foto: Petra Greiner

Naklepetala sva se sicer en decembrski Spetek, ko sva bila lepo 1 na 1, sama v prostoru, le za steklom naju je opazovalo nekaj ljudi, kamera nad glavo me je opozarjala na vzorno sedenje in veselila sem se vprašanj, ki so me naposled presenetila. Takrat je moški, ki nikoli ne ostane brez besed celo utihnil. Čeprav le za nekaj sekund. Ampak tokrat se bova zarotirala. Je človek, ki nam tedensko ponuja zdravo mero razuma na valovih 202 in tisti, ob katerem se ti zdi, da med plavanjem proti miselnih tokov družbe, naposled nisi več sam. En in edinstveni, Miha Šalehar.

Knjiga ima 409 g, 258 strani in 53 kolumen (to bi bilo všeč Jeriču). Kolikšen del hiše si zgradil iz zaslužka, ki ti ga je prineslo to pisanje? Kot kaže se, da tekste odlično prodati 2x. Prvič, ko so objavljene na spletu/reviji in nato še v knjigi.
Hmnja, bom kar povedal, tako kot bi FURSU.  Za dve nakladi, to je cca 3200 knjig, pokasiram slabe štiri jurje. Za splet nisem prejel evra, pri financah (teh kolumen je cca. 10 v knjigi) pa 200 za kos. Pol moram ša še prispevke pa davke plačat.  En knjga je 22 al 23,  zdaj pa računaj, kak hud biznis je to in koliko hidroizolacje je plačalo.

Tvoja Gospa je knjigo odlično ozaljšala z ilustracijami, pred javnostjo pa se malodane skriva. Večkrat si omenil, da si je dala duška. S katero ilustracijo iz te knjige te je zadela v srce in ti stopila na žulj ob enem?
Težko bi izbral eno samo, so pa le-te ključ do razumevanja nedoslednosti in slabih praks teoretično popolnega avtorja.

Kolo ali motor? Enduro ali čisti kros? KTM Duke ali Kawasaki Versys?
Kolo je zame še vedno najbolj zabavna tehnologija, ki jo je človek izumil za gibanje po hribovskih poteh; sploh kadar mu pomaga gravitacija. Kar se motorjev tiče, je hard enduro prava stvar. Tehnični tereni. Na gor. Kros je za moja leta prehitra reč.  Za Kawija, ki ga omenjaš, pa sem še kakih 10 let premlad. Čakam, da bodo izumili kaj, kar se bo na gor peljalo kot KTM EXC 300, na dol pa kot DH kolo.

Kaj si lahko 11. oktobra obiskovalci Mladinske knjige obetajo od gosta, ki je pristal na 47. mestu in soklepetalke, ki je pristala na 15. najvplivnejših Slovencev?
Opustošenje in ponižanje. Ljudje bodo zahtevali denar nazaj.

Pišeš te odgovore na bufi za pumpo, s čikom v roki in kavo ob strani?
Ne! V gostilni Mrežar, ki je dobra alternativa ob ponedeljkih, saj imajo na pumpi vozniki hitre pošte ob tej uri kavo. Čik in kava sta!

foto: Sinja Greiner

 

1 thought on “Šaleharjev Duh česa”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI