foto: Igor Zaplatil za revijo Jana/AM Ljubljana
foto: Igor Zaplatil za revijo Jana/AM Ljubljana

Na rojstni dan moje mame, me je na poti zmotil klic. Bila sem namreč ob njej, ko je za svoj praznik prehodila 8 km pot (od Majšperka do Makol), po kateri jo je šele nekaj let staro, njena babica vsak dan peljala v nasprotno smer k zdravniku.
Sprva nisem točno razumela zakaj gre, vendar besedno zvezo ‘Slovenka leta’ poznamo malodane vsi. Dejstvo je, da vsi, ki počnemo neprofitno, se dotikamo zgodb, ki potrebujejo sočutje in se na mnogih mestih borimo za druge, delamo to zato, ker nas nekaj notranja moč sili, da rušimo obzidja in objemamo tiste, ki so izgubili sleherno upanje. Z vsem, kar nosimo v sebi, ker smo morda sami vsaj enkrat v življenju izkusili pekel ali smrt. Zato so vzpodbude s strani okolice, kot balzam za dušo. Nekaj hvale nam preprosto pride prav na poti takrat, ko se sprašujemo, če smo sploh na pravi poti in konkretna pomoč s strani prijateljev, ker sami morda ne bi zmogli.
Zato so se mi ob spodnjih besedah novinarke Slavke Brajlovič Hajdenkumer orosele oči. Bila presenečena, ko je s svojo ekipo fotografa, snemalca in maskerke v naš dom prinesla le razigranost in ob tem, ko je Sofio nosila v naročji nekaj minut, da smo zunaj posneli zadnje kadre osta
Slišalo se je takole:

“MOČ Petra Greiner: ustanoviteljica Zavoda 13 (kandidatka za Slovenko leta 2017)
Zakaj sodi med izbrane kandidatke? Trisomija 13 – prirojena genetska napaka drugorojene Sofie je fizioterapevtko in mati treh otrok spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti, sprejemanju otrok s posebnimi potrebami in zagotavljanju potrebne pomoči in podpore družinam otrok s posebnimi potrebami. Ustanovila je Zavod 13, pripravila več odmevnih razstav in dogodkov, s katerimi odstira tančice strahu in stigme z različnih pojavnih oblik drugačnosti. Za energično Mariborčanko se zdi, da v življenju ni ovir, temveč so le izzivi, ki se jih loteva z neverjetno notranjo močjo. Petra Greiner je prepričana, da so prav ženske ključne pri skrbi in vzgoji otrok s posebnimi potrebami, ki jim pravi posebni otroci. Če otroka sprejmejo same, ga sprejme vsa družina in v končni fazi tudi družba. Sofia jo je naučila brezpogojne ljubezni in popolnega sprejemanja, z njeno močjo pa je odkrila tudi vse vire moči, ki jih nosi v sebi in za katere je prepričana, da jih posedujemo vsi. Vprašanje pa je, ali jih uspemo uporabiti ali ne. S svojim neumornim  ozaveščanjem spreminja odnos do drugačnosti vseh vrst  in opozarja na pomen hitre in učinkovite pomoči družbe in strokovnjakov, ki jo potrebujejo otroci s posebnimi potrebami in njihove družine, in ki jo je sama pogrešala. Petra Greiner podira tabuje in je izrazita borka, ki verjame, da lahko le aktivnost spremeni življenja posameznikov in družbe.
MOTO: V svojem življenju ne maram črnogledosti, zato si z majhnimi koraki prizadevam za sproščeno in srečno družino ter posledično celotno družbo.”
Kratki video najdete tukaj.

658507-mala
foto: foto: Igor Zaplatil za revijo Jana/AM Ljubljana

Zato sem že s samo nominacijo, za tak naziv iskreno počaščena in opozarjam, da si ga zasluži sleherna mati, ki trepeta za življenjem svojega otroka, tista, ki je boj izgubila. Samohranilka, na katerih plečih je celotna skrb družine in tista, ki sama ostaja nekje na razpotju ali viharju, ki se podi po njeni nezačrtani poti. V vsaki izmed vas vidim Slovenko leta, ker sleherna na svoj način prispeva, da je svet vendarle lepši.

Svojo kandidatko, pa lahko vsak dan posebej izberete na tej povezavi.

foto: Igor Zaplatil za revijo Jana/AM Ljubljana
foto: Igor Zaplatil za revijo Jana/AM Ljubljana

1 thought on “Slovenka leta je sleherna preizkušena mati”

  1. Petra, tako topla. Pogumna. Srčna. Iskrena. Neustavljiva.
    Ne glede na to, kdo vse si zasluži, ti si na vrsti. Bravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI