foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Doma v času piknika rob ni bilo. Šele s poroko so priplavale na žar in kot pravi on je ribo speči celo lažje, kot meso.
Izbiramo med mastnimi ribami, ki se ne izsušijo. Sardele, skuše, losos, so odlična izbira, od belih pa orada ali brancin.

Potrebujemo lesno oglje, ki je bolj naravno, na morju pa dodajmo še oljčni les in storže. Aroma je veliko boljša. Ta del, da oglje zakurimo in počakamo, da dobimo le vroč žar, bi lahko izpustila. Ne pozabite na dve enoti, da boste dobili direktno in na drugi strani indirektno vročino.

Mrežo očistimo in jo postavimo na žar, da se segreje. Ribo posušimo s papirnato brisačo, večje ribe pa zarežemo po zgornjem delu, da se dobro spečejo. Posolimo tik preden ribo položimo na mrežo in rahlo naoljimo z oljčnim oljem. Pečemo jih toliko časa, dokler na spodnji strani meso ni pečeno in jih le enkrat previdno obrnemo. Lahko jih pomažemo z rožmarinovo vejico ali jo kar položite na ribo samo. Pokrijemo jih s folijo, da se pečejo pokrite in dodamo še tanke rezine limon.

Kar sem si od pripovedovanega zapomnila je dejstvo, da mora biti žar preprosto dovolj vroč, v primeru večje ribe temperaturo znižamo, obrnemo le 1x in smo pri delu karseda nežni. Sploh zaradi slednjega, bom peko rib na žaru, prepustila še naprej samo njemu.

foto: Sašo Greiner
foto: Sašo Greiner

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI