foto: Doris Markač

Kuharske knjigo so v našem domu Zanj, ampak tale, ki vsebuje še ščepec potovanja, pa sem jo posvojila jaz. Pogovarjala sem se z avtoricama Bebo in Hano Splichal, ki kuharijo redno mešata s potovanji, nam pa ponujata takšne recepte, ki jih zmorejo pregnesti še tako povprečne kuharice (kot sem jaz) in na drugi strani goste popolnoma očarati.

 

Velikokrat rečem, da je kuharskih knjig preveč, ampak vidve sta dodali nekaj več. Popotovanje po Indiji z recepti vred. Kako so to sprejeli bralci?
Imava zelo lepe odzive na knjigo. Pravzaprav naju je že prva knjiga Nekaj sladkega presenetila, ker nam je veliko ljudi reklo, da so recepti super, da pa vedno znova berejo zgodbice. Spomniva se nekoga, ki nama je zaupal, da sploh ne kuha, zato ima najino knjigo na nočni omarici in jo bere kot roman, vsak večer eno poglavje. To je lep kompliment. Tudi midve radi bereva tiste kuharske knjige, kjer še kaj piše zraven, na primer, kje je recept nastal, kakšna podrobnost iz kuhinje avtorja…. Ravno to naju navduši za kuhanje.

Čeprav nisem ravno kuharska mojstrica sem s sprehodom po receptih ugotovila, da so spisana na način, ki je prijazen tudi neukim gospodinjam. Sta imeli to v mislih, ko sta knjigo pripravljali?
Kurkuma in vanilija ima preproste recepte, zato da bi si vsak upal pripraviti nekaj drugačnega, nekaj, kar mu je manj znano. Potrudili sva se, da sva celo klasične indijske jedi čisto poenostavili. Recepti dopuščajo, da jih narediš tudi po svoje, nekaj izpustiš in nekaj dodaš, kar imaš pri roki, še posebo pri začimbah.

Velikokrat slišimo, da gre ljubezen skozi želodec. Kako pomembna je kvalitetna hrana za naše delovanje, energijske sposobnosti, navsezadnje za zdravje samo?
Ja, ne vem, kaj bi sploh odgovorila – če imam možnost kupiti kvalitetne sestavine, se seveda vedno odločim za ekološko, lokalno in sezonsko hrano. Iz takšnih sestavin je čisto preprosto skuhati nekaj dobrega in zdravega. Hrana zelo vpliva na vse, na naše počutje, razpoloženje, zdravje, nenazadnje na našo prihodnost. Izbirati ekološko pomeni zdravje za vse, ne le zame. Pomislite, če kupim bio solato, ta ni bila kemično obdelana, torej zemlje niso zastrupljali, življenje je ostalo na tistem koščku zemlje. Z nakupom ekoloških sestavin podpiramo kmetovalce, ki se še želijo sploh ukvarjati s tem. Zaradi podnebnih sprememb je pridelovanje bio hrane vedno bolj zahtevno.

 

foto: Doris Markač

Doma se prehranjujemo tudi z mesnimi beljakovinami, ki jih kupujemo pri kmetih, čigar živali se pasejo zunaj. Velikokrat se zdi, da je veganski svet malce preostar z nami. Obstaja srednja pot? V mislih imam, zmanjšanje porabe mesa v vsakdanji kuhinji. Kupovanje le pri ekoloških kmetih in šele
nato morda čez čas, popolno opustitev živalskih prehrambenih dodatkov?
Ja, to je običajna pot. Verjamem, da imajo na ekoloških kmetijah živali lepše življenje. Če bi morala izbirati med veganstvom in ekologijo, bi najbrž izbrala ekološko pridelavo, kadar gledam na naš planet in civilizacijo
v celoti. Zase največkrat izberem oboje, vegansko in še ekološko, vesela sem, da imam to možnost. Zdi se mi privilegij. Vsak zase najbolj ve, kakšni so njegovi razlogi, hrana je povezana s čustvi, navadami, s spomini, kolektivno zavestjo, tradicijo. Danes se veliko lažje pogovarjamo o veganstvu, kot smo se pred desetletjem. Mislim, da bodo nove generacije čez noč spremenile naše prehrambene navade. Tradicija, ki včasih tudi ovira spremembe, zelo zgublja svojo vlogo.

Zelišča in začimbe so ključne. Kaj pomenijo tebi? V mislih imam čaje in druge pripravke. Kako jih uporabljaš tudi sicer, ne le skupaj s hrano.
Ah, zelišča, začimbe … to je čaroben svet, v najini kuhinji vedno povezan s hrano. Odkar kuhava tudi indijsko, jih uporabljava bolj pogumno, ne le po ščepcih. Premalo vemo o zdravilnih učinkih začimb, o tem, kako izboljšajo prebavo, poudarijo okuse, dodajo tisto odločilno v jedi.

Če se vrneva h knjigi, komu je namenjena? Zakaj bi morala biti na vsaki gospodinjski polici?
Slišali sva, da je Kurkuma in vanilija že dovolj lepa, da jo imaš v kuhinji na polici, zažari s svojo barvo in zamika te, da bi jo polistal. Ker so recepti veganski, je namenjena vsakemu, ki se spogleduje z drugačnim načinom prehranjevanja, mimogrede pa se naučiš še uporabljati začimbe. Kurkuma je na primer čisto drugačnega okusa v omakah, bolj nežna je kot v napitkih. Paziti moramo le, da je ne damo nikoli na vroče olje, ker bi postala grenka.

 

Knjigo podarjamo vse tri skupaj tudi vam. Klikni na to povezavo (klik), da prideš na FB stran Zavoda 13 in pod njo označi osebo, ki ji najraje kuhaš. Žrebamo v petek.

 

foto: Doris Markač

info:
www.nova-kuhinja.com
FB stran
IG

 

 

1 thought on “Prav posebna kuharska knjiga”

  1. Ta bukvica… mi buri duhove.
    Kar verjeti nisem mogla, da je lahko tako debela, ko sem jo ugledala.
    Od blizu se še ne poznava, a čutim, da jo enkrat posvojim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI