foto: Doris Markač

20 let je tega, ko smo na domačih odrih lahko pričeli okušati, ne le poslušati novo domačo rock skupino. Tabujevci niso bili le muha enodnevnica, še manj tisti, ki za katere bi se nam zdelo, da jih srečujemo na vsakem koraku. Ravno toliko se nam dajejo v poslušanje, da jih vedno znova želimo slišati v živo, čez dan si navijamo njihove komade in jih pojemo na glas ter ravno s pravo mero so tukaj med nami, da smo jih vzeli že za svoje.  Eva Beus ni tiste vrste pevka, ki bi očarala le publiko, ona je ta, ki z mikrofonom na katerem koli odru, preprosto začara ves svet.

 

 

Eva, javnost te povezuje s skupino Tabu, vendar začniva tam, kjer ni mikrofona in glasbe. Kdo je mlada ženska brez te nalepke, kje se nahaja in kaj ima najraje?
Čeprav me javnost vidi, tako kot me, sem Ista oseba tako na odru kot doma. Razlika je samo v tem, da sem na odru bolj ekstrovertirana, doma malo bolj introvertirana. Sem taka kot vsi ostali, čeprav tudi unikatna, kot je vsak človek na tem svetu. V življenju me vleče v milijon različnih smeri in interesov, zato se zelo rada posvečam širjenju le teh na različne načine. Glasba in umetnost sta z menoj odkar pomnim in sta tudi na fiksnem urniku vsak dan (igranje klavirja, kitare, petje, slikanje, risanje,…). Izjemno pa uživam tudi v branju knjig (zadnje čase na temo psihologije, terapije in osebne rasti), saj me izjemno zanima mentoriranje in vzpodbujanje ljudi k samo-izražanju skozi glasbo in umetnost. Prav tako pa redno iščem stik z naravo in gibanjem.

 

foto: Doris Markač

Frontman je ključen. Je prva vrsta, tisti, v katerega so uprte vse oči. Sama daješ publiki energijo, ki je pomešana s svojo. Čarovnijo v obliki mačjih oči. Ampak, kaj daje publika tebi? Zdi se, da skupaj zaplešete en divji (malodane šamanski) ples.
Hehe ja velikokrat je prav tak občutek. Kot šamanski ples, ker gre za ples energij. Gre za čutenje lastnega bita in emocij, kot čutenja kaj nosijo ljudje pod odrom. Vsaka publika oz kraj potrebuje to na malo drugačen način, v osnovi pa isto, ker vsak išče ljubezen na drugačen način. Tudi jaz, ki sem na odru z bendom. Ponavadi se povezava začne vzpostavljati, ko pokažem svojo ranljivost in človeškost. Ko se ljudje odprejo in sprostijo pa pošljejo tudi meni ljubezen skozi sprejetost in potem lahko koncert nadaljujemo s pošiljanjem različnih oblik ljubezni eden drugemu. To doživljati na redni bazi res prinese en magičen občutek v življenje.

 

foto: Tomaž Strmčnik

Prevečkrat se mi zdi, da se omenja Tabujevo menjavanje pevk, ampak ti si v svojo vlogo, da ne rečem v čevlje, ki so ostali stopila sila suvereno in jih skozi čas preoblikovala. Dodala si jim svoj žar in z njimi zanetila neko novo dodano vrednost. Kaj meniš o tem sama?
Hvala za opaženo. Res sem se te vloge lotila na tak način, da se nisem obremenjevala s preteklostjo, ampak sem izvirala iz sebe in iz samozavedanja, da imam vsebino, ki jo lahko dodam v zgodbo benda. Nekako mislim, da drugače niti nebi moglo biti, glede na to, da je pri glasbi in umetnosti pristnost in “persona” tista, ki spremeni melodije in besedilo v osebno zgodbo, ki lahko potem čutijo tudi drugi.

 

foto: Doris Markač

Junija lani ste imeli za naš Zavod 13  koncert v Mariboru. Starši posebnih otrok (beri: s posebnimi potrebami) se ne predamo kar tako. Ni lahko, vendar smo ob teh naših otrocih močnejši in skozi njih spoznavamo mnoge modrosti. Tudi sama si se osamosvojila zelo kmalu in gotovo ni bilo vedno preprosto. Kaj je tisto, kar bi želela predat mladim, ki so malce izgubljeni, starejšim, ki so preveč osamljeni in nerazumljeni in vsem nam, ki iščemo ljubezen?
Življenje je ena sama pestrost in prav je tako. Ko minevajo dnevi vse bolj razumem vrednost dualnosti, ki jo doživljamo. Da brez slabega ne bi znali vrednotit dobrega. So pa to vse le izkušnje, ki prinašajo tisto bogastvo v življenje, katerega ne moreš izgubit. Sem pa ravno pred kratkim prišla tudi do novega uvida glede te sile po kateri vsi hrepenimo – ljubezen. Ugotovila sem, da takrat ko začnemo ljubezen iskati in po njej hrepeneti pademo v iluzijo, da ljubezni nimamo. Medtem ko ljubezen vedno je v nas samih v taki količini, ki ti je ne more dati nihče drug in niti ti sam. Se mi zdi, da je to  ta sila, ki te sili dihati, ne glede na to kaj se s teboj dogaja. In je vedno tam. To bi želela šepetati ljudem. Sprostitev in notranji mir, ki pride s tem, ko nehamo iskati in vidimo da je že vse tu. Najbolj pa se ljubezen čuti, ko se jo daje.

 

foto: Tomaž Strmčnik

Podarjam CD, ki bo popisan prav z vsemi akterji. Poklikajte jih na spodnjih omrežjih in pod to fotografijo na FB strani Zavoda 13 (klikni tukaj) napiši naslov komada, ki ti je za vedno spremenil svet. Žrebam v ponedeljek.

Tabujevce lahko spremljate tukaj:
www.tabu.com
FB stran
IG stran
Youtube kanal

1 thought on “Pevka, ki s publiko pleše šamanski ples”

 1. Saj sem prebrala dvakrat, a mislim, da se še vrnem k besedam. Tako krasen je vajin klepet.
  In Eva, tako nežna energija…
  Pohvale skupini. Evi. Petri.
  In vsem posebnim… na svojih poteh.
  Ta hip bi izbrala: Do kosti.
  Pa jutri tudi 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI