vampi – detabuizirana jed

Danes bomo pred pisanjem recepta skočili v biološke vode in razložili glavno razliko med prežvekovalci in neprežvekovalci. Gre za štiridelen želodec prežvekovalcev, ki je sestavljen iz treh predželodcev (nepravih želodcev) in enega pravega želodca:

vamp (rumen)—primarno mesto bakterijske fermentacije
kapica (reticulum)—tesno povezan z vampom, omogoča prehod hrane nazaj v ustno votlino
devetogub ali prebiralnik (omasum)—prejme prežvečeno pašo in absorbira hlapljive maščobne kisline (VFA)
siriščnik (abomasum)—pravi želodec, namenjen encimatski in kislinski prebavi

Prežvekovalci na paši hrano navadno le malo prežvečijo in zatem hitro pogoltnejo. Ko zaključijo s pašo, se umaknejo v zavetje, kjer je nevarnost plenilcev manjša, živali pa lahko v miru prežvekujejo (regurgitirajo hrano iz želodca v ustno votlino in jo tam znova žvečijo na manjše delce ter zatem požirajo). Kar pomeni, da tako imenovan vamp ni umazano področje kot del prebavnega trakta, ampak le primarno mesto bakterijske fermentacije. Torej posoda, kjer iz mleka nastaja jogur.

Sestavine:
1 kg kuhanih vampov
2 srednje veliki čebuli
200 g pečene slanine
velik šop peteršilja
4 lovorovi listi
žlica sladke mlete paprike
žlica paradižnikove mezge
žlička popra v zrnju
0,7 l goveje jušne osnove
žlička majarona
4 stroki sesekljanega česna
2 žlici krušnih dobrin
po potrebi in želji pekoč feferon
1 dcl belega suhega (špricer) vina

Prepražimo slanino, da zakrkne, nato dodamo seseklano čebulo in pražimo do zlato rumene barve. Ko je čebula prepražena, dodamo papriko v prahu in mezgo, to zmes na hitro prepražimo in dodamo vampe. Vse skupaj lepo premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo lovor, peteršilj, sesekljan česen in vino. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju pol ure. Po omenjenih minutah dodamo majaron in krušne drobtine ter kuhamo do primerne gostote.

Postrežemo z rezino ali več polbelega domačega kolača in suhim vinom ali kar špricerjem. Vampom je vredno dati priložnost in ob tem receptu je velika možnost, da jih boste pričeli oboževati.

Shopping Cart
Scroll to Top