foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Torto smo pripravili z ekološkimi sestavinami iz domače tržnice in ideja zanjo se je porodila šele, ko smo sedeli ob sladici v restavraciji nedaleč proč. Osnova je vedno enaka, vendar ima torta odprte možnosti, da jo vsaj malo personalizirate.

Za pekač Ø20cm smo uporabili:
120g piškotov
60g stopljenega masla
400g svež sir
120g sladkorja
200g kisle smetane
150ml sladke smetane
2 jajci
4 žlice posebne moke
vanilijev sladkor
1 žlica limoninega soka

Z maslom prevlečemo okrogel pekač, piškote nato zdrobimo do drobtin in jih zmešamo s stopljenim maslom. Vse skupaj položimo na dno pekača in naredimo dno same torte. Rob pekača obložimo s peki papirjem, zunanji del pa s folijo, saj vse skupaj položimo v pekač z vodo.
V posodi zmešamo sveži sir in sladkor, do te mere, da se sladkor stopi. Dodamo sladko, kislo smetano in jajca. Vse skupaj z metlico stepemo do goste konsistence ter dodamo vanilijev sladkor.  4 žlice moke previdno umešamo. Sveži sir lahko nadomestimo z mascarpone sirom, zaradi polnejšega okusa. Vlijemo v model, poravnamo in postavimo v pečico. Model s torto nato postavimo v pekač in nalijemo vročo vodo (do višine dveh prstov). Pečico segrejemo na 190° C, vanj položimo vse potrebno in pečemo 30′. Nato jo zmanjšamo na 160° C za dodatne pol ure. Ugasnemo in torto preprosto pustimo v pečici še eno uro. Ohladimo, vzamemo iz modela in jo postavimo v hladilnik, kjer se skriva pred jedci še celo noč.

Mi smo posipali torto le s sladkorjem in ga karamelizirali z malim ročnim  plinskim gorilnikom, sicer se najbolj poda omaka iz jagodičevja.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

2 komentarjev na prispevek “Sirova torta za največje sladkosnede”

  1. Slastno. Torej pripravit in skrit 😉
    Sama obožujem vse, kar hrusta, in vse kremasto.
    Podlage me navdušujejo. Zato imam pri torticah vedno problem, ker če si naročiš eno, je premalo, tri pa predrago.
    Hvala za namig.
    Pripravim jo. Pa si privoščim tri.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI