foto: Aleš Gačnik
foto: Aleš Gačnik

Na dogodke SloVina sem postala pozorna šele po prvem obisku Vindela v domačem mestu, ko sem imela le streljaj proč vse pomembnejše vinarje na enem samem mestu. Dejana Baierja videvala tam, kjer je bila prisotna ljubezen do vinske kapljice pomešana s kulturo pitja in se razveselila povabila na letošnji kuharski dvoboj v organizaciji SloVina, kjer so izkupiček namenili naši organizaciji. Zaradi vseh izobraževanj, ki so namenjeni ne le vinarjem, temveč tudi vinoljubom; vseh dogodkov, ki v moje mesto pripeljejo zveneča imena iz sveta grozdne kapljice in kulture, ki v prostor domačega ‘špricerja’ prinašajo vinske zgodbe trdim, da je zgoraj omenjeni sommelier svetovnega kova tisti, ki na svetovni zemljevid vnaša pomembne  stebre domače trte.  Pomembno je vedeti, da kultura pitja vina ne izhaja iz obloženih šankov, temveč iz zgodovine, knjig in srca. Vse to pa Dejan na svojstven način zaokroža in dobrodušno deli na vse strani, kar v našem prostoru pušča sledi tudi za prihajajoče rodove.

Dejan, kako si se znašel v vinskem svetu? Imaš občutek da se »znajdem« v vinskem svetu?
Vina in kulinarika sta sestavni del življenja od zmeraj. Ko je tvoj hobi tvoj poklic, ko imaš nekaj rad, ko to preprosto počneš iz čistega veselja in z vso zvedavostjo se nekako znajdeš v profesionalnem delu hobija. In če lahko to počneš še v polnem službenem času je to idealno. Lušno je, ko ti  po več kot dvajsetih letih intenzivne vpletenosti v vinsko kulinarično branžo ta še vedno predstavlja čisto strast.

Zakaj bi rekel, da je organizacija SloVino pomembna ne le za naš prostor, temveč za splošno vinsko kulturo?
Koncept SloVino deluje nepretrgoma od leta dvatisoč, ko je zaživel prvi slovenski vinski portal SloVino.com. Poslanstvo Zavoda Slovino je dvig kulture uživanja vina, dvig kulture omizja ter mednarodna promocija slovenskih vin in kulinaričnega izročila. SloVino izobraževalne vsebine www.sommelier.si so v vinske šolske klopi privabile in vinsko kulinarično znanje prenesle na več kot tisoč slušateljev. Salon VinDel, mednarodni vina in delikates, ki tradicionalno poteka v jesenskem času Mariboru in širi vinsko kulturo je dodobra zasidran na med domačimi vinoljubi in vse bolje zarisan na zemljevide mednarodne strokovne javnosti. Pod imenom Slovenian Wine Promotion by SloVino se izvajajo aktivnosti promocije na tujih trgih in podpore vinarjem pri vstopu na le te. Letni bilten v revijalni obliki je verjetno edina slovenska publikacija na področju vina in kulinarike, ki je ob slovenskem jeziku v celoti prevedena še v angleščino. Akcija ŠPargelj oz. Sommelier Selection se trudi osveščati kupce o kakovostnem in zdravem druženju vina z jedmi. V zadnji izvedbi smo akciji Sommelier Selection dodali dobrodelno noto.

foto: Aleš Gačnik
foto: Aleš Gačnik

Tvoj osebni ‘jagodni’ izbor vin (5 vin brez katerih bi težko preživel)?
Nemogoče je Izbrati le 5 vin. Izbira vina je pogojena z veliko dejavniki: z družbo, s hrano, ambientom, letnim časom, počutjem in ne nazadnje vinsko izbiro, ki je v nekem trenutku na voljo.
Na splošno pa bi lahko rekel, da obožujem laške rizlinge, šipone in sauvignone. Cenim bogastvo predikatnih vin, sem navdušenec nad klasičnimi penečimi vini ter merlot in modri pinot sta najljubši rdeči sorti.

Bi lahko rekel, da je sommelierstvo znanje tudi za vsakdanjo rabo?
Seveda. Sestavni del življenja.

Kako nas vidijo tujci in ali bi se tega morali zavedati tudi sami?
Tisti, ki poznajo okuse naših vinogradov in jedi, tisti ki poznajo našo vinorodno krajino in naše posebnosti nas kot vinsko deželo obožujejo. Žal je še vedno ogromno takšnih, ki lepot in okusov Slovenije še ne poznajo. Domačini se bomo vseh naših prednosti zavedali šele za tujci, ko bomo v tujini že uveljavljena turistična vinsko kulinarična destinacija in bo znamenita Stara trta iz Lenta vpisana v vsak svetovni učbenik slehernega študenta, ki je na tem planetu kakorkoli povezan z vinom.

foto: Aleš Gačnik
foto: Aleš Gačnik

Akcijo ŠPargelj Sommelierska selekcija na Zavodu SloVino izvajate že od leta 2004. Kako je prišlo letos v kavarni ItalCrem do kuharskega dvoboja v kategoriji ‘kuharski intuzijasti’?
Kakšnih 6 mesecev pred tekmovanjem sem dal pogoj, sicer gostinca a nikakor ne profesionalna kuharja Mirko in Boris kuhata vsak zase in zmaga tisti, ki je ‘zaslužil’ več denarja za svojo kuho ter se nato celo leto zadržita vseh komentarjev. Zmagovalec ima častno prehodno zmago za eno leto. Zadnja dva meseca pred kuharijo sta  pričela vsak zase doma trenirati. Sledila so vprašanja: kaj kuhamo, kaj lahko prinesem sam za dodatke, ali imam lahko mladoletnega nadebudnega pomočnika in podobno. Zdaj je šlo zares. Le eden bo zmagal. Še zadnje pomembno vprašanje: kako bomo vedeli kateri je zmagovalec? Bo ocenjevala strokovna komisija? Bodo glasovali gostje? Malo iz strahu, da se kateri od njiju ne premisli, jima takrat povem, da bo zgodba dobrodelna. Kateri zbere več donacij je zmagovalec. Oba imata srce, zdaj za dobro otrok zagotovo ne bosta odnehala. Prepričljivega zmagovalca med njima ni bilo. Po štetju ob prisotnosti gospoda notarja je razlika piškavih 15 eurov, kar lahko predstavlja statistično napako ali prednost domačega terena. Zame so zmagovalci otroci in njihovi starši, ki jim bo s ŠPargljevo kuharijo zbranih 850 evrskih cekinov olajšalo in za trenutek polepšano življenje.
Ponosni smo vsi, donatorji, kuharja in organizator. Nenazadnje se je sedaj osnovna tema ‘šank debate’ spremenila v ‘naredimo nekaj, da naslednje znereo za pomoči potrebnim še več’.

foto: Aleš Gačnik
foto: Aleš Gačnik

Sedaj pa sledi najleše. Dejan za bralce tega bloga podarja ekskluzivno pokušnjo in edukacija v prostorih SloVino za 5 prijateljic (prijateljev)  s 7 vini, 1  sommelierom in mariborsko lokacijo. Žrebanje jutri zvečer!

SloVino.com
SloVino club FB

SloVino marketing: 02 2283030, 03 17 66 000

7 komentarjev na prispevek “Sommelierstvo kot sestavni del življenja”

  1. Bravo za tako dobrodelno akcijo!

    Držim pesti, da bom lahko razvajala brbončice in seveda še ostalih 5 članov, ki jih ne bo težko izbrat 😛

  2. Tukaj pa z veseljem sodelujem, saj sem velika ljubiteljica dobrih vin in verjamem v odlično izbiro. CinCin

  3. Zavodu SloVino iskreno čestitamo za šestnajst let odličnega dela in dobrodelno noto!
    S prijateljicami bom zagotovo neizmerno uživala na ekskluzivni pokušnji, vesele pa bomo tudi novih znanj.

  4. Vztrajno delo se vedno obrestuje… čestitke Zavodu SloVino, tudi za dobrodelno gesto!
    Pokušnja pa bi bila odlično presenečenje za ekipo društva KELIH…

  5. Kadar prihaja na mizo vino, odhajajo skrivnosti, pravijo Armenci. Zato ga je najbolje uzivati s prijatelji. Upam in si zelim :).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI