facebook_1466413938043
foto: Marjan Laznik

V moje življenje jo je pripeljal stric po krvi, s katerim pa pravzaprav nimam veliko skupnega. In to je tudi največ, kar mi je lahko dal. Dejstvo je, da so mi ljudje brez sorodstvenih vezi velikokrat mnogo bližji, kot tisti, ki nosijo podobni dedni material ali morebiti celo priimek kot jaz.
Prvi spomini so megleni. Ona je tip ženske, ki ne opozarja nase, pa bi mnogokrat imela vso pravico, jo imajo tašče zaradi svoje dobrohotne srčnosti rade ali bi jo tista, ki jo kličem oma morala nositi po rokah. Poročila se je v črni obleki in danes se sprašujem, koliko poguma je morala imeti za ta tradicionalni svet, da se ni ozirala ne na eno, še manj na drugo stran. Z gotovostjo lahko trdim, da si je vse, kar ta trenutek poseduje, zgradila povsem sama. Koliko neprespanih noči je za njo, ko je morala veliko prej zapustiti varno porodniško in iti v službo, ve samo ona. To so zgodbe mam, ki imajo celo na premnogih korakih slabo vest, ki je ne bi smele gojiti niti za eno samo minuto. Koliko požrtvovalnih dejanj je za njo, medtem, ko sta otroka rasla, gotovo beleži vesolje. Jaz ob njej pozabim na vse tegobe tega sveta. Ker njej ni nikoli prav nič težko. Ona pomaga, če le lahko in seje dobrohotno pozitivnost posipano z realizmom. Drugače bi tako ali tako že poleteti v vesolje, tako pa ostajamo na realnih in nemajavih tleh zemlje. Leta sem jo morala naprošati, da me je vzela s seboj na ‘kmete’, kot pravimo njeni rojstni hiši. Bila je prepričana, da sem prefina za kurjenje na drva, ko je to potrebno in nisem navajena na skromne bivalne a seveda domače prostore. Jaz pa se ravno tam razcvetim, odložim telefon z internetom vred in hodim bosa po njenem vrtu, otroke pa spustim iz vajeti, da so lahko končno otroci. Če želijo bazen, dobijo malo plastično banjo, ki ji po domače rečemo kar škaf in namesto sladoleda pečeno koruzo. Samo ene večeri sem bila iskreno v precepu. Namreč, bila sem že v pižami in z umitimi zobmi, ko pride sosed na pomenek pod poletnim nebom polnih zvezd. Seveda sem prisedla in ob razmišljanju kaj za vraga naj pijem, da ne bo potrebnega ponovnega vihtenja zobne ščetke sedla po njeni domači metini žganjici in tako nadomestila še ustno vodo. Če vpraša kdo mene, bakterije ob taki vsebnosti alkohola res ne morejo preživeti.
Tako sem bila priča že pozabljenemu druženju brez televizije ali mobitela. Zmotili nas niso niti preglasni toni iz radia, pač pa so nas pozibavali le črički nedaleč proč. O naših prigodah sem že pisala tukaj in razkrivala, kako izgledajo dnevi brez internetne povezave na tem mestu.

Pravzaprav imamo Jadranko iskreno radi prav vsi! To srčno žensko, ne glede na lokacijo druženja, uro v dnevu ali kaj vse nam življenje prinaša naproti. Ker je v soboto pod desno roko držala svoj (p)osebni praznik, ji danes pišem (da si bo zapomnila za vse večne čase), da ji ne želim vse tisto, kar si želi tudi ona sama, temveč vse to, o čemer danes ne upa niti sanjati!

foto. Petra Greiner
foto. Petra Greiner

5 komentarjev na prispevek “So ljudje, ki si namesto kratkega voščila zaslužijo sanje”

 1. Petra, nadsrčno voščilo. Tisto, ki privre iz srca in ostaja v njem.
  Jadranki pa dni, polne čričkov in prijaznih srečanj.

 2. Ponavadi nikoli ne ostanem brez teksta.Katapultirala si me v vesolje. GANJENA.
  Ne najdem besede hvale.
  POCASCENA in ZVISENA nad ZIVLJENSKIM VOSCILOM.
  Iz globine moje duse ti se zahvaljujem in se sprasujem z cim sem si vso to milino zasluzila, ce pa se samo trudim (pre)ziveti tak kod vsi mi.

 3. Toplo, naravno, prisrčno voščilo…
  Jadranka, vi pa s svojim odgovorom potrjujete, da si ga več kot zaslužite!!!!
  Vse lepo vam želim…

 4. Tudi jaz se pridružujem cestitkam gospe Jadranki. Draga Petra že kar nekaj časa berem tvoj blog in sem se danes prvič odločila komentirat, vedno znova znaš z besedami tako zelo zadet bistvo in privleči na plan čustva, da bi človek bral in bral in bral in upal saj še ni konec. In res se veselim vsakega tvojega prispevka. Evo tko nekako jaz dozivljam tebe skozi blog. Vse lepo, V.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI