foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Lahko ga srečujete po mestu, pa ga boste nehote zgrešili, saj so obleke barve takega veleuma, ki v svoji glavi skriva mnogo, a želi ostat neopažen. Vid Kmetič je testosteronsko gostuječe pero tukaj na blogu. Najbolje se počuti na ozemlju izkopanin in kot pravi sam, nosi oblačila, ki pridejo v modo na vsake toliko let, tako da omare sploh ne misli obnoviti. Njegovi izdelki iz gline pričajo o umetniških rokah, ki spominjajo realistične prvine življenja, a so nehote obarvane v romatičnem duhu. Če ga vabite na pivo, mu naročite kavo z mlekom. Vabila nikoli ne odkloni in z njim vam ne bo  dolgčas. Mariborske zgodbe prepletene z zgodovino se mu kaj hitro začnejo risati pred očmi in naposled boste ugotovili, da sedite z velikim mojstrom z dolgimi lasmi.

1. Kdaj te je pritegnila zgodovina z izkopavanji vred?
Izkopavanja so se zgodila slučajno v drugi polovici devetesetih “za 14 dni”, ki so se zavlekli na desetletje in pol. In če te vsaj približno zanima kaj za vraga počneš 10 ur na terenu in zakaj riješ po zemlji, ti arheologi z veseljem povejo in stvar postane razumljiva in zanimiva. Imel sem srečo, da je bil cel čas izkopavanj na terenih tudi restavrator Stanko Gojkovič, leksikon arheološkega znanja. Potem pa človek še kdaj zavije v knjižnico, kaj pogugla in ima predvsem odprta ušesa….

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

2. Kaj se najbolj naučiš o sebi na dolgih ritjih po zemlji (izkopavanjih)
Da globja ko je luknja, ki si jo skopal, večji je kup zemlje ob njej.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

3. V čem se najbolj čutiš Mariborčana.
Rad pošimfam mesto…in rad imam hepane.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

4. Katera ‘bufa’ je res v tvojem slogu nonšalantnega ljubitelja kave z mlekom?
Na par placih se da dobit dobro kavo, a ker sem klasični zapečkar najbolj uživam ob kavi doma. Posebej zjutraj v povezavi s časopisom, pred leti tudi z dozo nikotina in posedanjem na školjki (ne na leščurju).

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

5. Katera knjiga te tišči in bi morala nujno na plano?
Z Andrejem Guličem in v navezi z Zavodom za turizem pripravljava knjigi Maribor-metropola, o Mariboru malo drugače, za kateri upam da bosta prišli na plano še to jesen. Trenutno me “tišči” Testosteron in predpasnik (s prilogo), neke vrste kuharska knjiga/priročnik za “dede”, ki so teden dni sami doma oz. kako se prehranjevati z minimalno truda in umazane posode. Založniki call me.
Je pa v nastajanju tudi Mariborščina za hepane, neke vrste slovar mariborskih besed in izrazov, ki bo verjetno fertig konec leta. In da se ponovim: založniki, call me!

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

6. Koliko tebe je v tvojih izdelkih?
Včasih celo več kot bi si želel. Zadnjič sem gnetel glino, v kateri sem “pozabil” kos žice in si prebodel prst.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

7. Na kakšen način bi naše mesto lahko zacvetelo in koliko smo si krivi sami?
Pomagalo bi, da bi se poleg šimfanja (malo tega mora v Mariboru vedno bit) ukvarjali tudi s tem, kaj lahko sami naredimo za mesto (mater to kennedyjevsko zveni – Marilyn, call me) in da nehamo obdelovati vsak svoj mali vrtiček in se začnemo povezovati in sodelovati.

Vidovi izdelki so na voljo v spletni trgovini Zavoda 13.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI