zemono4

Gostilna Pri Lojzetu je bila na domačem gastronomskem seznamu že dalj časa in je naposled prišla na vrsto v briškem vikendu, ki ga je programsko sestavil mož. Poslovili smo se od vin Sutor in na vhodu njegovega službenega domovanja pozdravili Tomaža. Prijatelj naših prijateljev, kuhar v kavbojkah in supergah, ki brez naglice pogleduje v svojo beležnico in v kuhinji pripravlja čutno hrano za speče borbončice.

zemono2

Ob dobrodošlici na mizi poslušamo uvodno zgodbo, ker se v pravih gostilnah najprej okuša z ušesi, tipa z očmi in šele nato ponuja sleherni grižljaj orkestralno sozvočje mnogih okusov. Če smo se po penini iz modrega pinota ustavili ob dvojcu kozarcev, v katerem sta bila pena iz rdeče pese zgoraj  in ikre pod njo, smo nadaljevala s filejem sardona ob jadranski tuni, ki jima je dirigiral zmlet oklep škampov. Hobotnica se je nato le postavila v sredo globokega krožnika in prepustila mesto porovi juhi. Tukaj smo se Štajerci zazrli v domače griče, saj so nas v njej presenetili dehidrirani ocvirki.

zemono1

Za panceto je mož poznavalsko trdil, da se je nekaj dolgih ur sončila na le 60 stopinj, grahovi kalčki so ravnokar zapustili gredo in prepeličje jajce je naznanjalo prihajajočo veliko noč. Da, tudi zato po klasičnih pirhih to leto nisem imela skomin. Sem pa prvič poskusila ribji konzume, ki se je skrival v obliki juhe, ta pa je tiho čakla v majhnem cmoku. Pri sladici smo vsi udeleženci kosila sklenini, da se  na šef kuhinje hudomušno pošalit in zadet v pravo kombinacijo. Ob brinovi kremi se je namreč muzalo granatno jabolko, potica v kroglicah in nič drugega kot povsem običajni orehov kifelj. Medtem, ko je z dušikom in vonjem po brinu spremenil povsem navadno mizo v rajski vrt, Tomi dokazuje, da ne potrebuje sestavin, ki ne bi plavale tod naokrog ali uvažati iz bližnjega vzhoda – zaključil je z domačim in preprostim, s čimer pa je osvojil naša srca in zadostil neskromnemu pričakovanju.

zemono3

Priporočam:
* meni za 60€, ki ponuja 5 jedi
* vinska spremljava po Tomijevi predlogi za 15€ (na vinski karti najdete predvsem domačine)
* ne ustrašite se ustekleničene vode, ki jo je potrebno plačati ali pa pojdite raje kam drugam
* pripravite borbončice in se preprosto prepustite

zemono6

Info:
http://www.zemono.si/
Rezervacije za več jedi in oseb zaželjene!

To ni bilo navadno kosilo. Tomi se gostu s svojo osredotočenostjo in zbranostjo posveti na način, ki ti za vedno spremeni pogled na gostilniško hranjenje.

Prihodnjič: Alma Vista

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI