foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Dom pod piramido sem obiskala ta teden, kdaj sem prvič okusila sushi, pa se sploh ne spominjam. Dostava se mi je zdela nekaj fantastičnega in tako sva z možem rezervirala petkove večere za sushi in penino. Grega že ve, ko mu napišem Greinerjev meni in brez zadržkov vedno ponudi kaj novega. Tudi ura je domača, po 19h, ko gredo otroci že spat. V centru mesta ga lahko ujamete s hitrim pogledom v njegovo smer, ko s kolesom hiti z dostavo za malice in lahka kosila. Moje mesto ima sushi, ki bi si ga želela večja mesta. Dostava na dom ali delovno mesto, pa je samo dodatni plus in korak bliže k lačnim ustom.

Kaj je trenutna akcija pri Njami sushi?
Njami sushi je letos aprila praznoval svoj že ‘3. rojstni dan’. Zanimanje za sushi se je v Mariboru v tem obdobju vztrajno povečevalo. Posebnega praznovanja letos zaradi polne zasedenosti žal ni bilo. Vzporedno z blagovno znamko Njami sushi, sva s prijateljem Miho Jesenškom, pred več kot letom dni ustanovila še blagovno znamko Sushispotting, ki cilja na ljubitelje sushija iz drugih slovenskih mest. Sushispotting ob ‘sushi sredah’ dostavlja paketke sušija vse do Pirana. V tem času smo prišli do točke, ko lahko sklenem, da je od prodaje sushija (tudi v Mariboru) mogoče živeti. Zato je v ta posel smiselno tudi vlagati. Zaradi vedno večjega zanimanja in naših omejenih kapacitet bo treba sprejeti tudi nekaj poslovnih odločitev glede prihodnosti in razvoja podjetja. Prva odločitev je že sprejeta in je bila sorazmerno lahka: vlagali bomo predvsem v znanje in ljudi. Zato se s partnerko Sandro že konec aprila odpravljava v Tokyo na izobraževanje v svetovno znano Sushi akademijo. Glavni ‘veter v jadra’ nam v Mariboru, že od samega začetka, dajejo naše stalne stranke. Mnogi od njih so nam pomagali tudi pri financiranju naše poti in izobraževanja na japonskem. Na tem mestu bi se rad vsem še enkrat iskreno zahvalil in ponovil zavezo, da bo tudi v prihodnje naša glavna skrb namenjena prav njim! Po vrnitvi pa bo potrebno sprejeti še nekaj bolj ali manj tveganih odločitev, ki pa naj zaenkrat ostanejo še skrivnost.

Kako zelo se je Sushi prijel v našem mestu?
Mariborčani so, kljub nižjemu življenjskemu standardu, suši pograbili kot svoj. Večkrat na družabnih omrežjih naletim na kakšen komentar kjer zbadajo ljubljančane: češ vseeno imamo nekaj, kar vi nimate. Čeprav je v Ljubljani japonska restavracija še od časov, ko še sam nisem vedel točno, kaj sushi je.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Zakaj Evropejci ne dajemo veliko na nože z razliko od Japoncev?
Prva asociacija na izjemno ostrino (tudi pri večini Evropejcev) je verjetno Katana- Samurajski meč. Japonsko kulturo je v zgodovini zelo zaznamovalo znanje in tradicija proizvodnje ostrih rezil. Pri Katanah ni bilo heca, če meč ni bil dovolj oster in močan, je Samuraj to plačal z življenjem. Japonska kultura je pripomogla, da so veščine in metode za izdelavo pripeljali skoraj do popolnosti. Mnogi današnji tradicionalni japonski kuhinjski noži so izdelani po teh metodah. Ključni element, ki zaznamuje japonski kuhinjski nož je neverjetna ostrina. Glede ostrine se z njimi ne more kosati noben evropski nož. Oster nož bo gladko prerezal sestavine, medtem, ko bo top nož poškodoval stene celic hrane. S spreminjanjem teksture sestavin pa se spremeni tudi okus.

Namesto konca?
Naročite želen paket sushi-a na 031 212 165
http://www.njami-sushi.si/
FB stran

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

3 komentarjev na prispevek “Sushi od Maribora do Pirana”

  1. Sem ravno zadnjič, ko me je dobra prijateljica iz Mb obiskala, kako zelooooooooooooo dolgo že nisem bila tam. In… če se bom še dolgo obotavljala, bom povabila Mb sprt k sebi, s posebnim menijem. Sem že izbrala.
    Zanimiva predstavitev! In velik izbor!
    Pozdravčki!

  2. Sushi je v sloveniji enostavno predrag! Nazadnje sem jedel sushi za preracunanih 2€ 6 komadov (ok… maki je bil)… potem pa pridem v slovenistan… koncno najdem sushi… pa me je skoraj kap, ko sem videl ceno… 8,70€ za 6 kosov makija… v Mariboru! Se v Avstriji jem ceneje (ca 4€)!

    Ko sem odpikal sushi v sloveniji, sem se pa spravil na iskanje meni najljubse jedi… fish n chips… v Mariboru sem obupal!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI