Portal13 - Petra GREINER

Veganski burgerji

Zakaj bi morala napisati veganski burgerji, če pa namesto mesa vsebuje fižol? POtem so fižolovi. Dajmo potem naredit vsaj nekaj reklame za zelenjavo, ki je na negativni listi. Po nepotrebnem. In v današnjem primeru mora biti črn. Nič hudega, če ostane. Prihodnji dan naredi podaljšek in juho, v kateri pokuhaš testenine po želji. Moja babica je dodala široke rezance, ki jih je delala sama in takšno imam najraje tudi jaz. Prleško po Čiričevo.

Veselo na delo in preglejmo kaj je treba nakupiti:
4 sladke bombetke, ki jih v Hiši kruha naročimo, saj jih nimajo vedno na zalogi.
400g suhega fižola, ki smo ga kupili v zero waste trgovini Zelena japka.
Potem pa sledimo po kategorijah:

AVOKADOVA KREMA
1 zrel avokado
1 strok česna
2 žlici limoninega soka
sol in poper
Mi smo namesto spodaj opisane mangove salse dali le karamelizirano čebulo: čebula, sladkor in mešanje na ognju.

MANGOVA SALSA
1 zrel mango
50 ml sladko – pekoče čilijeve omake
1/4 šopka koriandra
sol

FIŽOLOVI POLPETI
1 čebula
2 korenčka
400 g črnega fižola ali pločevinko ledvičastega fižola
8 rahlih ovsenih kosmičev
sol in poper
4 žlice olje grozdnih pešk

IN ŠE:
paradižnik (upam, da najdeš okusnega in zrelega, razen, če je zima in moraš dodat tistega brez okusa, česar mi ne naredimo)
šop koreandra (ne hvala)
mi smo dodali listnato solato

Pečico priklopi na žar, čebulo za polpete narežeš na kocke, korenje naribaš in iztisneš tekočino, fižol pa namočiš dan prej in kuhaš približno 2 uri oz. dokler ni kuhano. Tako reče vedno moj mož. Polovico fižola nato spasiraš, polovica ostane groba in se le pretlači z vilico. Primešaš ovsene kosmiče, sol, poper in iz zmesi oblikuješ polpete velike kot bombetke. Če je zmes ‘premokra’, dodaj še nekaj kosmičev.
Fižolove polpete lahko popečeš v ponvi (3 – 4′), vendar pazi, da ne razpadejo. On jih je raje popekel na peki papirju v pečici z vročino 180 °C. Kako dolgo je pekel? Bojda pol ure.

Takole je izgledalo pri nas in osnovo smo vzeli po recepturi iz knjige Ulična hrana – Tako preprosto, Mladinske knjige. Ti komot dodajaj po svoje. Zemnjaj nekatere sestavine, ki jih imaš raje, razen fižola. Ta mora biti kompakten in po moževih besedah črn. Očitno v barvi njegovih las.

Shopping Cart
Scroll to Top