, tiste s kraticami spredaj in zadaj, s častnimi naslovi in akademskimi nazivi… in nekje na tej poti masakriranja verzov se je v nas izgubila ljubezen do poezije. Nekje na tej poti se je, pri večini za vedno, izgubilo veselje do prebiranja pesmi, saj nas nikjer na tej poti nihče nikoli ni vprašal, kaj pa je pesnik povedal nam. Ker, roko na srce, odgovor na tisto “kaj je hotel povedati pesnik” lahko dobimo le, če smo pesem napisali sami, na “kaj je pesnik povedal meni” pa je odgovorov verjetno toliko, kot je nas. Zdaj smo se v jabolko poezije odločili ugrizniti tudi v Likovni šoli ArtDidakta, kjer že nekaj let nosim naziv častnega “raunatla”.

(Zanimivo, da sem častni član še v enem društvu, zato bi si morda lahko rekel kar – častnik, pa čeprav v vojski nisem prilezel niti do kaplarja. No, ampak s kaplarji je znal biti kdaj kasneje tudi hudič, tako da je tako morda celo bolje.)

A nazaj k témi, da ne strgam rdeče niti, ki sem jo izgubil dva stavka nazaj: izbrali smo 33 pesmi slovenskih avtoric in avtorjev – tistih znanih, pa malo manj znanih in povsem neznanih, na novo odkritih, onih prikritih, še neodkritih in zelo dobro skritih – ter se ob njih vprašali, ne “kaj je hotel povedati pesnik”, ampak, kaj je pesnik povedal nam. Trideset članov ArtDidakte in dve zunanji sodelavki (Mei in Lia, hvala za pomoč) smo verze prebrali po svoje in jih prelili v barvno paleto likovnih del.

Naše “Odtenke poezije” zdaj postavljamo na ogled, skupaj s pesmimi, ki so nam bile ob ustvarjanju za navdih. Otvoritev razstave bo v petek 2. febuarja in 18.00 v Vetrinjskem dvoru, na ogled pa bo do 17. februarja.

Vabljeni k ogledu in ni izključeno, da kakšen verz ali barvni odtenek ne pove kaj novega tudi vam.

 

Vid Kmetič

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI