foto: osebni arhiv

Da ima nevrebalna komunikacija tako veliko težo in skrivnosti, do srečanja Darka Todorovića sploh nisem vedela. Nikoli se nisem spraševala, kako mi lahko znanje iz omenjenega področja pomaga pri delu in navsezadnje v medosebnostnimi odnosi. Veselim se torkove delavnice, ko bom svoje besede lahko dopolnila z govorico telesa in kdaj pa kdaj celo umolknila in spregovorila le z mimiko.

Darko, izhajaš iz ekonomije, na kateri točki v življenju se te je polastila želja, da o govorici telesa izveš kaj več?
Ekonomija je veda, ki v glavnem bazira na točnih dejstvih in številkah in so posledica vpliva med različnimi udeleženci tržne komunikacije in pogoste tržne igre. V šoli nas učijo, da je za dobro graditev teh odnosov pomembno kako vsebinsko izražamo svoje namene. Meni pa je bilo vedno fascinantno, da pogosto vsebinsko izražanje ni v skladu s sprejeto odločitvijo. In tako sem se pred mnogimi leti začel zanimati za neizrečeno in spremljati obnašanje. Vedno sem bil zainteresiran za šport in šport ima močne vezi s tržno tekmo. In ravno v športu udeleženci najpogosteje Kajti po mojem je to ključna spretnost za vzpostavljanje dobrih odnosov, uspešnih poslov in ekonomije. Neizrečeno – neverbalna komunikacija (sporazumevanje iz katerega so izvzete besede).
Ena od ključnih točk, ko sem ugotovil, da bo govorica telesa moje poslanstvo, je bilo državno tekmovanje v sabljanju, na katerem je sodelovala moja hčerka. Takrat sem jasno videl, da razliko v rezultatih ne prinaša izključno držanje sablje, ampak način kako s stanjem telesa kreirate prednost in s tem zmago.
Da ponovim, za uspeh je pomembno, če ne že najbolj pomembno, da gledamo in razumemo neizrečeno.

foto: osebni arhiv

V vsakdanjem življenju bi rekla, da temu ne posvečamo dovolj pozornosti. Meniš, da bi imeli v meosebnih odnosih z vedenjem o govorici telesa manj težav? Partnerja bi recimo že na daleč videli, da je v skrbeh in slabe volje zaradi drugih reči, ne zaradi nas in bi se tako izognili konfliktom?
Popolnoma se strinjam, da se tej temi  posveča premalo pozornosti. Smatram, da je to posledica načina življenja.  Vse je “instant”, preveč hitimo, prednjači fraza “za čustva ni prostora v poslu” in da je  za “zdrave” odnose potrebno ostati na distanci. Samo pomislite na vsakodnevno vprašanje “kako si”?, ki ga slišimo več krat na dan. To je postal vsakodnevni izraz, ki pomeni več, kot “zdravo” “ciao” in podobno. Ampak to vprašanje je direktno usmerjeno na čustva sogovornika in to razumemo kot reakcijo na tisto, kar slišimo kot odgovor. In tukaj pridemo do ključne točke, ki jo ima neverbalna komunikacija v odnosu zaupanja – ni dovolj, da samo razumemo sogovornika s tem, ko mu želimo nekaj sporočiti z besedami (verbalno), pomembneje je, da to razumevanje pokažemo brez besed (neverbalno).
Ni dovolj, da rečemo ” razumem, da ti je težko”, kajti, če se nasmihamo, ko to izgovarjamo, pravzaprav pošiljamo sporočilo, da ne razumemo to, da je nekomu težko. Prav tako smatram, da bomo redkeje prihajali do situacije, kjer bomo na robu konflikta, v kolikor bomo razumeli sporočila, ki nam jih drugi pošiljajo preko govorice telesa. Potrebno je izostriti pogled, ne samo zastriči z ušesi in potem bo lažje odreagirati,  ko na naše vprašanje “Kaj ti je?” dobimo tipičen odgovor “Nič mi ni”. Gre za prilagajanje  komunikacije situaciji in  čustvom sogovornika. To je edina prava pot, ki ne vodi do konfliktov, ampak do rešitev.

foto: osebni arhiv

Kot edini certificiran trener in svetovalec za uporabo neverbalne komunikacije na našem koncu, se v veliki meri posvečaš velikim podjetje. Kaj jih učiš? Kako jim svetuješ, da so na svojem delovnem mestu bolj uspešni in zakaj meniš, da bi vsi vodilni morali opraviti tečaj, ki ga ponujaš?
Smatram, da imajo velika podjetja pomembno vlogo in ogromno odgovornost v naših življenjih preko sporočil, ki nam jih pošiljajo. Ne samo nam, kot njihovim uporabnikom, pač pa  zaposlenim, partnerjem, medijem, otrokom, upokojencem itd. Mi se trudimo, da z našo vrhunsko ECCM metodologijo, z našim usposabljanjem, tako za  skupine, kot individualce, prenašamo znanje in spretnosti ki ljudem omogočajo, da postanejo uspešnejši v okviru dela, s katerim se ukvarjajo. Pa naj gre za vprašanja prodaje, pogajanja, vodenje in motivacija ekip, javni nastopi, prezentacije, raziskovalno novinarstvo, odvetniška ali medicinska praksa. Na vprašanje zakaj mislim, da bi vsak moral priti na naše usposabljanje, odgovor je zelo enostaven – z besedami lahko kreiramo vsebino za katero smatramo, da je ustrezna in sprejemljiva za naše okolje, a z govorico telesa izražamo naše prave namene, odnose in čustva. V kolikor želimo razmeti druge, opazovanje in razumevanje neverbalne komunikacije je ključna stvar! To je nekaj, kar nam je prirojeno, za kar smo izbrani i to nam nihče ne more vzeti. Kajti takrat, ko ne govorimo, kadar smo jezni in se ne pogovarjamo z drugimi, ko želimo, da se “kontroliramo” ali kadar nam nekdo prepreči, da govorimo, mi dalje komuniciramo in pošiljamo sporočila, z našim izrazom na obrazu, našim stanjem telesa, načinom kako sedimo, kako koristimo roke in podobno. Čim boljše to prepoznavamo, tem boljše to koristimo kot komunikacijsko orodje. Zagotovo bomo s tem postali uspešnejši.

foto: osebni arhiv

Bil si prisoten na dogodku Slovenka leta, kakšen je bil tvoj vtis? Bi rekel, da smo Slovenci premalo samozavestni ali nas vidiš še kako drugače in na kaj bi nas denimo opozoril?
Najprej naj povem, da sem bil počaščen, da sem lahko prisostvoval na tem posebnem dogodku, ki je na mene naredill močan vtis. Celotno vzdušje med dogajanjem je bilo zame posebno in obarvano s  fantastičnimi pozitivnimi čustvi. Moj glavni vtis tega dogajanja, opazovan skozi prizmo mojega strokovnega znanja, je bil neobičajena mešanica zadržanosti, pričakovanja, upanja in navdušenja. Normalno, to ni neobičajno za dogodke takšne vrste, kadar se podeljujejo velike in pomembne nagrade.  Posebno pa za dogodke, ki jim prisotvujejo najvišji državni uradniki. Kot nekdo, ki prihaja s prostora, za katerega velja, da “da ima polno vroče krvi”, je ta dogodek izgledal prilično “mirno” glede na izražena čustva. Tukaj govorim o skupini prisotnih, katerih del sem bil, ne o nominiranih ženskah, niti ne o njihovi predstavitvi.
Nekajkrat sem se obrnil po dvorani in opazoval publiko in dobil sem vtis, da so se vsi trudili, da sedijo z rokami prekrižanimi na prsih in z resnimi pogledi. Na koncu koncev situacija je to zahtevala. Če to vzamem iz konteksta, kaj je osnovna i največja napaka pri tolmačenju neverbalne komunikacije, lahko se zaključi, da so Slovenci resni, čustveno premalo vključeni, samozavestni i premalo sproščeni. Po zaključku dogodka, ko se je začel neformalni del večera, so bili obrazi nasmejani, roke razširjene in noge razigrane. Torej, v kolikor želite da pridete do pravega zaključka na osnovi neverbalne komunikacije, je obvezno , da z osebo ostanete v dlje časa v komunikaciji. Niti jaz ne morem napraviti zaključek o Slovencih na osnovi tega, kar sem videl na enem dogodku. Tisto kar velja, je to, da sem tokom dosedan

foto: Slovenka leta

20. marca ponujaš v Mariboru tečaj, kjer boš odstrnil skrivnosti govorice telesa. komu je namenjen in kaj lahko od njega pričakujemo?
Organiziramo delavnico “skrivnosti neverbalne komunikacije”. V času delavnice bomo naredili prerez skozi vse naše programe in tako se bodo sodelujoči spoznali z značajem in pomenom katera govorica telesa je v poslovnem in privatnem življenju. Predstavljeni bodo številna orodja in učinkovite tehnike, ki so ključne za tolmačenje neverbalne komunikacije. Prav tako bo polno video analiz, fotografij, individualnega in skupinskega dela. To kar lahko obljubim je polno koristnih nasvetov, preverjenih tehnik za razumevanje neizrečenega in dobro vzdušje. Opozarjam, da po tej delavnici  ne boste več opazovali na isti način kot pred njo. V kolikor ste pripravljeni na to, bom zelo vesel, da se vidimo!

info:
http://mikroekspresije.com/en/
FB stran

Delavnica Skrivnosti neverbalne komunikacije, bo potekal 20. marca 2018 v hotelu Betnava, od 10:00 do 16:00 ure.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI