12
Njune izdelke sem zasledila v domačih revijah, ki se dotikajo interierjih podob in jih z veseljem kazala svojemu očetu mizarju. Spomnim se, da je bil nad posameznimi kosi iz polnega lesa, ki so spominjali na naravno vkomponirane v prostor, vidno navdušen. A z Nadjo sva se na spletu ‘našli’ veliko kasneje. V mislih, da pogovor z njo spravim na ekran in ljudem s pomočjo njenega partnerja Dejana ponudim svež vonj po oblancih, je bil v načrtu že nekaj časa. Ampak šele sedaj, ko je morebiti prišel ‘pravi čas’, vabim na prijetno branje pod krošnjo Studia Drevo in ob pogledu na njune izdelke upam, da se vam bodo pričele cediti tudi sline.

Ker sem sama hči mizarja poznam vonj lesa in dotik mehkobe stabilnosti. Kaj zate pomeni les?
Zame pomeni les pristnost, odnos do življenja samega. V življenju se oba z Dejanom izogibava vsemu, kar je površinsko, umetno, ‘nezdravo’. Z zadnjim imava največ dela, saj smo vsi, ki še vedno živimo urbano življenje s tem obkroženi na polno. Naloga sodobnega človeka, je v dnevnem ločevanju plevela od zdravih semen. Oba sva strastna človeka in velika esteta, zato vidiva smisel v marsičem, kar je očem prikrito. Vonj po lesu, lahko enačiš z vonjem po ženski. Iz poetičnega vidika, je les tradicija, domačnost, pristnost, ljubezen, medtem, ko je realna slika popolnoma druga. V Sloveniji ni pohištvene lesene industrije, zato ljudje posegajo po velikih, cenovno ugodnih gigantih. Ravnokar nama je pisal prijatelj, ki je pred nekaj letih kupil Ikeine stole in jih bo sedaj nesel na odpad. Kar ne moreš reciklirati, je ekološka katastrofa. Midva najino razmišljanje, tudi živiva. Zelo ceniva ljudi, ki sledijo tej simbiozi.
8
Ob pogledu na vajine izdelke ima človek občutek, kot da sta naravne elemente le preselila v interier na način, ki je še kako prijazen za posameznika. Kako vama to uspeva?
Petra, zelo dobro opažaš in to mi je pri ljudeh zelo všeč. Ljudje, ki kupujejo najine izdelke, vedo kaj dobijo in to cenijo. Verjetno je najina prednost dejstvo, da sem arhitektka in imam vpogled v širši prostor. Prepoznavam potencial prostora in vedno bolj tudi potencial ljudi. Sebe nikoli ne dojemam, kot arhitektko, saj je to zame le nalepka. Človek premore veliko več in kar je najbolj pomembno je vprašanje, s kakšnim odnosom nekaj počneš. Dejan je sicer grafični oblikovalec, vendar ga od nekdaj veliko bolj zanima oblikovanje in izdelovanje lesenih izdelkov. Znanje in izkušnje si je v veliki meri nabral na Finskem. Za Skandinavce pa vemo, da so carji na področju arhitekture, oblikovanja in sploh življenja z naravo. Poglej si samo njihov vzgojno šolski sistem.
V čem se skriva najin uspeh bi lahko povzela le v fokusiranju na strokovnost, profesionalnost, veselju in ljubezni.

Kakšno bi bilo vajino skupno življenje brez otroka in kako na vaju vpliva posebnost vajine deklice?
Da je ljubezen edino zdravilo za ta svet naju je naučilo življenje z najino Tito, ki je otrok s specialnimi željami. Ta definicija mi je ljubša, kot otrok s posebnimi potrebami. Verjetno bi bilo najino življenje brez Tite popolnoma drugačno. Mogoče bi živela kje v tujini in se ukvarjala zgolj z ustvarjanjem. Tita naju na nek način zavira, saj je naše skupno življenje v 13 letih prilagojeno življenju z njo. Vendar v srcu vem, da sem zato boljši človek, da zato brezkompromisno sledim Resnici in predvsem sem se v življenje zaljubila na polno. Prav tako se je najina vez z Dejanom močno poglobila. Ko dojameš, da je popolnost le fikcija človekovega uma, ki drži človeka v večni nesreči, si osvobojen.

mizi
Nagrade so tiste, ki človeku dajo nekaj potrditve in čeprav niso vedno ključne, ti lahko ponudijo novi zagon. Katere so tiste, na katere sta iskreno ponosna?
Najbolj ponosna sva na nagrado, ki jo je Dejan dobil na Nizozemskem in sicer za kamnito skulpturo, ki je sedaj postavljena na trgu pred knjižnico v mestu Woerden. Leta 2007 sva se prijavila 5 minut pred 12 uro na mednarodni simpozij. Po pravici povedano sploh nisva vedela v kaj se podajava. Sledila sva notranjemu impulzu, intuiciji. Takrat se je Dejan prvič podal v vode oblikovanja in izdelovanja skulpture iz monolitnega bloka dolomita. To je bila fantastična izkušnja, ki se je potrdila s prejeto tretjo nagrado strokovne žirije in prvo nagrado publike. Obiskovalci so kip ves čas božali in midva sva vedela zakaj je takšen odziv. Ime skulpture je ENO/ONE.

V katero smer se podaja vajina kreativna pot ali kaj pripravljata za tiste, ki cenijo ‘pravi’ les in so jim na drugi strani t.i. Ikeeini izdelki potrošni material, v katerega ne vlagajo?
Trenutno se ukvarjava z naročniki, ki vedo, kaj želijo in živijo zavestno življenje. Predvsem gre za individualna naročila preurejanja in opremljanja prostorov. Tudi veliki pohištveni giganti se spogledujejo z naravnimi materiali in fair traide proizvodnjo. To zelo pozdravljam. V najin studio vedno bolj pogosto prihajajo skupine otrok, ki jih zanima delo z lesom. Pred kratkim je svojo prakso v Studiu DREVO opravil tudi vajenec. Ta hip pa se ukvarjava z izdelavo posodobljene internetne strani, ki nama je verjeti ali ne, največji trn v peti.

Iz vseh strani je mogoče čutiti negativizem in strah. Kaj bi vidva sporočila mladim, tistim, ki svojo pot še iščejo in vsem, ki si lepoto narave želijo preslikati v lasten dom?
Najino sporočilo mladim je, da se naj obkrožajo z ljudmi, ki so na svojem področju zelo dobri in bodisi v tujini ali pri nas. Svoj čas naj vlagajo v pridobivanje znanj in izkušenj. Človek brez vizije in poguma, ne živi lastnega življenja. Osebno verjamem, da ima prav vsak človek v sebi dobroto in strah je le strupen zaviralec osebne rasti. Kot sem že rekla, edino zdravilo je LJUBEZEN.
dejan in nadja_small

Info: http://www.studiodrevo.com/
FB

1 thought on “Pomenek pod krošnjo studia Drevo”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI