foto: Doris Markač

Rak dojke je v razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah in zato predstavlja pomemben  javnozdravstveni problem. Na leto v Sloveniji za njim zboli okrog 1.300 bolnikov, pri čemer  približno 1% predstavljajo moški bolniki. Pojavnost v zadnjih desetletjih narašča. Pri mlajših od  40 let je redkejši, več kot tri četrtine na novo zbolelih je starejših od 50 let. Možnost za  ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, v zgodnji fazi razvoja. Ključno vlogo pri  odkrivanju raka ima ženska sama, in sicer s samopregledovanjem. S tem je potrebno začeti že  v najstniških letih, saj tako ženska spozna svoje dojke in pravočasno začuti morebitne  spremembe (Vir: Onkološki inštitut Ljubljana).

 

foto: Doris Markač

Rak mod je najpogostejši rak pri mladih odraslih moških, kljub temu sodi med redke in na srečo  zelo dobro obvladljive rake. Letno za njim zboli približno 100 moških. Zbolevanje pa se v  razvitem svetu povečuje. Najpogosteje se pojavlja pri moških v starosti od 18 do 35 let, drugi  vrh pogostosti pojavljanja pa je med 45-im in 55-im letom. Da bi dosegli čim večjo stopnjo  ozdravljenosti bolnikov z rakom mod in ob tem povzročili čim manj kroničnih zapletov  zdravljenja, je bistvenega pomena odkrivanje raka v zgodnji fazi. Tako kot pri raku dojk, je tudi  tukaj ključnega pomena samopregledovanje mod. Gre za enostavno, hitro in učinkovito  metodo, ki bi jo naj redno izvajal vsak moški po 15. letu starosti (Vir: Društvo onkoloških  bolnikov Slovenije).

 

foto: Doris Markač

Smo projekt Dotik življenja, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Maribor in si  prizadevamo ozavestiti širšo javnost o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk in mod ter  pomembnosti samopregledovanja. S tem namenom izvajamo brezplačne, prostovoljne,  interaktivne delavnice, ki jih vodijo naši člani, študenti Medicinske fakultete Univerze v  Mariboru. Delavnice so namenjene manjši skupini ljudi (do 30 udeležencev) in trajajo približno  1 šolsko uro (45 min). Sestavljene so iz teoretičnega dela (kratka Power Point predstavitev) in  iz praktičnega dela (tipanje modelov dojk in mod v manjših skupinah).

 

foto: Doris Markač

Udeleženci delavnice se seznanijo z osnovnimi dejstvi o raku dojke in mod, s preventivnimi ukrepi in s postopkom samopregledovanja, na modelih pa imajo priložnost spoznati kako se  tumorji sploh začutijo.

V primeru, da ste zainteresirani za naše delavnice, nam lahko pišete na elektronski naslov  dotik.zivljenja@medicinec.si ali pokličete na telefonsko številko 040 818 128, da se dogovorimo  za termin izvedbe ter odgovorimo na morebitna vprašanja.

V upanju na nadaljnje sodelovanje Vas lepo pozdravljamo,
Organizacijska ekipa projekta Dotik življenja 

 

Dotik življenja
Društvo študentov medicine Maribor
Taborska ulica 8, 2000 Maribor
E-mail: dotik.zivljenja@medicinec.si

 

foto: Doris Markač

Video samopregledovanje dojk Europa Donna Slo – klik.
In še tale, ki opiše in oriše sam projekt – klik.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI