foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Spoštovane,

fotografska razstava Ljubezen je ena sama prihaja v Državni zbor v simbolično pomembnem času. Čez malo več kot dva meseca bomo namreč začele uporabljati Zakon o partnerski zvezi, ki ga je ta hiša demokracije sprejela konec aprila letos, v veljavo pa je stopil konec maja. 24. februarja prihodnje leto se bo tako, če ne bo birokratskih zapletov, v pretežnem delu zaključil več kot 28-letni boj za enake človekove, predvsem socialne in ekonomske pravice istospolnih parov in družin. Za takšno legalizacijo istospolnih partnerstev in družin, ki ne bi v celoti poteptala naše človečnosti in našega dostojanstva. 28-let je bilo potrebnih, 8 predlogov zakonov, 4 odločbe ustavnega sodišča in 2 referenduma. Da smo dobile zakon, ki ljubezen istospolnih partneric in partnerjev ureja v posebnem, ločenem zakonu, na poseben, ločen način. 28 let, da smo vsaj deloma dopustile – kolikor se je pač glede na dana politična razmerja dalo -, da je ljubezen ena sama. Zato, če kdo, potem mora ta hiša videti obraze te razstave.

Prijeten ogled razstave vam želim, ob prihajajočih praznikih, ko se bo večina radostila ob toplih prizorih begunske družine iz Betlehema, pa si želim, da bi skupaj razmišljale o tem, kako bomo v prihodnjih letih odpravile diskriminacijo samskih žensk pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo, kako bomo uredile pravno priznanje spola za transspolne osebe, kako bomo interseksualnim osebam zagotovile spoštovanje človekovih pravic, kako istospolnim parom omogočile enakopraven dostop do postopkov posvojitve, kako bomo naslovile homofobno in transfobno nasilje v šolah, kako v šolske kurikulume vnesle vzgojo za raznolikost in človekove pravice, predvsem pa, kako bomo postale zaveznice vsem tistim, ki so v manj priviligiranem položaju, kot smo me same.

Prijeten ogled razstave in lepe praznike.

PS: Čeprav je v tem besedilu uporabljena ženska slovnična oblika, velja za vse spole.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Je povedal Mitja Blažić, ob včerajšnji otvoritvi leto dni stare razstave Ljubezen je ena sama, ki je sedaj na ogled v parlamentu. Razstavo si je mogoče ogledati v preddverju velike dvorane Državnega zbora, in sicer od ponedeljka, 5. decembra, do vključno petka, 9. decembra 2016. Ogled razstave v Državnem zboru je mogoč ob delavnikih, v uradnem času od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov. Posamezni obiskovalci si razstavo lahko ogledajo brez predhodne najave, skupine pa morajo svoj prihod predhodno napovedati Službi za odnose z javnostmi (obiski@dz-rs.si). Za vse obiskovalce je obvezen varnostni pregled.

bz-4900-of-52-mala
Že pred letom dni sem za tekst, ki ga nadete na teh straneh, Zakaj bi se borila proti, ko pa sem za ljubezen zapisala, da se ljudje vse preveč ukvarjamo s stvarmi zunaj nas. Motijo nas posamezniki in bojimo se skupin. Pravzaprav počnemo vse našteto le zato, ker nas je strah zazreti se v lastno notranjost. Pogledati tisto, kar nam ni povšeči in se ustaviti v kotičku, kjer je dela na pretek.
Sprostite se, saj vam nihče ne želi nič žalega. Še manj pa tisti, ki se še kako razlikujejo od vas.

Preostale fotografije iz odprtja je mogoče videti tukaj.

 

1 thought on “Še vedno je ljubezen ena sama”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI