foto: olja Jenko

Petra Pelicona je mož skupaj z olji Jenko odkril neke pomladi na Orange wine festivalu v Izoli, sama pa sem ga srečala na domačem Vindelu. Odkar so njihova oljčna olja prišla v naš dom, tukaj tudi ostajajo. Z dodanimi aromami kažejo le na dejstvo, da se njihova olja naravno spreminjajo in ohranjeni kvaliteti dodajajo le določene sestavine, ki borbončicam ponudijo izvirna popotovanja.

Mož vas je ‘spoznal’ prav na Festivalu oranžnih vin v Izoli, na katerem se vidimo tudi leto, 26. aprila in nato naročil naš prvi paket. Kako zelo oranžni ste v pripravi olja Jenko?
Lahko rečem da smo zelo oranžni, saj me tradicionalni in pristni okusi zelo veselijo. Tudi kmetujemo na naravi prijazen način, z ekološkim certifikatom

Ponudbo ste obogatili z dimljeno različico. Želite s podobnim ponuditi le čisto izkušnjo, predvsem pa okus oljčnega olja, ko je kruh zraven povsem dovolj?
Dimjleno oljčno olje je nastalo po naključju. Krivec je g. Žiga iz ekipe Pekočko, kateri mi je ob nekem druženju potavil vprašanje, kar  pa je postal iziv. Namreč predvsem kako ga narediti. Ko pa je bil narejen, je bil celo zanimiv in uporaben. Lahko rečem da ga je trg lepo srejel in povpraševanje konstantno narašča. Je res posebnost, ki pa je v kulinariki zelo uporabna. Ker je osnovna in glavna sestavina oljčno olje, mora biti to izvrstno, da ne rečem najboljše.

foto: olja Jenko

Prisegate na hladnem in ekološkem, obirate z rokami. Zakaj ljudje še vedno mencajo pri ceni takrat, ko je v ozadju kvaliteta? Bi nemara morali spoznati celotni krog, kako do nekaj deci olja sploh pridete?
Na to vprašanje bi zelo rad znal odgovorit. Sicer je nemalo ljudi kateri znajo cenit pristnost, domačnost, kakovost in na zadnje varnost potrošnika. Afera z mesom je mislim da lepo pokazala kaj vse je mogoče. Rentabilnost drevesa se začne vračat šele po 15 letih hitro rodi, ampak količina je majhna. Veliko vlaganja. Pri ekološkem

Olivno olje se še drži po mnogih letih. Zakaj oljčno, da si bomo lahko to zapomnili vsi?
Sicer po KNJ je oboje pravilno. Vendar v Istri se nikoli ni uporabljal izraz oliva in oljčno oje. To je italjanski izraz. Naši predniki so uporabljali izraz uolka. Osebno raje uporabljam oljka in oljčno olje, sprejmem in razumem pa oboje.

foto: olja Jenko

Kakšni so vaši cilji, kje se skrivajo želje, kako se vaš umirjen (če je res) način življenja pozna v okusu?
Hahaha, umirjeno življenje. Kaj  je to? Z našimi količinami oljčnega olja ne moremo preživet družine, zato moramo biti še zaposleni. Ko seštejemo čas v službi in čas za skrb oljk in oljčnika, nam ostaja malo časa. Pred leti smo razmišljali o povečanju količin in profesionalizaciji v oljkarstvo. Vendar bi s tako potezo močno ogrozil moje prepričanje da bom za svojimi proizvodi stal. To pa lahko dosežem le če gre celoten process od zemlje, gnoja, škarij, grabljic pa vse do olja skozi moje roke.
Namreč smo kmetovalci in žal v ekološki pridelavi močno odvisni od narave. Le ta nam je zadnja leta kar ponagajala. Pred nekaj leti pa je bila zelo, zelo nesramna. Pridelali smo le cca 15% povprečne letine. Septembra 2018, nas je oblak toče le pozdravil, na sosednjem hribu le 150 m zračne linije pa vse potolkel.
Kako bi razložil otrokoma da letos pač ne bo tega in onega. V takem primeru bi moral oljke ali oljčno olje nekje kupiti in prodati, saj bi bili od tega odvisni ne samo jaz, ampak cela družina. Naše oljčno olje Jenko pa nikoli več to, kar je danes.

Ko sva bila nedavno pri vas sva med zalogo opazila novosti. Katere so to? Prav ta z aromo limone se zdi, da se zraven sushijev poda več kot odlično.
Ekstra deviško olje je osnovna baza za aromatizirano. Mi smo pripravili pomarančno različico, okus limone in dimljeno verzijo, ki jo mnogi že poznajo. Pri dimljeni so uporablja bukov les, sicer pa se dodaja sadje ves čas stiskanja oljk. V Ljubljani limonino oljčno olje že uporabljajo prav sushi mojstri, kar nas veseli.

fotot: olja Jenko

Če želite poskusiti njihova oljčna olja, skočite v njihovo e – trgovino (klik tukaj), izberite tisto, ki vam je najljubše ali ga že poznate in na FB strani Zavoda 13 pod fotogorafijo (klik, klik) napišite, katero je to in počakajte na žreb. V torek, po praznikih žrebamo in prejeli boste to, kar si boste tudi zaželeli.

info:
https://www.oiljenko.si/sl/
FB stran

1 thought on “Oljčno olje – zlato današnje kulinarike”

  1. Hvala za krasen pogovor.
    Kot mlajša sem sanjala o bralnem kotičku pod oljkami. Upam, da uspete kdaj pod krošnjo kakšno prebrati.
    Čestitke za uspehe.
    Vaš trud, delo predanost… je kakovost, ki se čuti. V sleherni žlici olja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI