foto: Petra Greiner

Ljudje pričnemo v glavnem skrbeti za svoje zdravje šele, ko zbolimo, in ženske z vadbo takrat, ko z višanjem temperatur nižamo rokave in krila. Vmes pa se izgovarjamo, iščemo razloge, zakaj vse na vadbo ne bi hodile, začnemo, pa po nekaj tednih nehamo in tako naprej, predvsem pa s počutjem in kilogrami spet nazaj. 
Mene so pred 14 leti za preprosto telovadbo, ki bi bila namenjena vsaki ženski, nagovorile krasne ženske v letih. Že res, da se je v tem času garnitura povsem pomladila, vendar ostaja dejstvo, da prava ženska potrebuje vadbo, pred katero ji ne bo treba hujšati. Niti ne bo pomislila na dieto in ne bo zapravila preveč denarja za opremo, ki se bo navzven šopirila s svojimi bleščečimi imeni.
Prav tako ne bo poskrbela za kondicijo, da bi se kosala z drugimi, ker preprosta ženska potrebuje okrog sebe le prav tako navadne ženske. Vadbo, ki bo dopuščala njeni starosti tudi vrzeli in kilograme, ki so se oprijeli njenega trebuha, bokov in razpostrli vse do stegen. Taka ženska pride na vadbo zato, da nekaj naposled naredi zase, svoje zdravje in telo. Pri nas omogočamo jamranje, vmesne nenačrtovane počitke in vzdihovanje. Pojavlja se celo zehanje, ampak to slišimo od najmlajše. Veliko energije prihaja prav iz kotička Danice Vogrinec. Tja spadajo vse stare poškodbe in druge omejitve gibljivosti. Tam je običajno največ smeha in prav je tako. 
Nikoli ne skačemo preveč, koreografije ni, pestrost nam kreirajo elastični trakovi, pa terapevtska žoga in uteži. Pilates je baza le zato, da ženske vedo vsaj približno, kaj jih čaka, imajo pa na čase občutek, kot bi bile na fizioterapiji. Osebno nikoli ne bom razumela, da ljudje potrebujejo vedno znova novo ime za vadbo, ki jo čez čas tako ali tako zapustijo. Od boksanja, do trenutno aktualnih vojaških vaj, pa nekaj plesa, ampak na koncu je treba v vsakem primeru dvignit zadnjico s kavča, stopit v telovadnico in vsaj 60 minut migat.
Jaz sem ženska starega kova. Kot fizioterapevtka sem preprosto dovolj dolgo gledala, kaj ženske skozi življenje vse potrebujejo in kje nam bo vse zob časa začel na telesu kazati pomanjkljivosti.
Priznajmo si, da nas vse vsaj enkrat boli križ. V resnici nas večkrat in mnogi pristanejo celo pod nožem, ker za telo ni bilo dovolj časa, energije in ker hrbtenica pač mora vse prenesti. Ramenski obroč je zgodba zase. Če bi nam kdo sešteval vsa dvigovanja otrok in nošenje z vsemi »punkli« iz trgovine vred, bi se po mojem skromnem mnenju lahko gospodinje kar hitro upokojile. Sem bi prišteli še nosečnost, a bi ob tem moški zavzdihnili, da smo po rojstvu tako ali tako eno leto doma in si po njihovo in več kot očitno, kar konkretno odpočijemo. Tiste, ki smo opisana obdobja dale skozi enkrat, dvakrat ali celo tri- ali večkrat, vemo zelo dobro, kako zelo si v tem času ob novorojenčku in skrbi za dom odpočijemo.
Ker prihaja poletni čas, že vidim, kako si bodo ženske področje nadlahti skrivale. Čemu, se sprašujem, ko pa z nekaj vajami za roke lahko utrdiš mišice do te mere, da ne spominjaš na bodybuilderja, lahko pa spet oblečeš majico brez rokavov, ker vsi vemo, da sapico ob poletni sopari najbolj čutimo prav v predelu pazduhe. Celulit je za moje pojme še najmanjše zlo. Ta se je skozi evolucijo tako trdovratno oprijel ženske družbe – očitno obožuje kupovanje – da ga imajo suhljadi, z oblinami izpopolnjene in zadovoljne ženske, pa tu in tam tudi predstavniki moškega spola.
Ob aktivaciji predela medenice ne pozabimo niti na Keglove vaje. Še vedno ne morem verjeti, da na televiziji lahko gledamo reklame za primerno vpojne vložke, vaj pa ženskam ne pokaže nihče. Niti ginekologi, ki so pristojni za preverjanje ali ženska sploh stiska prave mišice ali misli, da je aktivacija zadnjice povsem zadostna. O teh še kako pomembnih mišicah, se bom na dolgo in široko raje razpisala kdaj drugič. Preveč pomembne so, da bi jih le ošvrknil in tikajo se vsake izmed nas, ne glede na starost. 
Ampak vrnimo se nazaj k vadbi. Ko sem najbolj utrujena, moje ženske preprosto najbolj utrudim. Priznam, tudi sama bi velikokrat najraje ostala doma. Pa kot »tršica« ne morem. Takrat se veselim druženja, ki sledi po njej. To je postalo stalnica in se pričelo zelo nedolžno. Verjetno kot mnoge odlične stvari, z nenačrtovano nosečnostjo vred. V tej odlični ženski družbi je retrogradni merkur kriv za vse in se mu že tako smejimo v brk, da se je raje obrnil proč in nas pusti pri miru.
Ob jedilni mizi naše gostiteljice tete Jadranke, ki na vadbo sicer ne hodi, ponuja pa kotiček za motivacijsko skupino po njej, se slišijo resnice kot na primer: Enkrat športnik, vedno športnik. Ne spominjam se, ali se je to navezovalo na dvigovanje kozarcev ali stare kopačke babice Sonje. Kurkuma postane splošno zdravilo, ker naša Diana vedno poskrbi za osvežene stare modrosti, predvsem pa s svojimi izjavami izzove salve smeha, ki so na meji tiste resnice, ko se smejiš tako, da ti uide kapljica. Brez Milenine treznosti po moje ne bi daleč prišle, Tanja (kaj?) v tem letu že preveč minusov tako na vadbi, kot po njej in da je druženje res odlično govori dejstvo, da imamo ob nas tudi moškega. Mladega, takega, ki bi stanovanje raje zapustil, ampak ne. On je nepogrešljivi del, ki se brez besed le odzove s prisrčnim smehom, ki ga nosijo mladi ljudje. 
Vedeti morate, da pri smehu sodeluje okrog 300 različnih mišic, ob njem pospešimo porabo kisika, posledično smeh odlično vpliva na imunski sistem, zmanjšuje bolečine in obče gledano krepi organizem.

Če vam torej vadba ne gre dobro z rok ali nog, si poiščite smejalno skupino, ki jo boste obiskali po njej. Moški to odlično obvladajo. Vsaka skupina rekreativnih nogometašev, navdušenih tenisačev ali starih košarkašev, gre po vadbi nujno še na pivo.

Po telovadna ekipa

1 thought on “Telovadba, po njej pa obvezno še smeh”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI