foto: Nejc Balantič

Šport invalidov, sploh paraolimpizem je v svetu priznan in enakovreden olimpizmu. Šport je urejen od začetka – rekreacije, pa vse do vrhunskega športa.

Slovenija pa žal prevečkrat gleda na športnike invalide, paralimpijce s povsem drugega zornega kota, kot na športnike olimpijce. Športniki olimpijci so v očeh javnosti sprejeti kot idoli in z njimi se želimo poistovetiti vsi. Tudi ko zmagujejo in malo manj, ko izgubljajo. Kot paraolimpijec lahko rečem, da pri nas ni vedno tako. Po domače povedano, sem velikokrat lulal kri, da sem zbral denar za treninge in opremo. Prav tako sem uspel trenirati šele po oddelanem polnem urniku, vendar sem v očeh javnosti prevečkrat prepoznal popolnoma drugačen pogled na športnika mojega kova. Največkrat se je slišalo:
“Glej ga revež, kako se matra.” ali  “Kako je priden.”
Žal je naša mentaliteta pod pragom, da bi zmogla vrhunskost tudi v športnikih, ki nastopajo na paralimpijskih igrah prepoznati. Paralimpjici si zaslužijo boljše mesto ne samo v medijih, tudi v organiziranosti športa in dojemanju športa kot takega. Nismo drugorazredni in nikoli ne bom dovolil, da se gleda na paraolimpijce drugače kot na olimpijce.
Verjemite mi, vsi, ki nastopajo na paralimpijskih igrah sanjajo Olimp, dosežejo pa ga lahko s prilagojenimi športnimi rekviziti in tudi to je velika zmaga.

Držali bomo pesti za naše paraolimpijce, visoko dvigovali zastave, ko bodo nastopali in nikakor ne pozabimo na sprejem, ko se vrnejo. Saj si ga, tako kot vsi ostali športniki še kako zaslužijo. Namreč, tudi mi smo vrhunski športniki!

 

Primož Jeralič, paraolimpijec iz  discipline: kronometer, cestna dirka

 

 

 

1 thought on “Tudi paraolimpijski športniki so vrhunski športniki”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI