foto: Doris Markač

Če bi mi kdo pred petimi leti na mariborskih ulicah rekel, da bomo na nek naraven način razpredli rdečo mrežo čez Slovenijo in nato skočili še v Zagreb in Beograd bi bila prepričana, da se omenjenemu meša.
Tako skromno smo začeli. V slogu “Dajmo nekaj naredit, kot imajo v  tujini na Mednarodni dan redkih bolezni” in moj “Pa ne bomo hodili naokoli s transparenti, gremo raje na ulice z rdečimi baloni”, ki sem ga pred tem prvim sprehodom Sofii zavezala za njen pretežek hlačni mavec.

 

Ne morem mimo iskrenih zahval mojih prijateljev in nekaterih, ki pomagajo pri pohodu v svojem mestu, pa jih v živo še srečala nisem. Hvala Celje s Sabino Vodenik na čelu, krasnimi puncami iz Društva Živa kreativa, Milanom Ninićem in ekipo Enostavno pomagam. Brez fotorafij Urške Golob in njenega Prav posebnega vzdušja ne bi bilo, kot je.  V Novem mestu so vedno  Vsemu sem kos. Helena Vedrič zmore vse. Fani Stupar pa poskrbi, da so obveščene vse posebne družine. Velenje se je pridružilo prvič. Pod pokroviteljstvom Knjižnice Velenje in Stanke Ledinek, ki se je opogumila, povprašala v omenjeni hiši in zadevo izpeljala tako, da bomo prihodnje leto baloni spet njihovi. Tudi Idrija se je pojavila prvič a nikakor ne zadnjič. Brez duha Eve Svetlik ni bilo le sončno, ampak kraj ob Idrijci je malodane žarel. Priznam, da ima Ljubljana svoje muhe. Vztrajen Peter Berden in Marija Penca se gotovo ne bosta kar tako vdala, ampak ljudi je tako težko dobiti na ulice. Tudi tiste s posebnimi otroki. Povejte, delamo v tistem koncu premalo reklame? Druga violina vedno poskrbi za odlično vzdušje in okrepčilo. Radlje ob Dravi mi je pri srcu zaradi tega, ker sem v tamkajšnjem Zdravstvenem domu delala več kot pet let. Zato sem toliko bolj vesela, da se je že lani Nataša Štuhec opogumila in dogodek pripravili v mestu ob Dravi. Tudi Katja Barlič je tiste neustrašna ženska, ki je balone povabila v Trbovje. Taki manjši kraji, ki so z nami, so mi še posebej pri srcu. Ugotavljam pa, da imajo več podpore lokalnih prebivalcev, kot morda večja.  Ste letos na poročilih opazili Ajdovščino? Anja Kovšca Kosovel (intervju najdete na Lokalne Ajdovščina) in Mojca Kete Curk sta naredili pravo pravcato revolucijo. Na ulicah, ne le v svojih družinah. Šetjur je zavel preko nadobudnih članov Sklada Viljema Julijana in Laško preko prijateljev Vesele nogice. V Kranju je posebno. Alenka Strukelj, ki nas je reševala lani in nas je tudi letos ter Rok in njegova pogumna mamica Nine. V je šlo skoraj po principu “Hej Petra, smo lahko zraven?” in so bili tako suvereno, kot bi bila tukaj že vsa leta.  Lara Puhan in Urška  Selčan, mamica Sofiine sošolke. Nova Gorica nič kaj ne zaostaja. Martina Alma in njene punce niso prav nič sramežljive. Slišala sem, da je vzdušje čisto na drugem koncu tako prijetno, da se bodo tisti Prvi, pridružili tudi čez leto dni.
Zaradi Ptuja, so se letos na pobudo Tanje Nik, ki je učiteljica O. Š. dr. Ljudevita Pivka z baloni opremile še pobratene šole na Potrugalskem, Turčiji, Italiji in na Poljskem, ne le v svojem mestu. Kaj ni to imenitno?

 

Novo mesto

Treba je povedati, da je gospod Borut Pahor simbolično že predal rdeč balon hrvaški predsednici Kolindi Grabar pred samim dogodkom. Prav tako sta oba podelila častno pokroviteljstvo in tako so v Zagrebu plapolali rdeči baloni s pomočjo Petre Hranilovič, ki je skorajda že čisto naša. Dalibor Talajič in Jasna Pimorac iz Udruge Anđeli pa sta z enako vnemo poskrbela, da smo vsi skupaj bili videni, predvsem pa povezani. Prispevek RTL.hr.
Saj veste, da nikoli ne gre nič brez zapletov. Beograd je s finačno pomočjo podjetja Comtrade dvignil naše otroke na vidno mesto Darko Todorović pa je samo v dveh dneh naredil pravo pravcato revolucijo.

 

Kranj

Brez vseh omenjenih ljudi, bi vse skupaj lahko ostala le dobra ideja. In le skupaj smo lahko naše posebne otroke objeli, jim dali mesto v družbi, ki jim pripada. Zaradi zavarovalnice TRIGLAV ZDRAVJE, HIDRIE in Nove KMB bomo lahko pomagali otrokom ne le v domačem mestu, temveč tudi v kraju, kjer je bil organiziran pohod. Zaradi helija iz Istra Benz plinov pa so poleteli tudi otroci, ki sicer ne morejo niti hoditi.

Album Maribor – klik, ostale bomo še dodajali na FB stran Zavoda 13.
Video – klik, ki je nastal s strani predsedniških sodelavcev.

 

foto: Jure Zabukovec (Idrija)

 

1 thought on “Rdeči baloni nas povezujejo”

 1. Draga Petra, vedno ti z veseljem pridemo naproti.
  Prav uživamo pri pripravah in se veselimo vsakega, ki se nam pridruži.
  Dogodek, ki vsako leto pusti globje sledi.
  Naj rdeči baloni preplavijo še več dežel. Naj se sliši: ‘Posebni ste in imamo vas radi prav takšne kot ste.’
  Ker ljubezen ne pozna meja…
  Hvala, ker nas to vedno znova opominjaš.
  Petra, samo v vednost. Čudovito Katko imamo še pri nas. Lastnico trgovinice Koko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI