foto: Doris Markač, grafika: Andreja Jež

Po šestih letih skromnega sprehoda po Mariboru, bodo posebni otroci povezali celotni svet. Ob sicer Mednarodnem dnevu redkih bolezni, se bomo sprehodili po naši tradiciji z rdečimi balon, ki simbolizirajo ljubezen in sprejemanje vsakršne drugačnosti.
Želimo si, da bi naši otroci dobili enakovredno mesto v družbi. Da se jih ne bi bali, ampak jim ponudili svojo roko. Otroci, ki se sicer s svojimi nekoliko drugačnimi vrstniki ne srečujejo, imajo na sprehodu priložnost, da izgubijo vsakršnen predsodek.
Podnaslov letošnjega pohoda je Kaj pa Ona? Želimo se obrniti na mamo otroka, ki največkrat nima prave psihološke pomoči. Vsem porodnišnicam v državi bomo poslali prijazno pismo in jih opozorili, da ob skrbi za otroka na psihično podporo ženske nikakor ne smejo pozabiti. Pripravili smo tudi zloženke, ki ponujajo brezplačno in nestrokovno pomoč s strani staršev. Meni temi ni le naša – klik tukaj, ampak tudi ta, ki so jo pripravili prijatelji iz Društva za Downov sindrom – klik.

Sofiino pediatrinjo, s katero smo po vseh devetih letih še vedno v stiku sem prosila, da napiše ob tem nekaj misli. Kot predstojnica Kliničnega oddelka za neonatologijo, se prof. dr. Darja Paro Panjan, dr. med. pozitivnih učinkov dobre psihološke kondicije ženske resnično zaveda:

“Po rojstvu otroka, katerega zdravstveno stanje zahteva napore ne samo medicinske temveč tudi številnih drugih strok je izjemno pomembno, da prepoznamo tudi potrebe matere, se ji približamo, ji dovolimo, da si v zanjo povsem novih okoliščinah vzame čas zase in jo podpremo. Prisotnost psihologa, ki bo ob težki diagnozi otroka znal prepoznati stisko matere in ji pomagati je standard, h kateremu bi morali težiti v sodobni družbi. Mati je namreč  tista, ki bo prevzela večino bremena in skrbi za otroka; njeno počutje, opremljenost z energijo in njen odnos do sveta bo posredno vplival ne samo na otroka in njegovo zdravje temveč tudi na potrebe po zdravljenju v bolnišnici. Ob pozitivni naravnanosti metere bodo hospitalizacije krajše, saj se bodo matere prej in bolj suvereno vključevale v nego otroka in ga kmalu negovale v domačem okolju. Ob tem pa je pomembno tudi da se zavedamo, da podporo v obliki skrbi za duševno zdravje in dobro počutje potrebujejo celotne družine otrok s posebnimi potrebami – oba starša in sorojenci. Poleg osebja v bolnišnicah imajo pri tem pomembno vlogo tudi nevladne organizacije.”

Na drugi strani bi vam radi povedali, da rdeči baloni na obrazih naših otrok resnično narišejo nasmehe. Ti se ne izpuščajo v zrak in imajo že vsa leta eko certifikat – klik tukaj, če te zanima točno kakšen, letos bomo dodali še naravno vrvico in lesene palčke. Veseli nas, da smo domače prodajalce balonov preprosto vzpodbudili, da bodo plastične palčke počasi zamenjali z lesenimi. Mi smo jih preprosto kupili, pritrdili jih bomo s papirnatim lepilnim trakom in tako rešili zagato.
In kaj o naših balonih meni Urša Zgojznik, Ekologi brez meja:

“Pohod z rdečimi baloni ni navaden sprehod z nekim balonom pač – je mnogo več! Je dan, ko lahko na ulicah mest srečate nasmejane otroke z Downovim sindromom, z avtizmom ali kako drugo redko boleznijo. Je dan, ko nas ravno njihov nasmeh lahko predrami iz nenehnega hitenja in spomni, kje se skriva prava vrednost življenja.
Njihov simbol je balon. Rdeč balon. Ki je tudi zelen, biorazgradljiv in z naravno izdelano vrvico ter na drugih mestih pritrjen na leseno palico. Zaradi katerihkoli napihnjenih balonov se na tem svetu prav ničesar ne bo ustavilo, še manj pa rešilo. Naši problemi z okoljem so mnogo, mnogo večji! Planet smo že precej načeli, a ne vzemimo si prijaznosti, veselja in zdrave pameti – tudi ti so ogroženi!
Zato se ne predajajmo nerganju, raje vstanimo s kavča in se jim pridružimo!
Mogoče pa vam kdo v roke poda rdeč balon, ki ga boste, tako kot vsi otroci, s toplino v srcu odnesli domov.”

Odkar so baloni popisani z logotipi naših prijateljev, lahko družinam v preostalih mestih vrnemo njihovo aktivnost pri samem dogodku s plačilom terapij ali pripomočkov. Vzpodbujamo lokalno aktivnost in povezanost.
In če se je letos zelo naravno sam pohod razširil še na preostale kontinente smo veseli, da naši malčki, ki ne hodijo, ne govorijo, imajo mnogo učnih težav, se velikokrat počutijo odrinjene in se včasih sprašujejo, zakaj ne morejo biti tako običajni kot drugi sovrstniki, bodo prav ti povezali celotni svet ne le z rdečimi baloni, temveč tako, da se bomo skupaj z njimi preprosto prijeli za roke.

 

Dogodku na FB strani Zavoda 13 – klik sproti dodajamo mesta.

 

 

1 thought on “Rdeči baloni preplavili svet”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI