Brabimir Ritonja
Ko sem videla knjigo Risbe/Drawings, ki sedaj že nekaj časa zaseda svoje pomembno mesto v MoMi sredi New Yorka sva se dogovorili za primopredajo kar v živo. Imeli sva bore malo časa, vendar pa sva si povedali več, kot bi človek od prvega snidenja sploh pričakoval. Občudujem njene preproste linije, ki pričajo o vsakdanjem na tako duhovit način, da bi si jih želel imeti venomer na očeh. Petra Varl ni le slikarka, ilustratorka, profesorica, mati. Je snovalka manjkajočih in nepopisanih listov našega vsakdana.

Lahko rečeš, da ti je bila risba položena v zibelko, kot včasih to rečejo umetniki tvojega kova?
Na nek način, ja. Ampak ne v tem smislu, da bi imela nek poseben talent. To ne, zelo dolgo sem potrebovala, da sem prišla do spoznanja, kaj je tisto, kar me res zanima in kje sem najboljša. Risb ne stresam iz rokava, tiste izbrane,ki jih pokažem so plod nekega daljšega procesa, čiščenja, odstranjevanja navlake. Enkrat sem napisala, da raje rišem kot čistim. Zdaj pa vidim, da je ravno čiščenje tisto, kar me najbolj mika, pa čeprav v risbi.

V kateri risbi je največ tebe? Vse namreč jemlješ iz našega vsakdana in jih s svojo roko predrugačiš na način, da jo opazovalčeve oči bolje vidijo.
V vsaki, ki jo izberem in ji dam priložnost. Veliko risb narišem, ampak potem med temi izberem eno in potem tista postane pomembna, dam ji veljavo. Za razstavo v galeriji Krško, ki se odpira 8. marca, sem izbrala risbo Ljubimca, ki tokrat nastopata v glavni vlogi.

Katera zgodba ti je najbolj ljuba in si jo vtkala v kakšno svoje delo? Kot recimo ‘Stiskam se pa rada’, ki si mi jo v živo že povedala.
Moj prvi fant je bil glasbenik in sem mu enkrat rekla, da “stiskam se pa rada”, no in potem je napisal pesem z istim naslovom, ki je izšla na njihovem prvem albumu, na katerem je na hrbni strani ob komadu pisalo : posvečeno slovenski slikarki Petri Varl. Ha, ha,takrat sem komaj začela študirati in se mi je posvetilo zdelo precej hecno. Ko sem morala lansko leto za skupinsko potujočo razstavo izbrati delo, ki ga je bilo mogoče dobesedno stisniti v majhno leseno škatlo, se je risba z naslovom “ stiskam se pa rada” zdela najbolj primerna izbira.

kadilka na plazi
Že mnoga leta si nepogrešljiva profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru za risbo in grafiko. Kakšni so tvoji študentje?
So nadebudni, ustvarjalni, prešerni, iskrivi, družbeno angažirani, prijetni, simapatični. Vsako leto pride nova generacija in vsakič me osvojijo s svojim mladostnim žarom in prisrčnostjo. Skupaj se učimo in skupaj ustvarjamo in najbolj me razveselijo, ko jim uspe.

Kako je pristala tvoja knjiga v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New York glede na dejstvo, da v njihovem osrčju najdemo le najboljše od najboljših?
Lansko leto je moja knjiga “Risbe/Drawings” izšla pri založbi P74, ki je hkrati tudi galerija. Med drugimi so jo predstavili na sejmu umetniških knjig v MOMI PS1 v New Yorku. No in na tem sejmu so potem prišli neki ljudje iz Metropolitanskega muzeja in si izbrali nekaj knjig slovenskih avtorjev in avtoric.
To je to.

Kdo je Petra, ko odloži svinčnik?
Petra dela toliko stvari, ko ni čisto Petra, da je najbolj Petra prav takrat, ko riše.
Rada sem skupaj s svojo družino in prijatelji in rada spoznavam nove ljudi in ob pogovorih z njimi na novo odkrivam in spoznavam tudi sebe.

index3

Roke gor vsi tisti, ki bi želeli Petrino ilustracijo Ljubimca, ki jo vidite na zgornji fotografiji.  Žrebamo jutri zvečer na Dan žena, ko bo v Galeriji Krško otvoritev njene razstave.  Sodelovanje je dovoljeno tudi moškemu spolu!

Petra Varl
FB – Petra Varl

33 komentarjev na prispevek “Petra Varl – snovalka čistih linij”

  1. Jaz tudi dajem roke gor. Še bolj pa bi bila vesela, če bi Petro dobila za kakšno uro kot mati nadebudnega bodočega likovnega pedagoga in ekipe, ki daje veliko na ustvarjalno delo tudi pri izdelavi čisto običajnih izdelkov in to v Ljubljano v naš Periskop, kjer se kali mladina, ki ustvarja delovna mesta za izključene iz trga dela…

  2. Roki gor in lahko jih drzim celo uro ali dve, kot Petra ve(s) sama…
    obcudujem jih vsakic, ko se vracam v Maribor…z veseljem bi rada nosila s seboj po svojih drugih domovih!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI