foto: Dejan Bulut
foto: Dejan Bulut

Nobena skrivnost ni, da sem kavarno v parku pričela pogrešati šele ob prvih sprehodih z vozičkom in si jo prav zares zaželela po prvem obisku v sklopu otroškega dela Festivala Lent, ki se je nahajal prav na zeleni površini našega mesta. Letos se otroški smeh ni prenehal z zaključkom samega festivala. Ob tem sem ponovno začela razmišljati, kako parku primanjkuje prostor za posedanje staršev in mizo na kateri je mogoče zaslediti domače napitke, sadne prigrizke, pa tudi odrešilno kavo in hladno pivo. In kot bi me uslišali je ob območju dveh manjših in zapuščenih bazenov nastalo središče poletnega dogajanja na prostem. Končno, bi lahko rekla.
Obiskovalce čakajo lične mize in stoli ter ponudba, kot sem si jo želela. In to vsak dan med deseto uro zjutraj in deseto zvečer, razen ponedeljka, ko se po počitku vrnejo na delo šele popoldan. Tam je tudi oder z vso potrebno infrastrukturo, pred njim pa stoli in blazine za poležavanje. Čez soparne dneve se že in se še bodo pripovedovale pravljice iz ust uveljavljenih pravljičarjev, pisateljev in pripovedovalcev. Koncertne poslastice so in bodo začinjene s plesnimi gibi Plesne izbe Maribor, predstave za otroke in lutkovne za mlajše, pa otrokom ponujajo oddih od radožive igre z igral.
Ni lepšega, kot ponujena možnost staršem, da imajo na očeh svojega otroka, ki sprošča svojo energijo na igralih, iz prijetnega lokala ob zasluženem okrepčilu. Izhajam namreč iz fizioterapevtskega razmišljanja, da je otroku potrebno ponuditi telesne aktivnosti na vsakem koraku, saj je sedenja pred televizijo, računalnikov in v zadnjem času stremljenja v mobilce preveč. Zato se veselim športnih aktivnostih mladih profesorjev športne vzgoje iz društva Športni junak, ki so poligone za različne starostne skupine ponudili že v času festivala, tokrat pa bodo ponudbo razširili tudi z možnostjo izposoje športnih rekvizitov. Bike lab mojstri so že na voljo za manjša popravila koles medtem, ko otroke lahko vključite v kulinarične predstavitve, degustacije in poprijemanje kuhalnic ter drugih pripomočkov. Možnost priprave hrane in nasvete za uporabo zelenjave, ki lahko raste na vsakem vrtu in se že nekaj časa vzpenja tudi v lončkih na domačih balkonih govori o samooskrbi. Ta pa bo za naše otroke, ko odrastejo še pomembnejša, kot je ta hip za nas.
Namesto poležavanja na domačem kavču, lahko ob večerih uživate pod odrom iz katerega bodo prihajali akordi prijetni za vsako uho. Otrokom pa je ponujena preizkušnja v igranju kitare, bobnov, klaviatur, dirigiranju, solopetju in drugem nekaj ur pred tem. Ne verjamem v pravljice, da otroke in mladostnike ne zanima prav nič.
Nepotrebno je obujati spomine, kako smo sami preživljali celotne počitnice na skupnih dvoriščih brez organizacije odraslih oseb. Ta hip je pomembno le dejstvo, da s prebujeno ponudbo za celotno družino v našem parku, prihajamo ponovno naproti h kvalitetnemu druženju brez mašil tega ali onega mobilnega aparata.
Vsa barvita na otroško kožo pisana ponudba je financirana s strani Narodnega doma, ki jo je ekipa MARS izvedla na način, ki dokazuje, da se z minimalnimi stroški na zelenih površinah lahko zgradi pravljična ponudba, ki bi jo zavidala marsikatera mama iz sosednjih krajev.
Ste opazili vedno več turistov? Ti lahko nadaljujejo svojo raziskovalno pot iz odprtih galerij, še ne povsem prenovljenih muzejev in drugih turističnih točk naprej, vse do parka. Verjamem, da turisti ne iščejo samo tistega, kar ponujajo velemesta, ampak tudi butične bisere, oddih med zelenjem in košček glasbeno kulturne ponudbe, ki jih imamo majhni.
Ne bi me čudilo, če bi se sedaj prebudili krajinski veljaki in udrihali po nastali pravljični ponudbi v našem parku. Bila bi presenečena, če ne bo ponovno kdo želel zaščititi ptic, kot je ljubiteljem kač uspelo (vsaj za nekaj časa) ustaviti vse potrebno za ureditev območja na področji bivšega mini golf ob Dravi v Bresternici. Bom pa iskreno in pozitivno presenečena, če bo edina gugalnica za invalidne otroke odklenjena in s tem dostopna slehernemu otroku v invalidnem vozičku. V tem hipu namreč služi le kot okrasu samemu sebi in predstavlja več kot očitno, le finančno podporo za vse projektno vpletene.

foto: Dejan Bulut
foto: Dejan Bulut

Tekst napisan za internetno stran Večer.
Celotno brošuro s programom najdete tukaj.

1 thought on “Užitek ob kavi z razgledom na otroke”

  1. O, lepo. Upam, da je gugalnica že odklenjena in da razveseljuje.
    Užij še eno kavo. Z razgledom za otroke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI