foto: Aleš Erjavec

Mimo Rimski term sem se vedno le peljala in lani smo jih na pobudo moža prvič obiskali. Vse so nas očarale in tako je to postala Levova druga najboljša destinacija. Prva je dom. Pogovor z gospodom direktorjem Valery Arakelovom, ki prihaja iz Armenije, lahko vsem domačim delavcem v turizmu odpre oči. Spoštuje tradicijo in kulturno dediščino, sodeluje z lokalnim okoljem in prebivalci ter vlaga v svoje zaposlene. Rimske terme so tako pod njegovo odlično taktirko postale ene izmed najuspešnejših v deželi, za kar mu je treba preprosto čestitati!

Priznam, da sem lani preden smo prišli prvič k vam bentila možu, da nas pelje med upokojence, pa sem šele tam spoznala, da ste odlična destinacija, ki ponuja veliko miru in kraj, kjer najdeš tudi družine. Kaj bi rekli, za kakšno terme pravzaprav gre in kako to, da ste se vanje zaljubili tudi sami?
V Rimske terme se človek v hipu zaljubi. Zame ni lepšega, kot kot je jutranje prebujanje prav tukaj, in lahko uzrem enega najlepših razgledov, kar sem jih v življenju videl – terme z ozadjem hribov in dolino Rimskih term. Rimske terme so ene najsodobnejših term v Sloveniji. V njih spoštujemo zgodovino in na piedestal postavljamo kulturno dediščino. Sodelujemo z lokalnim okoljem in prebivalci, zato smo kljub temeljitim prenovam uspeli ohraniti 2000 let zgodovine. To se vidi v okolici in muzeju, zaradi katerega smo med toplicami edinstveni. Poleg neokrnjene narave, pestre lokalne kulinarične ponudbe, bogatega programa aktivnosti in idilične lokacije se lahko pohvalimo tudi z eno najbogatejših in najbolj zdravilnih termalnih voda v Evropi.

foto: Petra Greiner

Videti vas je mogoče na zajtrku, ko ste pomešani med gosti ali na večerji, kjer sobivate s termami. V čem je skrivnost vašega odličnega vodenja?
Nikoli nisem imel namena graditi megalomanskega turističnega kompleksa, ampak sem želel ohraniti njihovo kulturno dediščino. Cenim preteklost, saj sem zaradi nje danes tukaj, kjer sem. Prepoznal sem potencial Rimskih term in veliko energije vlagam v to, da glas o njih ponesem po vsem svetu. Od nekdaj sem prepričan, da ni pomembno, kaj počneš v življenju, pomembno je, da svoje delo opravljaš dobro. To zahtevam od sebe, nič manj ne pričakujem od svojih sodelavcev.

Po vseh letih ste gotovo spoznali mnogo preostali zdravilišč in toplic. Kako to, da ste med najuspešnejšimi prav vi, medtem pa tisti v državni lastni malodane životarijo?
Zakaj ostala zdravilišča v Sloveniji životarijo, ne vem. Osredotočam se na Rimske terme, tako jaz kot moji zaposleni obiskujemo tudi zdravilišča v tujini, da smo ves čas v koraku z najnovejšimi trendi in naše misli so usmerjene v en sam cilj – da za Rimske terme izve ves svet. Ta naravnanost se očitno čuti in poskrbi za rezultate, na katere smo lahko ponosni.

foto: Petra Greiner

Veliko kadra je stalnega. To opažam tudi sama. Vaši zaposleni so prijazni in uslužni, zakaj menite, da je vsemu navkljub tako težko dobiti dober kader v turizmu na splošno?
Smo sodobne terme, ki pa s seboj nosimo dediščino prejšnjih upraviteljev. V vseh teh letih smo renovirali, morali pridobiti nove goste. Odprli smo nove trge, kar s seboj potegne tudi znanje tujih jezikov, bolj zahtevno delo, več profesionalnosti, sledenje trendom, izoblikovanje ponudbe, ki bo pritegnila goste s celega sveta. V nas je želja po tem, da bi bili najboljši v svetu, ne le doma. Zato moramo tudi mi poskrbeti, da naš kader razširi svoje znanje. Če dobrega kadra v turizmu ni, ga je treba vzgojiti.

Imate morda konkretno idejo ali spremembo, ki bi jo morali upoštevati tudi tisti, ki izobražujejo omenjen kader. Namreč, šol za turizem je vedno več, kadra pa še vedno primanjkuje.
Ne bi rekel, da primanjkuje kadra, primanjkuje pa dobrega kadra, zato ga je, kot sem omenil prej, treba vzgojiti. Pri nas se kali in raste najboljši kader. Z njimi delimo najboljše tehnike, veliko vlagamo v njihovo izobraževanje. Pošiljamo jih na Irsko, Češko, v Italijo, hodimo po svetu, da lažje sledimo svetovnim trendom. Izobraževanje je namenjeno obstoječemu kadru na vseh oddelkih, od bara, do kuhinje.

foto: Petra Greiner

Pohvalite se lahko s termalno vodo in tudi sicer velja, da so dodane kemikalije minimalizirane. Vse to kopalci čutimo tako, da koža nima neprijetnega vonja, še več, po obisku pri vas smo malodane, kot prerojeni? Kako pomemben je ta del vaše ponudbe?
Termalna voda je ključen del naše zdraviliške ponudbe. Njenih zdravilnih učinkov so se zavedali že stari Rimljani, ki so leta 39 pr. n. št. prav na istem mestu zgradili bazene s toplo in hladno vodo. V prepričanju, da so odkrili čudežni zdravilni izvir, so jih obiskovali tudi člani kraljevih družin.
Strokovnjaki priporočajo tako kopanje v njej kot tudi njeno pitje, saj ta voda, kot ste omenili, pozitivno in spodbujevalno vpliva na človeka, hkrati pa dobrodejno deluje tudi na ravnovesje med dušo in telesom. O tem, kako zelo zdravilna je termalna voda v Rimskih toplicah, priča tudi podatek, da v Sloveniji obstaja osem elementov, ki jih imajo lahko terme za zdravljenje bolezni. Rimskim termam so jih priznali kar sedem.

Kakšna je vaša misel za vse, ki živimo in ustvarjamo v Sloveniji? Opažate morda, da smo premalo marljivi in posledično ne tako uspešni, kot bi lahko bili?
Čudovito deželo imate, z izredno bogato naravno in kulturno dediščino, a pogosto ne opazite, kakšne lepote vas obdajajo. Ne bi vas označil kot premalo marljive, nasprotno. Morda bi se morali le bolj zavedati potencialov, ki jih imate. Slovenija še vedno ni znana destinacija, zato je treba še veliko narediti na prepoznavnosti. Ko nekoga prepričaš, da Slovenijo obišče, se bo zagotovo vračal, saj ne poznam človeka, ki se ne bi zaljubil v lepote vaše dežele. S Slovenci sem takoj našel skupni jezik. Tudi vi se radi zabavate, a hkrati trdo delate, aktivni ste na različnih področjih življenja, imate različne želje in ste se zanje pripravljeni potruditi. To je tista vaša lastnost, ki me je takoj pritegnila.

foto: Petra Greiner

In navsezadnje, kakšen je po vašem mnenju slovenski gost na drugi strani?
Za slovenske goste značilno, da želijo aktivne počitnice in Rimske terme to nedvomno ponujajo. Poleg sprehoda po Ruski stezi, na kateri je več kot 20 energijskih točk, je obiskovalcem na voljo neomejeno kopanje v termalnem bazenskem kompleksu, na recepciji si lahko sposodijo pohodniške palice ali kolo, zraven dobijo še karto pohodniških in kolesarskih poti v bližnji okolici. Našim gostje se lahko sprostijo tudi v Deželi savn in se razvajajo z različnimi masažami, oblogami, pilingi, knajpanjem in vrtinčenjem zraka. Lahko se preizkusijo tudi v jogi, zumbi, akrojogi, meditaciji in aqua zumbi. Aktivnosti tako nikoli ne zmanjka.

info:
www.rimske-terme.si
FB stran
IG

Rimske terme vam podarjajo 2 x 2 celodnevna kopanja pri njih. Pod to fotografijo morate le označiti osebo, ki jo boste vzeli s seboj. Žrebamo v petek.

foto: Petra Greiner

8 komentarjev na prispevek “Rimske terme v lasti tujca zacvetele”

  1. Pozdravljena. Moja teta stara 81 let. Vsako leto gre v zdraviliscu. Zelo zadovoljna. Prosim če je lagko nagradna teta Lidija Koren. Hvala za razuevanje. Lp Sabina Lorenčic

  2. Že dve leti imava namen obiskati Rimske terme, pa nama še ni uspelo. Zato bi z veseljem prišla z možem Petrom.

  3. Petra, hvala za namig.
    Čeprav ne živim daleč stran, sem bila tam nazadnje s kolesom, pa še ob zračnico sem bila, ker je bilo vojaško zdravilišče zapuščeno. Le pogled na okoliške hribe je bil enak 😉
    In medtem, ko mi vsak reče, da je tam le za pare, berem pri tebi spodbudne novičke.
    Ja, nič, jih bo treba obiskat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI