foto: last Martise

Zanju sem slišala od prijateljic. Hvalile so običajne majice, ki to niso in navdušeno pripovedovale, kako se v navidez zapetih oblačilih počutijo udobneje, kot v kavbojkah. Urška Marolt je izkušena mojstrica oblikovanja, ki se ji je pridružila hči Martina Marolt. Njun produkt sliši na ime Martise in ta ponuja resni ženski udobje lahkotnega vsakdana, ki na njenem telesu diha z njeno vznemirljivo dušo.

Vsaka zgodba ima svoj začetek. Kje se je začela vajina?
Martina: Verjetno že v vrtcu, ko sem se navdušeno igrala v prostorih Elkroja, kjer je bila mami zaposlena kot modna oblikovalka ženskih in moških hlač. Uživala sem v risanju oblačil in še bolj, ko sem opazovala mami pri delu. Kasneje sva skupaj listali modne revije, se veliko pogovarjali in komentirali. Najraje od vsega sem imela, ko sva skupaj hodili po trgovinah in občudovali izdelke najinih najljubših znamk. Že od nekdaj sva imeli podoben okus za modo. Spoznavali sva, kako se dopolnjujeva. In to ves čas sproti potrjujeva. Ko jaz nekaj narišem, dam “za češnjo na vrhu” z veseljem skico še mami, da “jo malo dodela”, ker na koncu vedno nastane boljši rezultat.
Urška: Martina je že od malega živela z mamo, ki se je ukvarjala z modo in oblikovanjem. V bistvu se nisem zavedela, kako me spremlja in gleda pri mojem delu oblikovalke hlač v Elkroju. V gimnaziji mi je povedala, da želi biti modna oblikovalka in ničesar drugega. Bila sem presenečena, ob enem vesela in malce zaskrbljena. Vprašala sem jo sigurno 100-  krat, če misli resnoin odgovor je bil vedno DA.
Martina: Mami je v začetku 2013 dobila priložnost, da predstavi in prodaja svojo linijo oblačil skupaj z ostalimi slovenskimi modnimi oblikovalci v veleblagovnici Midas v Ljubljani. Takrat sva se odločili, da bova skupaj ustvarili znamko in tako je nastal najin MARTISE.

 

foto: Rok Tržan

Martina, ti si se spogledovala z medicino oz. bolj tvoja okolica. Kaj je bil tisti vzgib v tebi, da te je privlačilo prav oblikovanje?
Martina
: Želela sem imeti poklic, kjer se bom počutila kreativno, svobodno, neodvisno. Da delo ne bo monotono, da bo vedno kaj novega. In detajli na oblačilih, barve, vzorci, umetnost so me vedno navdali s pozitivo. Doma mi niso ničesar vsiljevali. Čeprav sem si pred vstopom v modni svet predstavljala čisto drugačno sliko poklica modne oblikovalke, mi je ta “realna plat” danes še bolj všeč.
Urška: Verjetno veselje z oblekami, modo, oblikovanje, umetnost, življenjski slog.

 

foto: Rok Tržan

Vidve delujeta v lokalnem okolju in se tam tudi povezujeta z drugimi. Kaj je prineslo vajino sodelovanje z denimo lokalnimi krojačicami, ženksami, ki pletejo in kvačkajo. Kako pomemben doprinos je to dejstvo k vajinim kosom?
Martina
: Vsako znanje teh žensk je ogromen doprinos k najinim oblačilom. Ker je pri ustvarjanju dejanskih oblačil najpomembnejši del kako iz skice ustvariti oblačilo, ki bo hkrati po najinih zamislih in seveda nosljivo. Vedno poudarjava, da gre pri Martise za povsem timsko delo. Najine ideje bi brez najinih punc ostale le na papirju. Veliko se učiva od njih. Povedo svoje mnenje in svoje rešitve, nato iščemo nove rešitve.
Urška: Modelarke, šivilje in ženske z ročnimi spretnostmi so zaklad pri ustvarjanju novih modelov. Za izdelovanje kolekcij je nujno potrebna ekipa vrhunskih strokonjakov, uigranega tima, ki se razume in podobno misli.

 

foto: Rok Tržan

Od vajinih strank sem izvedela, da so oblačila krojena s tako natančnostjo in v mislih na udobje, da se v preprosti majici počutijo, kot bi bile v pižami in sicer strogih ženskih obekah, kot bi tekale naokoli v kavbojkah. Kako je to mogoče?
Martina
: Vau, kakšen kompliment. To sva si želeli. Ker se nama zdi, da je ženska veliko bolj ustvarjalna v svojem dnevu, če se v oblačilih počuti svobodno in udobno. Izhajali sva iz naju samih in tega, kako se želiva počutiti. Želiva, da so MARTISE oblačila le še dodatna komponenta, ki pomaga ženski, da se počuti odlično v svoji koži.
Urška: Povezujeva dizajn (športni elementi z elegantnim) z udobnimi materiali, zelo pozorni sva na prereze, detajle, dobre kroje in izdelavo. Želiva, da se najine stranke v Martise oblačilih počutijo udobno, posebno, zadovoljno skozi ves dan. Danes se ženske zjutraj uredimo, gremo v službo in za problačenje skozi dan ni časa, zato je dostikrat zelo enostavno le z drugimi dodatki (čevlji, torbice, nakit) preoblikovati dnevna Martise oblačila v oblačila za posebne priložnosti.

 

foto: Rok Tržan

Družinska podjetja imajo v delvnih precesih nemalo težav zaradi morebitnih starih zamer ali dejstva, da zasebno življenje ne puščajo pred vrati podjetja. Kako to poteka pri vama? Zdi se namreč, da je vajina vez prej prednost, kot slabost.
Martina
: Haha. Rekla bi, da sva se že od nekdaj 80-90% super razumeli. Hvaležna sem mami, ko mi prepušča odločitve glede oblikovanja, ko me posluša in mi da možnost, pohvali moje izbire.  Dopusti mi, da predstavim svoj pogled. To zelo cenim in se ji verjetno še premalokrat zahvalim (hvala, mami). Čutim, da mi zaupa, spoštuje moje odločitve in to je pomemben faktor, da je najin odnos takšen, kot je.
Preprosto sva se odločili, da bo ravno najina vez najina prednost. Nisem videla smisla, da bi delali nekaj skupaj, če bi to rušilo najin odnos. Meni so ravno lepi družinski in prijateljski odnosi ena pomembnejših življenjskih vrednot, ki pridejo pred poklicom. In za to se je potrebno truditi. Ko smo se 2016 z najino ekipo prestavile v nove, veliko večje prostore in “resno začele” z delom, je v kompletu prišlo tudi veliko več skrbi, predvsem finančnih. In ja, bilo je težko. Obema. Stres je prikrito krhal najin odnos. Bližnjim ljudem pač poveš vse, pogosto brez ventila. Na trenutke jaz nisem razumela nje, ona pa ne mene. To pišem, da povem, da ni bilo vedno idealno. A kot pravim, odločili sva se. Vem, da sva skupaj močnejši in vem, da je ostnova MARTISE najin ljubeč odnos. Zato se ga trudiva negovati. Vesela sem, da nisva obupali in da zdaj zavestno delava na tem, da nama najin odnos služi. Da se podpirava. Obe sva bolj zadovoljni.
Urška: Najino vez jemljeva izključno kot prednost, obratno ne razmišljava. Dobro razumevanje matere in hčere na delovnem mestu ne pride takoj … Potreben je proces osebnostnega razvoja, usklajevanja, upoštevanja ene in druge, vizija enakih ciljev in še bi lahko naštevala. Ja, midve se odlično razumeva in z veseljem delava skupaj.

 

foto: Rok Tržan

8. novembra nas čaka skupni dogodek. Druženje z vajinimi strankami in telesne vaje, ki jih lahko delamo kar za pisalno mizo inv  vajinih oblačilih. Kaj si lahko takrat obetamo v vajinih prijetnih poslovnih prostorih? Na kakšen način bosta nagovorili vajine stranke?
Martina
: V prvi meri želiva narediti prijeten dogodek za ženske. Stranke bova nagovorili s tem, da jih ponovno spomniva, da se postavijo na prvo mesto, se imajo brezpogojno rade. Da se skupaj to učimo (tudi na praktičnih primerih s Petro), ker nase prevečkrat pozabimo. Hkrati pa bova predstavili nova MARTISE oblačila, ki so oblikovana z mislijo na to, da se ženska odlično počuti v svoji koži.
Urška: Na Martise dogodku 8.novembra bova predstavili nove kose, nekaj trendov za letošnjo zimo in stilsko svetovali, kako kombinirati oblačila med sabo.

 

foto: Rok Tržan

In še, kako vidiva svojo poslovno pot? Redki sta, ki ne jamrata, pač pa se navdušujeta nad delom, ustvarjalnimi procesi in strankami, ki jih ni malo.
Martina
: Haha, le navzgor. Želim, da z oblačili osrečujeva ljudi in ustvarjava lepe zgodbe. Z jamranjem nama ne gre, to sva večkrat preverili. Ni vredno. Navdušenost nad življenjem samim, hvaležnost, vera vase ter sprejemanje sebe in drugih so temelji, ki nama pomagajo, da se vedno znova navdušujeva nad najinim ustvarjanjem. Vem, da bo MARTISE kot znamka rastla skupaj z nama in veselim se vsakega obdobja, ki pride. Želim, da ohrani ta duh, to najino osnovo, ker mi je všeč.
Urška: V prihodnosti želiva, da postane MARTISE najbolj prepoznavna blagovna znamka oblačil po meri v Sloveniji.
Vedno znova naju navdušijo zadovoljne stranke, ki se vračajo in naročajo nove kose, ker so stare ponosile.  Vrhunsko zadovoljstvo. Z veseljem delava, ker se zavedava problema ljudi, da po trgovinah težko najdejo kose za svojo usklajeno garderobo, veliko jih ima probleme s postavo in težko dobijo prava oblačila. Vse to pa lahko midve rešiva z dobrimi modnimi kosi, narejenimi po merah vsakega posameznika.

 

Ker želita Urška in Martina nekaj podariti bralcem portala, v komentarju pod fotografijo (klikni tukaj) označi prijateljico, s katero si bosta majici tudi delili. Žrebamo v torek zvečer.

info:
www.martise.eu
FB stran
IG

2 komentarjev na prispevek “Udobje v Martise oblačilih”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI