foto: Aljaž Šporin

Pravkar srkam eno izmed bolj zanimiv piv, kar sem jih kdaj poskusil. Potrebni sta bili dve leti, odkar je pivovar temu pivu prvič namenil pozornost, da je prišlo do trenutka, ko se je končno dotaknilo mojega grla.
Razmišljam o svoji strasti (no, eni izmed njih) – poskušati zanimiva piva. Včasih se kakšno izkaže tudi za manj zanimivo, a vseeno, give beer a chance. To pogosto rečem tudi obiskovalcem Pivarne, predvsem kadar mi kdo omeni, da je poskusil pivo te ali one pivovarne in ostal razočaran, v nadaljnjem pogovoru pa ugotovim, da niti ne ve za katero pivo konkretno je šlo a zato ne zaupa celotnemu asortimanu dotične pivovarne. Včasih kdo kakšno pivo označi za preveč medlo, brez telesa ali ne dovolj aromatično, kasneje pa se izkaže, da ima kritik v mislih session stil, ki takšen pač mora
biti.
Kar smo že ob organizaciji Maribeer-a, ko smo 40 različnih piv uvrstili v ponudbo prav tolikih lokalov po mestu, želeli je, da pivo sprejmete kot pijačo doživetja. Da pomislite za trenutek, kaj ste že poskusili in vas je navdušilo za ponovno dogodivščino ter seveda, kaj bi morda želeli na novo poskusiti. Pri kraft pivu že dolgo ne gre za pijančevanje in brezglavo nalivanje. Dobro, nekateri to počnejo in kraft uporabljajo kot poceni izgovor. Vseeno vas vzpodbujam, da se mi pridružite pri moji strasti do različnega piva. Prepričan sem, da vas v večini lahko navdušim. Včasih se s prijatelji dobimo z namenom poskušanja piv. Nekaj jih izberemo in vsakega razdelimo med prisotne. Tudi na festivalih, ki jih organiziramo, točimo degustacijske količine, zgolj zato, da so brbončice tudi po petih različnih pivih sposobne razlikovati med njimi in morebitnimi, ki jim sledijo. Zaradi vztrajne rasti števila pivovarn pa imamo končno možnost poskusiti tudi več različnih predstavnikov enakih stilov. Ali pa izpeljank posameznega stila. Stout, kot klasični predstavnik temnega ale piva je že takšen. Na voljo nam je s kavo, z vanilijo, staran v sodih modre frankinje, staran v rumovih sodih in tudi v svoji klasično suhi irski obliki. In kar je najboljše – prav vsi našteti prihajajo iz domačih mikropivovarn.

Ker želim svojo strast podeliti z vami, sem se odločil, da enkrat mesečno organiziram spoznavni večer, ki vam ponuja možnost, da za simboličen znesek poskusite nekaj piv določenega stila. Na ta način boste spoznali karakteristike posameznega stila in ugotovili, kakšne interpretacije le-teh ponujajo različne pivovarne. Že ta četrtek, 22. 2. 2018, bomo ob 20.00 uri v Living Room-u (Glavni trg 9, Maribor),  spoznavali zgoraj omenjene vrste stout-ov.

Pustite se navdušiti!

Tekst pripravil: Andrej Krštinc, lastnik Pivarne.

foto: Aljaž Šporin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI