foto: Voranc Vogel/Delo
foto: Voranc Vogel/Delo

Pogovor za Delov podcast Strašno hudi, je bil prežet z dobro voljo, smehom treh odličnih žensk in sila posebno temo. Če bi nas poslušal na daleč bi se zdelo, da klepetamo o dopustovanju, novi obleki ali prenovljenem receptu stare babice. Tako pa smo govorili o zelo prizadetem otroku, ki sliši na ime Sofa.
Priznam, da se težko poslušam po radiu ali gledam posnetke na televiziji, ampak ob tem zvočnem zapisu se zdi, kot bi jedla nore gobe ali ne bi bila čisto prisebna svojega posebnega starševstva. Sliši se nerealno, preveč veselo in še dobro, da sta odlični sogovornici Klara Škrinjar in Maja Čakarić, poklicali še gospoda moža.
On preprosto in moško pove, da se je ob takšnem otroku treba prilagajati vedno in povsod. Če si optimističen, boš našel pot in življenjsko danost. No, ob teh njegovih zadnjih besedah, sem kar zastrigla z ušesi. Prizna, da lahko kot moški pobegneš, se ločiš, daš otroka celo v zavod, vendar si na tak način, dal lastnega otroka, ki je še vedno tukaj, le na pleča države. Gre  za novo realnost, ki se ti lahko zgodi tudi ob prometni nesreči, zaradi katere izgubiš nogo ali pristaneš na invalidskem vozičku. Realnost, ki jo je prač treba sprejeti. No, mi smo se odločili, da jo bomo. S skupnimi močmi. In res je, da si delo doma delimo. Da sem sama negovalka, on pa prevzema skrb za kuhanje, ki meni osebno ne leži in asistenco drugih dveh otrok.
Sproščenost nas drži po konci in za nas je Sofia resnično krasna punca.
Da življenje po Sofii pač ni enako, kot prej, je dejstvo. Odpadejo tudi ljudje, kar poznajo morda bolnice z rakom dojke, ločene posameznice ali starši umrli otrok. Hote ali nehote pač nisi več enak. In najlepše pri vsem tem darilu je spoznanje, da ti naposled ni treba več ugajati. Da si lahko iskren ne le s sabo, temveč tudi v odnosu s svojo okolico.

Celotni pomenek najdete Delo strani tukaj.

sofia3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI