foto: Jure Makovec

Iz prestolnice je v naše mesto prišla zaradi ljubezni in tukaj ostala. Njen doprinos med rokodelci je velik in pletenine so nas očarale ne le zavoljo lepote, temveč zaradi udobnosti, ki jo ženske skozi desetletja vedno bolj iščemo. Tanja Uvera ni klasična ‘pletilja’, v njenih kosih prepleta domišljijske zgodbe, o katerih nekateri samo sanjajo, drugi pa jih pogumno živimo!

Tanja, priznam, da sem vse dokler nisem spoznala tebe, imela do pletenin odklonilen odnos. Opažaš to morda še pri kom? Namreč ob misli na pletenine sem se vedno spominjala babičinih pletenih puloverjev, ki so me vedno ‘pikali’.
Ja, ta beseda res deluje “rustikalno”, če se lahko tako izrazim, haha. V resnici je pa to samo tehnika izdelave blaga. Ena tehnika je pletenje, druga tkanje, tretja kvačkanje, potem kleklanje, vse se sliši starinsko, ali ne; potem je tehnika netkanih tekstilij, ampak bom nehala, da ne zaideva preveč v tehnične vode. Pletenje je način izdelovanja blaga, ki je najbolj prožno in prilagodljivo. Zato se v njem počutimo najbolj udobno. Pletene so tudi trenirke, kopalke ter večina spodnjega perila in pižam. Evo o tej udobnosti govorim. In ker želim, da se v večerni ali poročni obleki počutimo udobno, izdelujem ta svečana oblačila v tehniki pletenja.  Mnogi niti ne opazijo, da je to pletenina in so potem začudeni, zakaj izgleda elegantno, če je pa pletenina “babičin pulover”.

 

foto: Luca Cadamuro

Z leti ali pa desetletji postajam vedno bolj komot. Pletena oblačila se udobna in se po potrebi skupaj z mano širijo ali ožajo. Kdaj si se s pleteninami pravzaprav zapletla sama?
V pletenine sem se zapletla v zadnjem letniku študija. Za zaključno modno revijo sem naredila kolekcijo pletenin z namenom, da ne bo prav samo manekenkam ampak tudi ženski z oblinami. Najbolj me vznemirja še vedno to, da so pisane na kožo sodobni ženski, ki hoče biti urejena, elegantna, in da nima preveč dela z vzdrževanjem.

 

Pomebno je vzdrževanje in ob enem teh oblek na drugi strani ni potrebno prati tako pogosto, kot drugo tkanino. Meni je tvoj nedavno nazaj video o ročnem pranju prišel zelo prav, saj si opazila, da sem prala strojno in zimske obleke na tak način krajšala. Kako zelo hvaležna je volna na splošno in strojno pletenje, ki ga uporabljaš sama?
Pri vseh informacijah in tehnologijah opažam, da nam ravno tukaj manjka osnovnega znanja. Zato sem se odločila za izobraževanje o vzdrževanju oblačil. V mojih blog zapisih bom govorila o pranju oblačil, likanju, mehčanju, shranjevanju pa tudi o optičnih trikih, ki jih uporabljam za korigiranje postave. To pomeni, da če imamo večjo zadnjico, kako se obleči, da ne pritegne pozornosti in da postava izgleda skladna. V vseh teh letih smo rešili nemalo ‘težav’ s postavami in stilom oblačenja.

 

foto: Jure Makovec

Svojo kolekcijo si oplemenitila s športnimi kosi. Tako imam čez dan tvojo obleko, zvečer pa se potim v barvitih legicah. Kje se je rodil ta športni otrok, ki ga uspešno prepletaš z vadbeno umirjenimi kosi?
Nepozabno leto 2020 me je zmotiviralo! Kar naenkrat smo ostali doma brez druženj, zabav, dogodkov in sem z namenom, da ženske ohranjamo veselje do oblačenja, naredila kolekcjo “za doma” in šport. A je še kje kdo, ko se lani ni začel ukvarjati s kakšnim športom, ha ha.

 

Nikoli si nisem mislila, da si bom tvoj hudi delila kdaj z odraščajočo hčerjo. Opažam, da tako vedno več kosov kroži že kar po našem stanovanju in na tak način privarčujemo in so oblačila potem res uporabljena toliko, kot bi morala biti vsa. Ima tudi ta del trajnostno noto?
Jaz sem res pristaš “manj je več”. Zelo pomembno se mi zdi, da imamo urejene garderobe, da v njej visijo samo aktualni sezonski kosi, da si jih izmenjujemo s prijateljicami, hčerkami, sestrami, da se poslovimo od oblačil, ki nam ne pristajajo, da nakupe načrtujemo, ker res nimamo zjutraj časa stat pred polno omaro in v njo jamrat, da “nimam nič za oblečt”. Tudi pri nas doma je kar nekaj oblačil, ki jih nosimo hčerki in jaz.

 

foto: Tanja Uvera.si

Pomlad je za vogalom, o poletju še sanjam. Kateri kos bi morala imeti v lastni omari vsaka ženska in v katerem kosu boš počakala na toplo sonce sama?
Obleka je odgovor. Taka, kameleonska, ki jo imaš lahko za v službo, na potovanje, poslovni dogodek, druženje s prijatelji. Ki se jo da nosit s supergami in salonarji. S suknjičem, jeans ali usnjeno jakno. Takih naredim največ, ker so najbolj uporabne.

 

Na današnji praznik Dan žena, nam Tanja podarja 20 % popust s kodo #osmimarec, ki ga lahko uveljavljamo vse do 14. marca 2021 v njeni spletni trgovini www.tanjauvera.si.

 

foto: Jure Makovec

 

info:
https://sl.tanjauvera.si/
FB stran
IG

 

1 thought on “Pletene udobne kot pižame”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI