foto: Jože Suhadolnik

Nekaj nezemeljskega je v nakitu Martine Obid Mlakar in ob enem je vsak njen kos realistična podoba vsega kar nas obdaja. Ni umetnica, ki bi jo domišljija dvigovala nad vse druge, vendar je človek, ki te z nakitom, ki jih izdela njena roka ozaljša do te mere, da zažariš v vsem kar nosiš že v sebi.

Martina, si restavratorka. Je to tvoj primarni poklicni plašč, ali le temelj, iz katerega danes v svoji kreativi izhajaš.
Restavratorstvo sem študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. To je moja izobrazba in tista moja naravoslovna plat, ki ima rada formule, recepture in je radovedna, kako se kaj naredi ter zakaj se nekaj zgodi. Kovino sem spoznala med študijem in delom v zlatarski delavnici. Bila je ljubezen na prvi dotik. Najprej sem jo spoznavala kot restavratorka, vse njene tehnične in tehnološke reči. Ob tem pa sem jo začela odkrivati tudi kot ustvarjalka, oblikovalka. Postala je medij, ki mi je karakterno tako blizu, da z njim najlažje rišem in pripovedujem zgodbe.

foto: Doris Markač

Povedala si mi, da si ob Martini Alma prišla od peres, ki služijo za knjižne kazalke. Povej nam to zgodbo.
Martina in Tomi sta bila soseda na Gornjem trgu, kjer je moja delavnica. Takrat sem že oblikovala peresa in kolekcijo Feeling free, ki pripoveduje o svobodi, svobodi bivanja in ustvarjanja. Vendar sem prav za njuno trgovino Alto izdelala uhane in njuna spodbuda me je odnesla v raziskovanje in oblikovanje nakita, ki lahko funkcionalno krasi prostor ali knjigo. Oblikovala sem kazalko Na krilih besed ali Flying with words. Je ena izmed mojih ljubših izdelkov. Verjetno zato, ker imam rada besede, knjige. Velikokrat so misli zapisane v knjigi iztočnica, navdih za ustvarjanje. Da, kazalka je poklon pisani besedi.

Sama dobro veš, da sem se pred časom zapičila v tvoje uhane, ki turkizni kamen držijo krokarski kremplji. Kako si v svoji domišljiji prišla do njih?
Krokar je bil družabnik v zlatarski delavnici, kjer sem se učila. Delila sva si fine zgodbe. Ob njem sem premagovala svoj strah do ptičev, ki mi ga je kot otroku zasadil Hitchcock in se nasmejala njegovim pogruntavščinam. Rad je kradel kamne, ki so bili pripravljeni za vkovanje v nakit in jih skrival. Kar dolgo sem nosila idejo za uhane v sebi, a ko me je Editta Zelolepo povabila k sodelovanju pri kolekciji torbic Urbani nomadi, so nastali, elegantni in igrivi.

foto: Dors Markač

Z domačinko Natašo Gradovec, s skupnimi močmi ustvarjata nakit, ki posnema vzorce in strukture iz narave. Kaj doprinese tako sodelovanje. Bi rekla, da je tega v našem prostoru premalo?
Sodelovanje te kot ustvarjalca in človeka vedno obogati, premakne iz okvirov, ki jih poznaš, na polja novih dogodivščin. Z Natašo in Aprilom sva skupaj že tri leta in lažje je skupaj, tako finančno kot v oblikovanju novih idej. V našem prostoru so uspešna in kreativna sodelovanja. Česar bi si želela več sta pogum in ponos, da delamo dobro, tako na osebni, cehovski in državni ravni. In predvsem širše družbeno zavedanje in podpora, da sta umetnost in kultura nepogrešljivi sestavini našega življenja in identitete. Z njimi vstopamo v odnos z drugimi, tako na osebni kot državni ravni.

In navsezadnje, kakšna je ženska, ki nosi tvoj nakit. Kaj ji želiš skozi svoj izdelek podariti?
Najrazličnejše so ženske, ki nosijo moj nakit in vedno me gane, ko vidim, kako ga nadgradijo s svojo osebnostjo, s svojo vsebino. Verjetno jim je blizu moja estetika, poetika in humor, da se najdemo. Podarjam jim veselje, ker, naj se sliši še tako klišejsko, rada delam, kar delam in vse tisto neizrekljivo, ki se ob delu zgodi. Včasih povem zgodbo, včasih se ta izpiše le v izdelku. In, tu je moja podpora in želja, da nakit podčrta njihovo lepoto in zaokroži lepe trenutke njihovega življenja.

Martina podarja prav posebno kazalo za knjige, ki se imenuje Na krilih besed ali Flying with words. Dvignite roke. Žrebamo v četrtek.

info:
www.martinaobid.com

10 komentarjev na prispevek “Restavratorka med nakitom in kazalkami”

  1. Očitno krasna umetnica in Petra zna pospremit s takim lepim besedilom. Kazalo bi seveda imela, moja ljubezen, včasih sem celo kakšno izdelala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI