Starejša si, bolj si (lahko) ti

Zdi se, da je o staranju moderno govoriti,še bolj o tem naravnem (ne)fenomenu pisati. Največkrat z besedo operirajo tisti – predvsem tiste – ki zanesljivim znakom kljubujejo. Kar se mene tiče, kar naj, ampak ne v imenu sprejemanja gub, podbradka, povešenega oprsja in pridobljenih kilogramov.

Sama z obrazom nimam večjih težav. Od mladosti naprej sem navajena lastnega nesprejemanja, ki se je šele skozi pozno mladost ali zgodnjo starost uspelo prevesiti na ‘sem čisto OK’. Če sem natančna, sem v poznih tridesetih presedlala celo na pozitivno popolno sprejemanje, česar brez rdeče šminke, ki jo je nežno reklamiral mož, in visoke pete, ki so botrovale večji samozavestnosti, morebiti ne bi osvojila tako hitro.
Sem pa ob knjigi Starejša si, boljša si, ampak starejša seveda kimala. In sicer ob naslednjih stavkih:
Ko iščeš svojo letnico rojstva po spletu in skrolaš v neskončnost. In ob enem ugotavljam, da sem starejša od vseh. Tudi tistih znanih, ki izgledajo še kako mladostni.
Ko ti rečejo, da si ‘presneto seksi za svoja leta’. Jaz pa vem, da svojega seksipila še sploh nisem docela pokazala.
Ko imaš velkrat mačka, kot pa greš na dejansko zabavo. Ali pa zaspiš še preden se je zabava prav začela.
Ko ne veš več, kateri pevci in igralci so popularni. Moja hči me ima zaradi tega za staro ko’ svet.
Ko si vzhičena, ker greš domov. Zadnje čase tudi takrat, ko dogodek ali druženje odpovejo.

Vem, da mislite, da je knjiga najprimernejša za nas, ki se staramo. Ki v ročnem ogledalu sredi nanašanja šminke in pod sojem sončnih žarkov gledamo svoj postaran vrat, ampak jaz bi ga podarila vsem veliko mlajšim. Tem, ki mislijo, da niso dovolj zapeljive in sem jim tozdevno zadnjica ni oblikovala kot s filtri obdani mladenki iz Instagrama. Pa tisti, ki misli, da se zapeljevanja in nagote mora učiti iz zaslonov, ker temu gotovo ni tako. In vsaki taki, ki misli, da ima vse življenje še pred sabo in bo užila svoje življenje šele takrat.
Sama bi denimo mladi Petri rekla: “Nehaj hlastati za tem, da bi bila ljudem všeč!”. Ne sekiraj se, če te ljudje ne razumejo. Tudi kasneje te nekateri ne bodo. Moškemu si všeč ali nikoli ne boš. To ni tvoj problem, ampak njegov. Pač nisi podobna njegovi mami. Četudi nimaš denarja za potovanja, ‘nakrampaj’ za eno kavo in benz ter jo spij na Starem križu.
Uživaj, uživaj in še enkrat mirne duše uživaj!

Želim, da jo v roke dobi tista, ki ni povsem spravljena s seboj in se počuti vsaj na nekaterih mestih osamljena. Namreč, ugotovila boš, da nas je na drugem bregu več.
Na FB strani Zavoda 13 pod fotografijo – klik dvigni en ud ali sporoči mladim puncam to, kar bi želela slišati pred leti (ali desetletji kot jaz) tudi sama.
Žrebam v sredo, 26. januarja, do takrat pa si na pamet zapomni naslednje vrstice:

Sonce povzroča gube.
Smeh povzroča gube.
Zabave povzročajo gube.
Moj bog, kako dolgočasno mora biti življenje za ljudi brez gub.Knjigo najdeš sicer v poslovalnicah Mladinske knjige ali v spletni trgovini Totalitete.

Shopping Cart
Scroll to Top