foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

V domačo ribarnico (tisto na tržnici), prihajajo sveže ribe ob torkih in petkih. Zato praviloma jemo morsko hrano prav v soboto, ko je odhod med branjevke praviloma na urniku sleherni teden. Kaj o tem menijo otroci, pustimo za debatni krožek, ko kuharja ne bo zraven in se raje osredotočimo na divji ulov, ki sliši na ime grdobina. Še prej pa skuhajmo čisto navadno ribjo juho.

Provansalska ribja juha
Navadno čebulo je potrebno pustiti na maslu tako dolgo, da zarumeni, kosi ribe pa medtem čakajo v marinadi (oljčno olje in česen). Preden čebula porjavi, dodaš le ribjo osnovo, ki jo narediš iz ribjih kosti, dodaš jušni šopek in začimbe ter kuhaš 20 min. Vsemu skupaj priložiš še  narezano korenje, peteršilj, zrel paradižnik (ali mezga), doliješ 2 dcl belega vina.  Posoliš in popopraš po potebi. Kos neškropljene pomarančne lupine dodaš zavoljo citronaste esence, jušni šopek, brez katerega ni nobene juhe in kuhaš 30 minut. Vse filirane kose mešane ribe (grdobina, kovač, škarpena, romb, morski list, trska) vložimo v juho in kuhamo še 10 min. Po okusu dodajte škampe, školjke (kočice ali dagnje). V današnjem primeru smo uporabili kose romba in grdobine.
Zdrobovi cmoki lahko služijo kot jušna priloga in na koncu ne gre še brez sveže narezanega peteršilja in pol deci oljčnega olja.  Juha mora biti motna in gosta ter spominja na brodet.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Grdobina
Najprej jo ‘slečite’ (odstranite kožo) in jo sfilirate, da dobite 2 dolga fileja. Osušite, dodate sol in zavijete v slanino, da se ne izsuši, saj se sicer samo meso omenjene ribe pri peki precej hitro izsuši. Potisnete jo na rahlo naoljen pekač in jo pečete 20 min na 200° C. Zadnjih nekaj minut vkopite žar, da slanina postane hrustljava.

K glavni jedi smo natočili biodinamično vino Šuman, Sun drops, 2013.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

 

1 thought on “Provansalska ribja juha in grdobina v vsej lepoti”

  1. Zanimivo in okusno se bere in vidi.
    Sama imam najraje pečene ribje jedi in obožujem lignje. O ribji juhi nisem nikoli niti razmišljala.
    Res pa sem pa imam doma mešanico Provansalskih začimb.
    Itak ne vem, kam z njimi 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI