foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Običajni Tiramisu, z res kvalitetnimi piškoti in Mascarpone sirom, je domena naju s Sinjo. Vendar se je gospod G. odločil za pravilnejšo različico, kot pravi sam, in piškote nadomestil z biskvitom. Pravi, da je to klasična različica.

Genovski biskvit (Pâte à biscuit génoise):
Fino biskvitno testo naredimo iz celih jajc, stepenih s sladkorjem v penasto maso. Moko dodamo na koncu. Temeljni recept zahteva 30 g sladkorja in 30 g moke na eno jajce, vendar lahko samo biskvitno maso lahko poljubno izboljšamo s surovim maslom. Uporabiti smemo največ 15 g surovega masla na eno jajce. Da zrak ne izpuhti iz testa, maso takoj spečemo in pečico segrejemo vnaprej.

FullSizeRender(20)
Velika šola kuhanja, Anne Willan

Nadev:
500g mascarpone
4 jajca
100 g sladkorja (kokosov)
kava (2 dcl espressa)
grenki kakav za posip

Jajca stepemo s sladkorjem, da dobimo zračno maso, v drugi posodi pa premešamo mascarpone, h kateri postopamo dodajamo jajca s sladkorjem.
Biskvit narežemo za prst debelo in ga narežemo v krogu. Polagamo jih v kozarec in jih polijemo s kavo ali kose že pred tem namočimo vanje, kot pri otroških piškotih, pri čemer pa je treba biti izredno previden.
Dodamo zmes in nato nadaljujemo, nadstropje po nadstropju navzgor, kjer se konča pri masi, ki jo posipamo z grenkim, presejanim kakavom.
V hladilniku ostane čez noč.

Sladica bi naj bila primerna za tople dni, vendar je pri nas aktualna skozi vse leto.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

 

 

1 thought on “Tiramisu z genovskim pridihom”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI