20171114-Petra_Greiner-001-WEBmala
foto: Martina Zaletel

Naziv mi je pojedel tisti čas, ki sem ga imela sicer za pisanje, zato sem v miru semkaj sedla šele sedaj. Vsi bi želeli imeti z mano intervju, čeprav sem jaz ostala prav ta oseba, ki je bila še pred razglasitvijo in zame je Slovenka leta prav vsaka mati, ki v tihoti lastnega doma skrbi za svojega posebnega otroka.
Priznam, da sem nama z možem pravočasno rezervirala sobo v hotelu Union v želji, da preživiva noč brez otrok. O zmagovalki nisem razmišljala, saj sem steklenico šampanjca vzela s seboj od doma in jo odprla še pred samim dogodkom. Z enim samim kozarcem sem trknila z njim, ki si z mano deli skupno usodo in tudi zapisala: ” Menim, da sva po sedmih letih življenja s Sofio, osebna zmagovalca oba.” Presenečenje na odru, je bilo le nadaljevanje. Nobena od kandidatk ni do zadnjega vedela, kdo zmagovalka pravzaprav je, čeprav smo  se vse sestrsko pozdravljale in izrekale občudovanja. Možu sem nekaj tednov nazaj očitala, da bo name ponosen vsaj na smrtni postelji, vendar je bil že tisti večer ganjen tudi on. Zahvala se je pričela prav pri njemu, brez katerega svojega poslanstva ne bi mogla opravljati. Kdo bi pa potem kuhal in bil kakšen večer dežuren, ko je mati zdoma? Govorim o tem, da je eden od partnerjev tisti, ki čuva domač ogenj. Ki nalaga nanj drva, čeprav je drugi vihravo nekje v svetu a se vedno znova vrne nazaj.  Želim si, da je ob tem imenovanju uteho dobila tudi vsaka druga posebna mati in podporo, ki se je kazala zame tudi v obliki izpisane in izrečene podpore. Ko ste dobesedno navijali zame in dali materi invalidnega otroka, neko povsem drugo veljavo.

Treba je povedati, da imajo profesionalni športniki vso moje občudovanje, vendar se za lastno kariero odločijo povsem sami, me matere pa v ne ravno želeno vlogo posebnega materinstva, pademo nepripravljene, kaj šele, da bi se zanjo prijavile. Prav tako se po mnogih poškodbah ali letih, za prenehanje športne kariere odločijo sami, medtem pa me vztrajamo do konca. In ko pride konec, včasih še naprej pestujemo svojo bolečino in z isto vnemo, skrbimo za preostale otroke.
Tako je zame Delova osebno leta vsak oče, ki svojega posebnega otroka ljubi z vsem srcem, in ga sprejme točno takšnega kot je.

Osebnost leta, lahko sami izberete na Delovi strani.

foto: Martina Zaletel
foto: Martina Zaletel

1 thought on “Slovenka leta je vsaka posebna mama”

  1. Za uspeh je vedno soodgovoren še nekdo. Čudovito si napisala.
    A kljub vsemu. Naziv je tvoj in zaslužiš si ga. Tvoj dragi pa tudi. Z drugo noto.
    Seveda pa rada verjamem, kako zelo je vsaka posebna mama posebna. Ker posebni otroci so… posebni. Meni je to všečen izraz.
    Na posebne trenutke. Posebne momente vajinih večerov. Vaših dni. Vašega življenja. Srečno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI