foto: Petra Greiner

Pitje kave je obred, del našega vsakdana, ampak le strastni pražarji kave se zavedajo, da se za eno skodelico kave skriva prava umetnost. Pot od zemlje do okusne kavne tekočine je dolga, vendar jo Gregor Blažič zelo dobro pozna, neguje in sooblikuje. Vedno nasmejan in optimistični mladi moški je v sosednjo ulico (Tyrševa 13) prinesel kavno ponudbo s čaji vred, ki bi jih želel vsak zahteven barista. Ob kavi, odličnem vinu, poznavalskem pivu ali gin toniku, je HI KO FI je postala tista postaja, kjer se s prijatelji, brez predhodnega dogovora preprosto najdeš.

Grega, videvali smo te v pražarni kave. Daj povej, si se v kavna zrnca zaljubil nekje med odraščanjem, bil na to mesto po družinskih poteh nehote potisnjen ali kaj drugega?
V kavnem svetu sem se zagotovo znašel zaradi svoje družine. Dvomim, da bi brez njihove podpore imel možnost spoznavati kavo na toliko različnih nivojih. Družina mi je omogočila, da sem zelo mlad pričel eksperimentirati s praženjem kave, sprva v klasičnih italijanskih stilih praženja. Več kot sem je spražil, bolje sem jo razumel. Zbližala sva se in sedaj si več ne znam predstavljati dneva brez kave. Dobesedno.

Kavo pripravljaš s strastjo. Danes je te na delovnih mestih premalo. Vem pa, da si prav tak poznavalec čaja. Sta ti dve rastlini zate enakovredni?
Kavo vsekakor pripravljam z ogromno mero ljubezni in skrbnosti. Menim, da veliko vlogo igra predvsem znanje, ki sem ga pridobil z večletnim urjenjem in ga še vedno pridobivam. Želel bi, da na kavo in čaj gledam z enako mero entuziazma. Vzporednic med njima ne bi vlekel, saj sta si različni kot dan in noč. Čajne ceremonije obstajajo že tisočletja, Specialty kava šele slabi dve desetletji.  Tako kava kot čaj imata v mojem življenju svoje posebno mesto. Vsaka ob svojem času.

foto: Hi Ko Fe

Včasih smo se ustavljali pri Gicu, sedaj smo se prebivalci mesta razveselili tvojega kotička. Pustil si veliko surovosti in jo le oplemenitil z denimo mizami iz razrezanega debla. Je bil ta kotiček na tvojem spisku že dalj časa?
Naš fokus je na ponudbi čim bolj kvalitetnih sezonskih produktov, kjer je to le mogoče, s pomočjo kvalitenih naprav. Interior ni na prvem mestu. Surove stene smo zato omehčali z mehkobo naravnih materialov. Lastnoročno smo šli na žago in izbrali les, ki bo dihal z nami naslednjih nekaj let. Tyrševa 13 se mi je zdela dobra lokacija, saj je le korak od vrveža peš cone Maribora. Od nekdaj mi je bila všeč ta stavba in vesel sem, da sem ji lahko vdihnil novo zgodbo.

Ponujaš samopostrežno naročanje. Kaj to pomeni? Spominjam se, da sta prvič prijatelja ob meni na vrtu čakala na natakarico. Zakaj si se za to odločil in kakša je skrita filozofija HI KO FE?
Celotna zgodba Specialty kave je čimbolj direkten pristop pri vsakem koraku dela z kavo.  Nismo želeli, da gosti dojamejo našo kavo kot vsako drugo in jo tako tudi naročijo. Kava, ki jo pripravljamo se namreč močno razlikuje od komercialnih različic. Razlika je že v vrstah kave, kot tudi v kvaliteti, stopnji praženja in načinu priprave. Za večino je marsikaj slišanega popolnoma novo. Tudi z gosti želimo vzpostaviti stik, zato jih vabimo da pridejo do šanka, kjer jih na kratko informiramo o naši ponudbi, zato da je odločitev lažja. Biti barista v HI KO FI pomeni 100% prisotnost pri delu z kavo, kar je težko združiti s klasično strežbo. Skrita filozofija HI KO FI je torej direkten pristop in predanost kvaliteti.

foto: Petra Greiner

Vodo si natakamo sami, kar mi je sila povšeči. Kako je sicer z vodo, ki jo uporabljaš pri pripravi kave. Zakaj se ti je zdel filter nujen v šanku, ki ga imaš?
Voda je pri pripravi kave in tudi čaja izjemnega pomena. Po svojem več kot desetlje dolgem raziskovanju sem trdno odločen, da uporabljam za pripravo kave samo filtrirano vodo. Razne nekontrolirane primesi v vodi,bistveno vplivajo na okus, ga celo pokvarijo. Če želimo dati kavi možnost, da v celoti pride do izraza, ji moramo nuditi čim bolj optimalen medij. Filtrirana voda poskrbi za čistost okusa oz. je predpogoj za realno izražene kavne note.

foto: Petra Greiner

Grega, želim ti, da se bo vrt širil in te bodo sprejeli tisti uradniki, ki jim je mesto doslej pustilo spati. Vseeno me zanima, kaj še načrtuješ? Smo morda obiskovalci žal že pokojnega Tildo’sa dobili svež, kavni, bolj v centru lociran nadomestek?
Trenutno ne zrem v prihodnosti saj moram biti prisoten v sedanjosti. Gre za zelo mlad projekt, ki še ni v popolnosti dosegel svojih potencialov. Celoten fokus je tako na HI KO FI, ki ne želi biti nadomestek, ampak zgodba zase, ki se bo razvijala v svoji unikatni smeri. Pustite se presenetiti.

info:
www.hikofi.eu
FB stran
IG kotiček

foto: Petra Greiner

1 thought on “Svetišče kave na Tyrševi 13”

  1. Vabljive fotografije. Mikaven zapis.
    Kava je dandanes res tako dostopna a tako posebna hkrati, da se zanjo splača potrudit. Ker ni vsaka kava kava 😉
    Veliko uspešnih in varnih korakov na poti.
    Se pustimo presenetit.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI