13503037_1050068681754874_7147746354519699276_o
foto: Matej Kristovič

Veliko lažje je pisati o ljudeh, ki ti pogled nanje omogoča vsaj nekaj minimalne distance. Ko je prepletenost tolikšna, da jo srčne vezi spletajo v prijateljstvo ali le redka sobivanja a nikakor v pretirano povezanost. Nek srčni magnetizem nas sili drug k drugemu, pa čeprav gre le za bežno poznanstvo, sorodstvene korenine ali nekoga, s katerim sobivaš. K slednjemu sovpada še občasna odbojna sila, nenehno vračanje nazaj, skupni boji ob vsakodnevnih obveznosti in spremljava najinega rastočega in otroško zvedavega dednega materiala.
Rada se spominjam tvojega starega avtomobila in črne obleke, ko si iz rokava stresal stihe. Medtem pa danes, ko imaš še vedno pošvedrano vozilo iz dlani ponujaš jedi za moj nenasitni želodec, h kateremu dodajaš nebeščanska naravna vina. Praviš, da bi ob veliki količini denarja raje izbral šoferja, saj ti pločevina sama ne pomeni veliko. Zavrnil si čislano članstvo v možatem združenju, za katerega bi mnogi raje prodali svoje dostojanstvo. Tako pa s konjeniško držo ostajaš opasan z realizmom na svojih dveh ponosnih nogah, katerih stopala se dotikajo tal nekoliko preveč. Jaz bi ti dodala nekaj mehurčastih sanj in te dvignila le toliko, da bi nekoliko manj zardevajoče verjel svojim nenehno porajajočim se idejam. Dasiravno ob  kratkih in službeno obarvanih poteh v tujino izgleda, kot očeta ne bi bilo doma in otroci vihtijo svojo nebrzdano neurejenost vse naokrog varnega stanovanja, pa kmalu po vrnitvi nazaj ugotavljam, kako me pomirja inžinerska statičnost, daje varnost rakova skrb za domače ognjišče, zmernost in uravnotežena stabilnost. Pravim ti varuh domačega ognja in čuječ skrbnik svojih otrok, čeprav bi strogost po materinskem okusu nekoliko omilila. Doktorat je zate sekundarnega pomena in ob menjavi statične forme asistenta si dodal širino gospodarskega duha še na strokovni podij.
Hvaležna sem ti, da si brez želje po všečnosti iskreno spregovoril na radijski frekvenci Vala 202 brez, da bi te skrbeli odzivi okolice. Ko si pronicljivo sporočil svetu, da se o vprašanju, zakaj se je tvoja posebnica pojavila prav v tvojem življenju, ne sprašuješ več in si mi ob snemanju dokumentarca pomagal odpreti duri, za vse starše s podobno usodo. Lahko bi se zaprl v črnjavo temino, obnemel ali celo zbežal proč, pa ti vsega tega ne bi smel zameriti nihče. Tako pa ostajaš tukaj in skupaj z mano na lasten način odstiraš mrene posebnega starševstva in sporočaš očetom, da je bilo strah lastne nemoči tudi tebe.
Kakšno težo ima nenehno iskanje pozitivnih lastnosti nekoga, s katerim si se podal na neznano in nič kaj predvidljivo a skupno pot? Kako najdeva vedno znova pot nazaj, drug do drugega, tudi takrat, ko na kakšni točki misliva, da nama življenjska utrujenost izžema še zadnje moči, da bi lahko ponovno ljubila? Kako se zaljubiti nazaj, ko pa je desetletje prinašalo na pladnju trenutke, ki so zaudarjali po morebitni otrokovi smrti? Ko so bili oviti s hormonalnimi nihanji, navadno sivino dneva in mislijo, da se je usoda ob najini združitvi morebiti le zmotila?

Potem preberem tvojo pesem…

Ne veš, ko stala si tam en večer,
s terase pila prvi hlad noči
in zrla dan, ko vdal se je temi,
kak bajni lik si vrisala skoz dver:
poletni mlaj je vnemal tihi mir,
razlil svoj lesk v nališpane oči
kako mamljivo v njih ti bakreni
ne vem, si mar madona ali zver…
In hlap parfema, volnj lisičjih las,
ki nagla sapa jih je v slap razpela,
namig razgaljenih ramen, obraz,
ki rdeča mu še bolj je čar razvnela;
že res, da gledal sem te kratek čas,
a v tem si se za večnost mi zazdela.

…pomislim na tvoje lastnosti, za katere verjamem, da jih ne boš nikoli črtal iz lastnega seznama in vrednote, ki spominjajo na stare viteze. Zagledam svoj nasmeh, ko sedim na pediestalu skupne usode in vem, kako dragocen si v mojih največjkrat neubesedljivih čutenjih. Zato ti ob današnjem prazniku voščim takole: Imej še naprej dovolj moči, da boš zmogel prenašati mojo rogato trmoglavost,  nagajiva skakanja vseh najinih otrok in pred ozadjem modernega sveta, še naprej ostajaj v svoji starosvetni drži.

2 komentarjev na prispevek “Starosvetna drža sredi modernega sveta”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI