img_4117

Vnaprej se opravičujem vsem veganom, ampak mi še vedno jemo tu in tam meso, ki ga kupimo pri ekoloških rejcih. File pljučne je čakal na hitro kosilo, k čemur smo dodali še:

pljučno pečenko
rdečo peso
korenček
šalotko
česen
hren
govejo juho
sladko smetana
pistacije

Meso najprej vzamemo iz hladilnika 2 – 3 ure, saj mora pridobiti sobno temperaturo. Ne pozabite ga dobro osušiti in namažete z olje iz obeh strani. Narežemo ga na stejke, v debelini približno 3 – 4 cm in posolimo z grobo soljo in svežim poprom. Takoj ga lahko položite na zelo vroč žar. Litoželezna ponev je v stanovanju odlična rešitev. Če vprašate mene, ki potrebujem minute, je to 4′ na eni in 4′ na drugi strani. Vse to zato, da je meso v notranjosti še rožnato. Meso naj počiva 8 – 10′, mesni sok, ki se vmes odcedi, pa uporabimo za pesino omako, kar reduciramo do konzistence sirupa. Omako na koncu zgladi le kocka masla!
Rdečo peso kuhamo dokler ni kuhana (30 – 40′), nato se olupi in se skuha v rdečem vinu in balzamičnem kisu (2 dcl rdeče suhega vina). Dodamo sol in poper. Krompir v ovoju preprosto popečemo v pečici (200℃), s tem, da smo ga le pokrtačili in posolili. Korenček najprej malo pokuhamo, nato ga dodamo h krompirju. Česen in šalotko položimo preprosto v ponev, kjer se peče že vsa omenjena zelenjava. Pri na pol prerezani šalotki bodite pozorni, da je končano takrat, ko karamelizira. Hrenovo omako dobimo tako, da skuhamo krompir, ga damo v mešalnik in dodamo 1 dcl sladke smetano. Hren le naribamo v vse skupaj. Solimo in dodamo beli (!) poper. Po potrebi dodamo nekaj žlic močne goveje juhe. Kot dodatek zdrobimo pistacije in z njo okrasimo krožnik, ki pa ni le za okras, temveč se odlično poda k mesu.

K jedi smo dodali ekološki Šumenjakov Modri pino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI