foto: Martin Korošec
foto: Martin Korošec

V mojem življenju dogodki običajno nimajo zdrave terminske razdalje. Podvajajo se ali pa so preprosto preblizu, da bi lahko vmes vsaj zadihala.
Vendar sem sprejela vabilo na Kids conference, ker so mi omogočili, da s sabo vzamem celotno družino, čeprav sta na koncu dva predstavnika ostala doma.
Ne delam si utvar, da so posebni otroci dobili mesto v družbi, ki jim pripada, vendar verjamem, da so jim v zadnjem desetletju in mnogimi projekti, ljudje ponudili svojo, nič več plaho roko. Priznam, da sem na svoje predavanje skorajda zamudila in si oddahnila šele ob vstopu v predavalnico, ki je spominjala na dnevno sobo kakšnih prijateljev. Ob tem, da sta se otroka lahko med mojim ‘delom’ razposajeno igrala, sem zavrgla poslednji dvom. Odlično poslušalstvo je dobilo nič kaj prirejeno zgodbo življenja s prizadetim otrokom. Nisem se obotavljala pri tematiki, ki se dotika (ne)idealnega zakona, temveč sem lastne izbire in perspektive, ki si jih določamo sami, dvignila na pediestal. Zavedam se, da bi lahko bilo moje življenje ob isti Sofii razvalina, posuta s tragedijo, vendar sem se jaz odločila drugače. Potrebujejo otroci tisoč obšolskih dejavnosti ali mi sami? Kam jih silimo, medtem ko sami nismo srečni? In zakaj preprosto ne znamo biti zadovoljni s tem, kar imamo. Vedno drugače, vsakič nezadostno.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Svojo zgodbo sem delila v hotelu, ki je prirejen družinam. Odpočila sem se, saj nisem nenehno prosila, da morata biti tiho, temveč je arhitektura sama poskrbela za njune naravno motorično dnevne potrebe. V jedilnici so si otroci zaradi prilagojenih polic ,hrano jemali sami, in ob otroških kotičkih, so matere lahko jedle lepo v miru. Okolica ponuja morje, ampak so površine igrišč razposajene povsod do te mere, da prav vsak radovedni malček najde nekaj povsem zase. Iz realnega sna me niso prebudili niti zaposleni. Doživljala sem jih, kot daljne sorodnike, ki sta jih otroka vzljubila. Preprosto in prijazno. Otrokom naproti in z mirom v očeh. Beseda hotel je skupaj z njimi, dobila neko povsem novo dimenzijo.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Vikend je bil popolno presenečenje in prihodnje leto pridem v celotnem obsegu, brez kančka možnosti, da bi dopustila, da me od tega kaj odvrne. Organizatorjema pa pohvala, da sta zmogla tako različne ljudi in teme, ob koncu konference združiti v prijetno druženje, brez konca in kraja.

Več o konferenci:
www.kids-conference.com
Hotel Amarin, Rovinj

2 komentarjev na prispevek “Otroška konferenca za vso družino”

 1. Krasna izkušnja. Vesela sem, da si si odpočila tudi.
  Zanimiv hotel, z še bolj zanimivo ponudbo.
  Le pobegnite. Vsi.
  Obšolske dejavnosti?
  Ob tem se mi vedno zatakne v grlu. Osebno menim, da je glede na zadnja leta osiromašeno ponudbo šolskih krožkov, ena fina. In da je ta takšna, ki otroka veseli. Vse ostalo pa…
  Na iskrice v očeh.

 2. Petra,
  zelo si/ste popestrili vsebino konference v kateri je bilo vsega ravno pravo mero. Od smeha do resnosti, a ti si poskrbela za zelo globoko ganjenost, za kar sem ti osebno zelo hvaležna.

  Če si vsaj malo zadihala je moj namen bil dosežen. Z veseljem pa bi s teboj podelila še kakšno urico na tvojem vrtiljaku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI